Przepis
DróbPotrawy mięsne
Gęś pieczona z kiszoną kapustą
Składniki
- 1 gęś
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych śliwek
- 2 kwaśne jabłka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- 2 łyżeczki miodu
- mąka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gęś czyścimy, obcinamy szyję i skrzydełka, nacieramy solą, ziołami i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Do rondla wkładamy kiszoną kapustę, szyję, skrzydełka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy ok. 1 godziny. Gęś wkładamy na 90 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. W trakcie pieczenia zbieramy ok. 200 ml gęsiego tłuszczu. Tłuszcz wlewamy do rondla, podgrzewamy i obsmażamy cebulę. Oprószamy mąką i wrzucamy kapustę, z której wcześniej wyjmujemy szyję i skrzydełka. Dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka i pokrojone na połówki suszone śliwki. Całość chwilę dusimy. Gęś dzielimy na porcje i obkładamy kapustą. Całość pieczemy jeszcze ok. 30 minut.