Kotlety z kalafiora to moje ostatnie odkrycie. Zasmakowały nam tak bardzo, że robiłem je dwa dni pod rząd. Są szybkie i proste w przygotowaniu, do tego świetnie smakują! Bez wątpienia zdobędą też Wasze podniebienia. Przepis poniżej, zapraszam do lektury.
Kotlety z kalafiora
Składniki:
- 550 g różyczek z kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- bułka tarta do obtoczenia
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- olej do smażenia np. rzepakowy
- 1 łyżka maki pszennej
Przygotowanie:
Krok 1:
Kalafiora obgotuj 10 minut w osolonym wrzątku.
Krok 2:
Następnie ostudzonego rozdrobnij w malakserze lub np. rozgnieć praską do ziemniaków. Najważniejsze aby nie zrobić z kalafiora „papki”.
Krok 3:
Dodaj pozostałe składniki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wymieszaj do połączenia składników. Jeżeli masa jest za luźna, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej lub np. bułki tartej.
Krok 4:
Formuj małe kotleciki, obtocz w bułce tartej. Na koniec smaż na oleju na średnim ogniu, aż kotleciki będą złote. Usmażone układaj na ręczniku papierowym.
Kotleciki z kalafiora fajnie smakują z sosem jogurtowym, grzybowym lub pomidorowym.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Witam Panie Jakubie, ze wzgledow zdrowotnych nie moge jesc bialej maki, szczegolnie pszenicznej, czym ja zastapic?
Gosiu,
Dietetyk najlepiej odpowie na to pytanie.
Myślę, że możesz spróbować mąki żytniej, z płaskurki lub samopszy.
To są zdrowe odmiany zbóż. Żytnią śmiało dostaniesz w sklepie. Płaskurkę i samopszę możesz zamówić przez internet.
Pozdrawiam