Ciasta i ciastka
Alpejska kostka
Alpejska kostka to idealna przekąska dorosłych! To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Podsumowując deser ten świetnie pasują do owoców, serka, twarogu, ale możesz je podać również bez dodatków. Na mojej stronie z pewnością znajdziesz też przepis na desery.
ALPEJSKA KOSTKA
CIASTO
- 4 jajka
- 1 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
- 2 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku
KREM
- 250 g masła
- mleko skondensowane gotowane ok. 3 godz.
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 g gotowych bez
- 2 op. śmietan-fix
- 1/2 l kremówki
- 1/2 czekolady gorzkiej
- rum lub amaretto do smaku
Alpejska kostka
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku przygotuj biszkopt. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę następnie delikatnie mieszając dodaj wszystkie sypkie składniki. Piecz w 170º C przez 35 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia.
Krok 2:
Następnie biszkopt nasączyć ponczem przygotowanym z przegotowanej wody, soku z cytryny i alkoholu lub herbaty.
Krok 3:
Ugotowane skondensowane mleko w puszce wystudź. Następnie ubij masło mikserem i dodawaj po trochu do masła ugotowane i wystudzone mleko z puszki, na końcu dodać suchą żelatynę i alkohol do smaku.
Krok 4:
Na koniec bezy pokruszyć na mniejsze kawałki i wymieszaj z powstałą masą. Masę wyłóż na biszkopt. Śmietanę kremówkę ubij ze śmietan-fixami. Pamiętaj, aby śmietana była zimna. Rozsmaruj na masie mleczno-bezowej. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą. Smacznego!
Alpejska kostka
Na zakończenie życzę smacznego!
Więcej przepisów np.na desery znajdziesz >> TUTAJ<<
Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.