Przepis
Ciasta i ciastka
Ciasto śniadaniowe
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Przygotować blaszkę ok.20 na 30 cm- wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i oprószyć bułka tarta. Wymieszać w misce make, kakao, sodę i proszek . Olej i cukier utrzeć tak by się dobrze połączyły. Do tego wlać maślankę, jajka, wanilie i dokładnie wymieszać. Do płynnej masy dodać polowe składników suchych i wymieszać dokładnie. Następnie wsypać utarta cukinie i resztę składników sypkich. Dodać skórkę pomarańczową /rodzynki - wymieszać i przełożyć do formy. Piec ok 45-50 minut. Można podawać z jogurtem jako danie śniadaniowe lub ozdobić polewa czekoladowa lub cukrem pudrem.
Sposób przygotowania
- 2 i 1/2 szklanki maki (u mnie pełnoziarnista) pszennej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru (brązowego)
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 szklanki utartej na drobno cukinii
- 3 łyżki domowej skorki pomarańczowej lub rodzynek