Warzywa faszerowane
Cukinia faszerowana
Składniki
- 4 średniej wielkości cukinie
- 2 małe pomidory
- 100 g ryżu
- 350 g mielonego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 jajo
- 150 ml wywaru mięsnego
- ew. 50 g tartego żółtego sera
- pęczek świeżych ziół: tymianek, rozmaryn, oregano lub
- pietruszka, koperek
- 5 łyżek oleju lub oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy farsz: Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody i odcedzamy lekko twardy. Na łyżce oleju lub oliwy smażymy posiekany czosnek, cebulę, jednego obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora. Na koniec dodajemy mielone mięso.
Do przesmażonego farszu dodajemy pozostałe pokrojone w kostkę i obrane ze skóry pomidory, tarty żółty ser, jaja oraz ryż. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Cukinie przekrawamy i wydrążamy część miąższu ze środka. Możemy je od razu ułożyć w brytfance wysmarowanej olejem.
Na cukinie nakładamy farsz. Polewamy resztką oleju lub oliw, dolewamy wywar (możemy też posypać odrobiną tartego żółtego sera) i wstawiamy brytfankę do nagrzanego do 160ºC piekarnika.
Po 40 minut wyjmujemy brytfankę. Serwujemy cukinie posypując je po wierzchu świeżymi ziołami.