X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto dyniowo – marchewkowe

Przygotowywanie coraz to nowych zdrowych przekąsek dla naszych dziewczyn nie jest łatwe. Na szczęście uwielbiają warzywne wypieki na słodko. Chlebek bananowy, ciasto marchewkowe, czy placki z dyni. Dzisiaj postanowiliśmy połączyć siły dwóch ostatnich i przygotowaliśmy dla Was przepis na wspaniałe, zdrowe ciasto dyniowo – marchewkowe.

Ciasto dyniowo- marchewkowe z orzechami

Składniki

  • 250 g marchewki (2 marchewki)
  • 4 jajka
  • 140 g cukru lub 0,5 szklanki miodu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g przysmaku z dyni Manufaktury Wielkopolskiej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

 Krem z serka

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g kremowego serka typu Philadelphia

Do dekoracji:

  • dowolne orzechy i prażone płatki kokosowe

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Marchewkę zetrzyj na tarce na średnich lub grubych oczkach, odstaw na bok.

Krok 2:

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej roślinny, następnie miksując dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.

Krok 3:

Do powstałej jednolitej masy dodaj przysmak z dyni Manufaktury Wielkopolskiej oraz ekstrakt waniliowy.

Krok 4:

Na koniec dodaj startą marchewkę i orzechy. Delikatnie wymieszaj składniki łyżką.

Krok 5:

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 50-55 minut do „suchego patyczka”. W czasie gdy ciasto się piecze połącz wszystkie składniki kremu i dokładnie wymieszaj mikserem.

Krok 6:

Na upieczone i przestudzone ciasto wyłóż krem i rozprowadź go łyżką następnie posyp orzechami i kokosem. Po więcej wypiekowych inspiracji zapraszam TUTAJ!!! SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Slawa

    Dzień dobry, zawsze z zainteresowaniem czytam Pana przepisy i wiele wypróbowuję. Ten mnie bardzo zainteresował, bo lubię dynię:) Ale mam pytanie, a gdyby nie gotowy Przysmak z dyni, tylko gdyby użyć po prostu dyni, to ile i jak ją przygotować? Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Sprawdź również