X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto ze śliwkami

Fajnie natura to wszystko wymyśliła, że nie mamy wysypu świeżych warzyw i owoców w jednym miesiącu, a przez pozostały czas jemy tylko warzywa korzeniowe i np. jabłka, które dobrze się przechowują. Zawsze czekam na maj szparagi, pyszne pomidory, na czerwiec, pyszne truskawki i maliny i czekam na jesień kiedy pod dostatkiem mamy jabłek, gruszek i śliwek. Staram się zawsze nasycić produktami, które są nam dane w czasie, który właśnie przeżywamy. Tutaj załączam link do sezonowego kalendarza warzyw i owoców, w którym znajdziecie dokładną rozpiskę kiedy możecie się spodziewać świeżych warzyw i owoców.  Ostatnio Bogusia upiekła nam pyszne kruche ciasto ze śliwkami. Tym razem postanowiła przygotować obłędne ciasto ze śliwkami i waniliową pianką. Powiem Wam, że to ciasto z kremem to sztos! Tylko szkoda, że tak szybko się kończy.

Ciasto ze śliwkami

Ciasto: spód i góra

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła

Krok 1:

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż powstanie zwarta kulka. Podziel ją na dwie równe części. Jedną część zawiń szczelnie w folię i umieść w zamrażarce. Drugą natomiast rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach ok. 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłuć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika, gdyż pod ciastem mogą powstać pęcherze powietrza. Piecz 15 minut w 180 °C  tryb „góra-dół”.

Puszysty krem

Składniki:

  • 5 białek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 350 g śliwek lub innych owoców sezonowych najlepiej miękkich ponieważ dobrze komponują się z kremem
  • 150 g cukru

Przygotowanie:

Krok 1:

Białka ubij z cukrem na sztywną masę. Następnie stopniowo, cały czas mieszając mikserem dodawaj suchy budyń, tak, aż powstanie lśniąca gęsta piana.

Tak przygotowany krem przełóż na upieczony i wystudzony spód. Rozprowadź go dokładnie, aby równomiernie pokrył całą powierzchnię ciasta.

Krok 2:

Na kremie ułóż pokrojone śliwki lub inne owoce i zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 40 minut w 180°C  tryb „góra-dół”.

Ciasto z kremem idealnie nadaje się na jesienne wieczory, ponieważ smak śliwek to kwintesencja tej pory roku.

Jeśli szukasz podobnych deserów mam dla Ciebie przepis na pyszne ciasto z truskawkami. Serwetki które widzicie na zdjęciu pochodzą z firmy POL-MAK >>tu<< możecie zobaczyć jakie mają ładne wzory.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również