X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 550 g różyczek z kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 1 łyżka maki pszennej

Sposób przyrządzania

Kalafiora obgotuj 10 minut w osolonym wrzątku.

Ostudzonego rozdrobnij w malakserze lub rozgnieć praską do ziemniaków. Najważniejsze aby nie zrobić z kalafiora „papki”.

Dodaj pozostałe składniki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj do połączenia składników. Jeżeli masa jest za luźna, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej.

Formuj małe kotleciki, obtocz w bułce tartej. Smaż na oleju na średnim ogniu, aż kotleciki będą złote. Usmażone układaj na ręczniku papierowym.

Kotleciki z kalafiora fajnie smakują z sosem jogurtowym, grzybowym lub pomidorowym.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również