Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Świąteczne ciasto pomarańczowe
Składniki
Ciasto
- 200 g masła
- 400g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z trzech pomarańczy ( pomarańcze należy wcześniej sparzyć wrzątkiem)
Masa
- Sok z 3 pomarańczy
- 100 g cukru
- 0,5 l wody
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kisiel pomarańczowy
Sposób przygotowania
Zagnieść ciasto i upiec 3 placki po kilkanaście minut każdy w blasze 25/36 cm. Zagotować wodę z cukrem.W soku zmieszać żółtka, mąkę i wsypać kisiel. Wlać do gotującej wody,chwilę pogotować. Gorącą masą przełożyć placki. Na wierzch wylać 1,5 czekolady rozpuszczonej z 7 łyżkami mleka. Posypać wiórkami lub płatkami migdałowymi. Ciasto jest najlepsze na 2-3 dzień. Doskonale pasuje na święta Bożego Narodzenia. Smacznego