Dania główneWieprzowina
Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami
Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami to bardzo fajny pomysł na szybki, kolorowy rodzinny obiad. Przygotowanie bez wątpienia nie zajmie więcej niż pół godziny, a do pomocy możesz zatrudnić dzieciaki 🙂 Potrawę przygotowałem w piekarniku, ale śmiało szaszłyki możesz wrzucić również na ruszt.
Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 opakowanie kiełbasy białej parzonej z firmy KAROL
- 2 papryki kolorowe
- 1 cukinia
- 2 czerwone cebule
- 150 g boczku wędzonego
Marynata:
- 100 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu np. kolorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, szczypta chili
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze przygotuj wszystkie składniki do nadziewania. Pamiętaj aby miały podobną wielkość, szaszłyk będzie ładniej wyglądał a proces pieczenia przebiegnie równomiernie. Kiełbasę pokrój w krążki, boczek w plastry. Następnie cukinię podziel na cztery podłużne kawałki, nożem wytnij biały wodnisty środek, pokrój w równe kawałki. Cebulę podziel w równe cząstki, paprykę pokrój w kostkę.
Krok 2:
Po drugie składniki nadziej na patyczki do szaszłyków, zacznij od kiełbasy i na niej skończ. Ja od dawna używam metalowych szpadek, są bez wątpienia bardziej praktyczne, ekologiczne i wielorazowego użytku.
Krok 3:
W małej miseczce wymieszaj składniki marynaty. Następnie pędzelkiem rozprowadź bejcę po całej długości szaszłyków. Jeżeli chcesz, żeby marynata wchłonęła się w składniki, odstaw potrawę na 30 minut.
Krok 4:
Na koniec tak przygotowane szaszłyki przełóż na blaszkę do zapiekania. Piecz w 200°C „góra-dół” przez 25-30 minut, w zależności od piekarnika.
Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami podałem ze złotymi ziemniaczkami i brokułem.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie i Facebooku.