X

Czego szukasz?

Przepis
Warzywa faszerowane

Cukinia faszerowana

Składniki

  • 4  średniej wielkości cukinie
  • 2 małe pomidory
  • 100 g ryżu
  • 350 g mielonego mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 150 ml wywaru mięsnego
  • ew. 50 g tartego żółtego sera
  • pęczek świeżych ziół: tymianek, rozmaryn, oregano lub
  • pietruszka, koperek
  • 5 łyżek oleju lub oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowujemy farsz: Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody i odcedzamy lekko twardy. Na łyżce oleju lub oliwy smażymy posiekany czosnek, cebulę, jednego obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę pomidora. Na koniec dodajemy mielone mięso.

Do przesmażonego farszu dodajemy pozostałe pokrojone w kostkę i obrane ze skóry pomidory, tarty żółty ser, jaja oraz ryż. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Cukinie przekrawamy i wydrążamy część miąższu ze środka. Możemy je od razu ułożyć w brytfance wysmarowanej olejem.

Na cukinie nakładamy farsz. Polewamy resztką oleju lub oliw, dolewamy wywar (możemy też posypać odrobiną tartego żółtego sera) i wstawiamy brytfankę do nagrzanego do 160ºC piekarnika.

Po 40 minut wyjmujemy brytfankę. Serwujemy cukinie posypując je po wierzchu świeżymi ziołami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również