X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy ciepłeSosy zimne

Klasyczne pesto

Klasyczne pesto, czyli zielone pesto z bazylii. Z dodatkiem orzeszków, czosnku i dobrej jakości oliwy. Takie pesto nie postoi nam tyle w lodówce do kupne, ale gwarantuje Wam, że smak jest tak boski, że nie zdąży się zmarnować. Pesto idealnie smakuje w połączeniu z makaronem i parmezanem. Ale można je dodawać do kanapek, tostów, czy też tortilli.

Klasyczne pesto

Składniki:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 25 g orzeszków piniowych (garść) lub np. orzechów nerkowca
  • 15 g startego parmezanu (garść)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Krok 1:

Pesto można przygotować np.: w blenderze, malakserze lub moździerzu. Ja najbardziej lubię tę ostatnią opcję.

Krok 2:

Rozgniatam wtedy obrany czosnek z odrobiną soli. Dodaje liście bazylii, ucieram na pastę. Następnie dodaje lekko podprażone, na suchej patelni orzeszki piniowe. Ponownie ucieram jednak lubię drobne kawałki orzechów, więc niezbyt dokładnie.

Krok 3:

Dodaję połowę parmezanu i oliwy, następnie ucieram do połączenia składników. Po czym dodaje resztę parmezanu i oliwy. Ponownie ucieram do połączenia.

Krok 4:

Na koniec doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Orzeszki piniowe można zastąpić słonecznikiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji wegetariańskich znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również