X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Alpejska kostka

Alpejska kostka to idealna przekąska dorosłych!  To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Podsumowując deser ten świetnie pasują do owoców, serka, twarogu, ale możesz je podać również bez dodatków. Na mojej stronie z pewnością znajdziesz też przepis na desery. 

ALPEJSKA KOSTKA

CIASTO

  • 4 jajka
  • 1 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku

KREM

  • 250 g masła
  • mleko skondensowane gotowane ok. 3 godz.
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 g gotowych bez
  • 2 op. śmietan-fix
  • 1/2 l kremówki
  • 1/2 czekolady gorzkiej
  • rum lub amaretto do smaku

Alpejska kostka

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku przygotuj biszkopt. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę następnie delikatnie mieszając dodaj wszystkie sypkie składniki. Piecz w 170º C przez 35 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia. 

Krok 2:

 Następnie biszkopt nasączyć ponczem przygotowanym z przegotowanej wody, soku z cytryny i alkoholu lub herbaty. 

Krok 3:

Ugotowane skondensowane mleko w puszce wystudź. Następnie ubij masło mikserem i dodawaj po trochu do masła ugotowane i wystudzone mleko z puszki, na końcu dodać suchą żelatynę i alkohol do smaku. 

Krok 4:

Na koniec bezy pokruszyć na mniejsze kawałki i wymieszaj z powstałą masą. Masę wyłóż na biszkopt. Śmietanę kremówkę ubij ze śmietan-fixami. Pamiętaj, aby śmietana była zimna. Rozsmaruj na masie mleczno-bezowej. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą. Smacznego!

Alpejska kostka

Na zakończenie życzę smacznego! 

Więcej przepisów np.na desery znajdziesz >> TUTAJ<<

Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również