Ciasta i ciastka
Ciasto ze śliwkami
Fajnie natura to wszystko wymyśliła, że nie mamy wysypu świeżych warzyw i owoców w jednym miesiącu, a przez pozostały czas jemy tylko warzywa korzeniowe i np. jabłka, które dobrze się przechowują. Zawsze czekam na maj szparagi, pyszne pomidory, na czerwiec, pyszne truskawki i maliny i czekam na jesień kiedy pod dostatkiem mamy jabłek, gruszek i śliwek. Staram się zawsze nasycić produktami, które są nam dane w czasie, który właśnie przeżywamy. Tutaj załączam link do sezonowego kalendarza warzyw i owoców, w którym znajdziecie dokładną rozpiskę kiedy możecie się spodziewać świeżych warzyw i owoców. Ostatnio Bogusia upiekła nam pyszne kruche ciasto ze śliwkami. Tym razem postanowiła przygotować obłędne ciasto ze śliwkami i waniliową pianką. Powiem Wam, że to ciasto z kremem to sztos! Tylko szkoda, że tak szybko się kończy.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
SPÓD:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
KREM:
- 5 białek
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 350 g śliwek lub innych owoców sezonowych najlepiej miękkich ponieważ dobrze komponują się z kremem
- 150 g cukru
Krok 1:
Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż powstanie zwarta kulka. Podziel ją na dwie równe części. Jedną część zawiń szczelnie w folię i umieść w zamrażarce. Drugą natomiast rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach ok. 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłuć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika, gdyż pod ciastem mogą powstać pęcherze powietrza. Piecz 15 minut w 180 °C tryb „góra-dół”.
Ciasto ze śliwkami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż powstanie zwarta kulka. Podziel ją na dwie równe części. Jedną część zawiń szczelnie w folię i umieść w zamrażarce. Drugą natomiast rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach ok. 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłuć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika, gdyż pod ciastem mogą powstać pęcherze powietrza. Piecz 15 minut w 180 °C tryb „góra-dół”.
Krok 2:
Białka ubij z cukrem na sztywną masę. Następnie stopniowo, cały czas mieszając mikserem dodawaj suchy budyń, tak, aż powstanie lśniąca gęsta piana.
Tak przygotowany krem przełóż na upieczony i wystudzony spód. Rozprowadź go dokładnie, aby równomiernie pokrył całą powierzchnię ciasta.
Krok 3:
Na kremie ułóż pokrojone śliwki lub inne owoce i zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 40 minut w 180°C tryb „góra-dół”.
Ciasto z kremem idealnie nadaje się na jesienne wieczory, ponieważ smak śliwek to kwintesencja tej pory roku.
Jeśli szukasz podobnych deserów mam dla Ciebie przepis na pyszne ciasto z truskawkami.
Serwetki które widzicie na zdjęciu pochodzą z firmy POL-MAK >>tu<< możecie zobaczyć jakie mają ładne wzory.
Przepyszne, łatwe ciasto zarówno że śliwkami, jak i z jabłkami. Pycha. Polecam. Rodzinka się zajadają.
Ciasto że śliwkami…pycha. Zrobiłam też z jabłkami i…Też pycha.
Ciasto fantastyczne. Zakochałam się w nim. Wyglada wykwintnie i smakuje oględnie. Polecam bo robi się szybko. Tu nic nie ma skomplikowanego.Wart królewskiego stołu.
Ciasto ze śliwkami super ,smaczne i przepis z właściwymi proporcjami, dziękuję
Czy to ciasto zawsze opada po wyjęciu z piekarnika?
Monika to ciasto nie powinno opaść. powinno oglądać jak to na zdjęciu zrobione przeze mnie.
Jak długo trzymać drugą część ciasta w zamrażarce?
ok 30 min
Ciasto obłędne, dałam odrobinę mniej cukru zarówno do masy budynkowej jak i ciasta, jak dla mnie BOMBA!
Robiłam dwa razy ciasto z tego przepisu, wyszło za każdym razem pyszne.
Bardzo nam miło! polecamy też inne nasze przepisy!
Wyśmienite ale tuczące
Wyszedł świetny, smaczny, świeży przez kilka dni, super!
Zainspirowana… zrobiłam… I polecam bo jest pyszne. Ciasto rozpływa się dosłownie w ustach a jest bardzo proste w przygotowaniu. Polecam
Dzień dobry,
jakie inne owoce oprócz śliwek będę pasować o tej porze roku?
Możesz użyć jabłek, gruszek, brzoskwiń z zalewy lub innych mrożonych owoców. Ale musisz je wcześniej rozmrozić i odsączyć z płynu.
Mój mąż opisał to ciasto jednym słowem – luksusowe.
Właśnie robię zobaczymy jak wyjdzie 🙂 ale przepis bardzo fajny i prosty 😉
Super ciasto, wyszło mi dokładnie takie jak na waszym zdjęciu, a w smaku pszepyszne. Bardzo mi się podoba ta biała pianka pomiędzy spodem a górą. Dzięki niej ciasto prezentuje się fajniej niż zwykłe kruche ze śliwką, mniam.
Asia
Dziś robię zobaczymy co wyjdzie wygląda pysznie
Szklanka maki pszennej to 150 – 160 gramów.
ile ma być mąki 2,5 szklanki to za mało informacji powinna być waga albo na stronie przeliczniki.
Ciasto jest pyszne piekłam w sobotę ,dzisiaj powtórka ,posypałam śliwki cynamonem było mega dobre tylko z ta mąka mam problem ,proszę o info ile gram mąki
Beato,
Postaram się w najbliższym czasie dodać taką informację.
To odwieczny problem, podać wagę, nie każdy wagę ma…
Czy szklanki, a każda szklanka teraz inna…
Może faktycznie podać przelicznik i będzie spokój.
Dziękuję bardzo za radę i pozdrawiam.