Przepis
Ciasta i ciastka
Chałka razowa
Składniki
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 i 1/3 szklanki cieplej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki miodu
- 3 szklanki maki
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- pol szklanki sparzonych rodzynek
- pol szklanki posiekanych prażonych migdałów
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wymieszać i połączyć, by utworzyły jednolitą masę. Miskę przykryć ściereczką i pozwolić ciastu rosnąć przez 1-2 godziny - by podwoiło swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować 3 walki i upleść chałkę. Przykryć ciasto i pozwolić mu ponownie wyrosnąć przez kolejna godzinę. Chałkę posmarować woda przy użyciu pędzelka i obsypać ziarnami sezamu. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok.35 minut.