X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami

Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami to bardzo fajny pomysł na szybki, kolorowy rodzinny obiad. Przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny, a do pomocy możesz zatrudnić dzieciaki 🙂 Potrawę przygotowałem w piekarniku, ale śmiało szaszłyki możesz wrzucić również na ruszt.

Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami – przepis krok po kroku

Składniki:

Marynata:
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, szczypta chilli

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotuj wszystkie składniki do nadziewania. Pamiętaj aby miały podobną wielkość, szaszłyk będzie ładniej wyglądał a proces pieczenia przebiegnie równomiernie. Kiełbasę pokrój w krążki, boczek w plastry. Cukinię podziel na cztery podłużne kawałki, nożem wytnij biały wodnisty środek, pokrój w równe kawałki. Cebulę podziel w równe cząstki, paprykę pokrój w kostkę.

Krok 2:

Składniki nadziej na patyczki do szaszłyków, zacznij od kiełbasy i na niej skończ. Ja od dawna używam metalowych szpadek, są bardziej praktyczne, ekologiczne i wielorazowego użytku.

Krok 3:

W małej miseczce wymieszaj składniki marynaty. Pędzelkiem rozprowadź bejcę po całej długości szaszłyków. Jeżeli chcesz, żeby marynata wchłonęła się w składniki, odstaw potrawę na 30 minut.

Krok 4:

Tak przygotowane szaszłyki przełóż na blaszkę do zapiekania. Piecz w 200°C „góra-dół” przez 25-30 minut, w zależności od piekarnika. Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami podałem ze złotymi ziemniaczkami i brokułem.

—>TUTAJ<— znajdziesz więcej OBIADOWYCH inspiracji 🙂

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również