Dania główneDrób
Domowy kebab. Przepis krok po kroku.
Dzisiaj wjeżdża przepis z którym muszę przyznać, trochę się bujałem. Miałem duże wątpliwości, czy uda się stworzyć dobry przepis na domowy kebab, bez odpowiedniego rożna, czy mieszanki przypraw. Dzisiaj mogę z nieskrywaną dumą powiedzieć, że kebab z tego przepisu smakuje bajecznie. Ponieważ receptura została odpowiednio dopieszczona.
Domowy kebab – przepis krok po kroku
Składniki na 4 kebaby:
- 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości
- 300 g gęstego jogurtu np. greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- sos czosnkowy (mi najbardziej pasuje Roleski)
Warzywa:
- ćwiartka białej kapusty np. młodej
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 zielony długi ogórek
- ewentualnie 1 czerwona cebula
Sposób Przygotowania:
Krok 1:
Zacznij od przygotowania marynaty. Jogurt wymieszaj z utartym czosnkiem, papryką, cynamonem, kolendrą, kminem, koncentratem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Następnie zanurz mięso w marynacie, odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, ale idealnie smakują po około 12 godzinach. Najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce, ponieważ wtedy przyprawy przenikną w głąb mięsa Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 °C z funkcją grilla. Następnie udka nadziej na szpadki do szaszłyków. Po dwie na każdy kebab, będą się łatwiej obracać. Naczynie do pieczenia wyłóż folią aluminiową, ułóż na nim zamarynowane mięso. Dzięki temu unikniesz szorowania formy. Piecz przez 30 minut w górne części piekarnika. W połowie czasu przewróć kebab na drugą stronę, dzięki temu równomiernie się upiecze.
Krok 2:
Następnie pokrój warzywa. Kapustę drobno poszatkuj, pomidory i ogórki pokrój w połplastry. Upieczone kebaby cienko pokrój. Tortille opiecz na suchej patelni grillowej, jeżeli taką posiadasz. Następnie na każdy placek nałóż porcję warzyw, mięsa oraz solidną porcję sosu czosnkowego. Następnie zwiń w rulon zawijając spód do środka, aby podczas jedzenia nic z niego nie wypadało. Dla pewności możesz kebaba zawinąć jeszcze w folię aluminiową lub pergamin.
Najlepszy domowy kebab
Jak widać na zdjęciu powyżej, można przygotować także wersję na talerzu z frytkami i surówką, zależy którą opcję lubisz bardziej. Taki kebab możesz śmiało przygotować w okresie grillowym na rożnie, goście będą zachwyceni.
Na koniec podrzucam garść grillowych inspiracji —>TUTAJ <—
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook
Przepis przetestowany, bardzo dobry kebab. Ja tylko nie daję koncentratu pomidorowego, a za to sypię troszkę kurkumy. Najlepsze kebaby wychodza z dodatkiem sosu czosnkowego z odrobiną mięty.
siema jem teraz kebeba ziomeczku
Jakie sosiwo wariacie?
A ile z tego wyjdzie kebabow
4 kebaby
Czy luzowanie surowych udek jest bardzo upierdliwe?
Nie, to tylko tak wygląda.
Czy można zastąpić udka kurczaka, piersią z kurczaka?
Można, jak najbardziej 🙂
A dobry przepis na fajne ciasto tortilla?
Niestety w tym momencie nie dysponuje. Jak ogarnę to dodam 🙂
Mam fajny przepis na podpłomyk, taką polską tortille.
https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/pieczywo/podplomyki-z-wedzonym-lososiem-i-rukola/
Do marynaty dodałem łyżkę koncentratu pomidorowego oraz odrobinę oleju i nie dałem jogurtu, bo mięso smażyłem na patelni. Bardzo smaczne. A kapustę pekinska zmieszalem z ogórkiem, odrobiną soli i pieprzu oraz że sporą ilością mięty i odrobiną soku cytrynowego. Sos zaś zrobiłem z jogurtu greckiego, startego czosnku oraz skórki z cytryny.
Pozdrowienia!
Jak to mawiał mój ojciec „Kuchnia to nie apteka” 🙂 U nas modyfikacje są mile widziane, zwłaszcza jeżeli są robione z głową, jak u Ciebie.
Bardzo dziękuję za komentarz 🙂
PS. Nie napisałaś tylko, jak smakowało???
Jakim mięsem można zastąpić udka z kurczaka? Najlepiej czymś „niedrobiowym”…
Hej,
Może być cienko rozbita karkówka wieprzowa
Dziękuję!
Turcy uzywaja jagnieciny co polecam bardzo. Moze byc ostatecznie cielecina.
Bardzo smaczny obiad. Przepis prosty do wykonania a Rodzina zadowolona jak mało kiedy Polecam ❤️
Dzięki za bardzo miły komentarz 🙂
Pozdrawiam rodzinkę i zapraszam jak najczęściej!!!
Wspaniała mieszanka przypraw. Kurczak marynowałam 2dni. Smak rewelacyjny !
Bardzo mnie to cieszy,
Nad mieszanką przypraw pracowałem jakiś czas, tym bardziej mi miło.
Pozdrawiam 🙂
Bardzo fajny przepis
Marynata sztos, zwłaszcza jak się marynuje całą noc.
Piekłam bez funkcji grilla, więc w sumie godzinę.
Nasz kebab zjedliśmy z frytkami.
Polecam ♥️♥️
Cudnie,
Bardzo się cieszę, że smakował. Funkcja grilla jest po to, aby mięso się ładnie przypiekło. Ale bez tej opcji jak widać też się da 🙂
PS. Z marynaty jestem na prawdę dumny 🙂
Szkoda, że ciasto kupne
Przepis na ciasto podam w zupełnie innym wpisie.