X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami

Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami to bardzo fajny pomysł na szybki, kolorowy rodzinny obiad. Przygotowanie bez wątpienia nie zajmie więcej niż pół godziny, a do pomocy możesz zatrudnić dzieciaki 🙂 Potrawę przygotowałem w piekarniku, ale śmiało szaszłyki możesz wrzucić również na ruszt.

Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami – przepis krok po kroku

Składniki:

Marynata:
  • 100 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu np. kolorowego 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, szczypta chili

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze przygotuj wszystkie składniki do nadziewania. Pamiętaj aby miały podobną wielkość, szaszłyk będzie ładniej wyglądał a proces pieczenia przebiegnie równomiernie. Kiełbasę pokrój w krążki, boczek w plastry. Następnie cukinię podziel na cztery podłużne kawałki, nożem wytnij biały wodnisty środek, pokrój w równe kawałki. Cebulę podziel w równe cząstki, paprykę pokrój w kostkę.

Krok 2:

Po drugie składniki nadziej na patyczki do szaszłyków, zacznij od kiełbasy i na niej skończ. Ja od dawna używam metalowych szpadek, są bez wątpienia bardziej praktyczne, ekologiczne i wielorazowego użytku.

Krok 3:

W małej miseczce wymieszaj składniki marynaty. Następnie pędzelkiem rozprowadź bejcę po całej długości szaszłyków. Jeżeli chcesz, żeby marynata wchłonęła się w składniki, odstaw potrawę na 30 minut.

Krok 4:

Na koniec tak przygotowane szaszłyki przełóż na blaszkę do zapiekania. Piecz w 200°C „góra-dół” przez 25-30 minut, w zależności od piekarnika.

Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami podałem ze złotymi ziemniaczkami i brokułem.

Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie i Facebooku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również