Sosy ciepłeSosy zimne
Klasyczne pesto
Klasyczne pesto, czyli zielone pesto z bazylii. Z dodatkiem orzeszków, czosnku i dobrej jakości oliwy. Takie pesto nie postoi nam tyle w lodówce do kupne, ale gwarantuje Wam, że smak jest tak boski, że nie zdąży się zmarnować. Pesto idealnie smakuje w połączeniu z makaronem i parmezanem. Ale można je dodawać do kanapek, tostów, czy też tortilli.
Klasyczne pesto
Składniki:
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 25 g orzeszków piniowych (garść) lub np. orzechów nerkowca
- 15 g startego parmezanu (garść)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
- sól, pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1:
Pesto można przygotować np.: w blenderze, malakserze lub moździerzu. Ja najbardziej lubię tę ostatnią opcję.
Krok 2:
Rozgniatam wtedy obrany czosnek z odrobiną soli. Dodaje liście bazylii, ucieram na pastę. Następnie dodaje lekko podprażone, na suchej patelni orzeszki piniowe. Ponownie ucieram jednak lubię drobne kawałki orzechów, więc niezbyt dokładnie.
Krok 3:
Dodaję połowę parmezanu i oliwy, następnie ucieram do połączenia składników. Po czym dodaje resztę parmezanu i oliwy. Ponownie ucieram do połączenia.
Krok 4:
Na koniec doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Orzeszki piniowe można zastąpić słonecznikiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji wegetariańskich znajdziesz >> TUTAJ <<