Składniki
- 550 g różyczek z kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
- 1 łyżka maki pszennej
Sposób przygotowania
Kalafiora obgotuj 10 minut w osolonym wrzątku.
Ostudzonego rozdrobnij w malakserze lub rozgnieć praską do ziemniaków. Najważniejsze aby nie zrobić z kalafiora „papki”.
Dodaj pozostałe składniki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj do połączenia składników. Jeżeli masa jest za luźna, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej.
Formuj małe kotleciki, obtocz w bułce tartej. Smaż na oleju na średnim ogniu, aż kotleciki będą złote. Usmażone układaj na ręczniku papierowym.
Kotleciki z kalafiora fajnie smakują z sosem jogurtowym, grzybowym lub pomidorowym.
Witam Panie Jakubie, ze wzgledow zdrowotnych nie moge jesc bialej maki, szczegolnie pszenicznej, czym ja zastapic?
Gosiu,
Dietetyk najlepiej odpowie na to pytanie.
Myślę, że możesz spróbować mąki żytniej, z płaskurki lub samopszy.
To są zdrowe odmiany zbóż. Żytnią śmiało dostaniesz w sklepie. Płaskurkę i samopszę możesz zamówić przez internet.
Pozdrawiam