X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Domowy kebab. Przepis krok po kroku.

Dzisiaj wjeżdża przepis z którym muszę przyznać, trochę się bujałem. Miałem duże wątpliwości, czy uda się stworzyć dobry przepis na domowy kebab, bez odpowiedniego rożna, czy mieszanki przypraw. Dzisiaj mogę z nieskrywaną dumą powiedzieć, że kebab z tego przepisu smakuje bajecznie. Ponieważ receptura została odpowiednio dopieszczona.

Domowy kebab – przepis krok po kroku

Składniki na 4 kebaby:

  • 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 300 g gęstego jogurtu np. greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • sos czosnkowy (mi najbardziej pasuje Roleski)
Warzywa:
  • ćwiartka białej kapusty np. młodej
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 zielony długi ogórek
  • ewentualnie 1 czerwona cebula

Sposób Przygotowania:

Krok 1:

Zacznij od przygotowania marynaty. Jogurt wymieszaj z utartym czosnkiem, papryką, cynamonem, kolendrą, kminem, koncentratem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Następnie zanurz mięso w marynacie, odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, ale idealnie smakują po około 12 godzinach. Najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce, ponieważ wtedy przyprawy przenikną w głąb mięsa Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 °C z funkcją grilla. Następnie udka nadziej na szpadki do szaszłyków. Po dwie na każdy kebab, będą się łatwiej obracać. Naczynie do pieczenia wyłóż folią aluminiową, ułóż na nim zamarynowane mięso. Dzięki temu unikniesz szorowania formy. Piecz przez 30 minut w górne części piekarnika. W połowie czasu przewróć kebab na drugą stronę, dzięki temu równomiernie się upiecze.

Krok 2:

Następnie pokrój warzywa. Kapustę drobno poszatkuj, pomidory i ogórki pokrój w połplastry. Upieczone kebaby cienko pokrój. Tortille opiecz na suchej patelni grillowej, jeżeli taką posiadasz. Następnie na każdy placek nałóż porcję warzyw, mięsa oraz solidną porcję sosu czosnkowego. Następnie zwiń w rulon zawijając spód do środka, aby podczas jedzenia nic z niego nie wypadało. Dla pewności możesz kebaba zawinąć jeszcze w folię aluminiową lub pergamin.

Najlepszy domowy kebab

Jak widać na zdjęciu powyżej, można przygotować także wersję na talerzu z frytkami i surówką, zależy którą opcję lubisz bardziej. Taki kebab możesz śmiało przygotować w okresie grillowym na rożnie, goście będą zachwyceni. 

Na koniec podrzucam garść grillowych inspiracji —>TUTAJ <—

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Przepis przetestowany, bardzo dobry kebab. Ja tylko nie daję koncentratu pomidorowego, a za to sypię troszkę kurkumy. Najlepsze kebaby wychodza z dodatkiem sosu czosnkowego z odrobiną mięty.

  2. Do marynaty dodałem łyżkę koncentratu pomidorowego oraz odrobinę oleju i nie dałem jogurtu, bo mięso smażyłem na patelni. Bardzo smaczne. A kapustę pekinska zmieszalem z ogórkiem, odrobiną soli i pieprzu oraz że sporą ilością mięty i odrobiną soku cytrynowego. Sos zaś zrobiłem z jogurtu greckiego, startego czosnku oraz skórki z cytryny.

    Pozdrowienia!

    • Jak to mawiał mój ojciec „Kuchnia to nie apteka” 🙂 U nas modyfikacje są mile widziane, zwłaszcza jeżeli są robione z głową, jak u Ciebie.
      Bardzo dziękuję za komentarz 🙂
      PS. Nie napisałaś tylko, jak smakowało???

  3. Jakim mięsem można zastąpić udka z kurczaka? Najlepiej czymś „niedrobiowym”…

  4. Bardzo smaczny obiad. Przepis prosty do wykonania a Rodzina zadowolona jak mało kiedy Polecam ❤️

  5. Wspaniała mieszanka przypraw. Kurczak marynowałam 2dni. Smak rewelacyjny !

  6. Bardzo fajny przepis
    Marynata sztos, zwłaszcza jak się marynuje całą noc.
    Piekłam bez funkcji grilla, więc w sumie godzinę.
    Nasz kebab zjedliśmy z frytkami.
    Polecam ♥️♥️

Sprawdź również