X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartek

Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku

Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku.

 

Sprawa jest prosta! Bogusia robi najlepsze ciasto z truskawkami na świecie. Nie pozostało nam nic innego, jak podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjne ciasto z truskawkami, autorstwa naszego nadwornego cukiernika Bogusi Kuroń 😉

 

 

 

Składniki:

 

Ciasto czyli spód i góra:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła

 

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Podziel ją na dwie równe części. Jedną część umieść w zamrażarce.

 

Drugą natomiast rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłuć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika. Piecz 15 minut w 180 °C  tryb góra-dół.

 

Przygotuj puszysty krem. Potrzebujesz:

 

  • 5 białek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 opakowania budyniu malinowego ja użyłam takiego LINK 
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 350 g truskawek lub innych owoców sezonowych
  • 200 g cukru

 

Białka ubij na sztywną masę. Następnie stopniowo cały czas mieszając mikserem dodawaj kolejno cukier, suchy budyń, wlej cienkim strumieniem olej i esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszaj ok 4-5 minuty.

 

Tak przygotowany krem przełóż na upieczony i wystudzony! spód. Następnie rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.  

 

Na całej powierzchni kremu ułóż pokrojone truskawki lub inne owoce i zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 40 minut w 180°C  tryb góra-dół.

 

 
Plany zmienne są

 

To było tak…Musiałem iść tego dnia do pracy. Ustaliliśmy, że tego ranka Bogusia musi radzić sobie sama i  z mojego przepisu przygotować sesję zdjęciową sałatki ryżowej do pracy. Koło dwunastej wysyła mi zdjęcie ciasta z truskawkami, myślę z kurczaka i ryżu zrobić ciasto…niezły magik 😉 Prawda jest taka, że małżonka moja ukochana, o wiele pewniej się czuje w temacie słodkości. Stwierdziła obecność wszystkich składników na ciasto truskawkowe, na które nomen omen nie mamy przepisu na stronie. Dodać muszę i pochwalić zarazem, bo przygotowała tego dnia dwie sesje, na ciasto właśnie oraz na sałatkę ryżową z kurczakiem na wynos 🙂

 

Niebiańska pianka truskawkowa

 

Pytacie mnie bardzo o przepisy z truskawkami. Co prawda jest ich trochę na stronie, ale zapotrzebowanie cały czas rośnie. Dlatego co i rusz dodajemy nowe, ostatnio pojawił kolejny o TU macie link. Co sprawia, że jest to najlepsze ciasto truskawkowe? Odpowiedź jest prosta…niebiańska pianka truskawkowa połączona z kruchym ciastem i orzeźwiającym smakiem truskawek. Nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste.

 

Idealne na imprezy okolicznościowe

 

Jak wiadomo okres wiosenno-letni obfituje w okazje do świętowanie: chrzciny, komunie, majówka, itp. Na każdym tego typu wydarzeniu, musi pojawić się ciasto lub tort, najlepiej taki który można przygotować z właściwym wyprzedzeniem. W końcu najważniejsze jest wspólne świętowanie, a nie stanie w kuchni i urabianie się po łokcie. Dobrze jak taki wypiek nie jest też super skomplikowany oraz mega drogi. Ciasto truskawkowe Bogusi spełnia te wszystkie kryteria, co sprawia że jest idealne na imprezy okolicznościowe. Z łatwością znosi także przechowywanie w lodówce, nawet przez kilka dni.

 

Zapraszam do zapoznania się z  przepisem krok po kroku. Jeżeli zostawicie także swoją opinię pod przepisem Bogusi będzie jej niezwykle miło…mi również troszeczku 😉

 

Jeśli chcecie być na bieżąco z naszymi przepisami zapraszamy na nasze Instagramy: 

 

@Gotuj_z_Kuroniem_Jakub_Kuroń

 

@Bogusia_Kuroń

 

oraz Facebook: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń     

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Eugeniusz

    Ciasto rewelacyjne. Zrobiłem najpierw z truskawkami, a za drugim razem z czarnymi jagodami. Obydwa były pyszne! Dziękuję za publikację przepisu.

    • Jakub Kuroń

      Dziękuję, za komentarz 😉

  2. Sylwia

    Cudowne, przepyszne u nas zrobione z jagodami

    • Jakub Kuroń

      Dziękuję, za komentarz! Z wieloma owocami te ciasto wychodzi przepysznie.

  3. Katarzyna

    Sporo korzystam z netowych przepisów, bo lubie wyzwania i łańcuchem jestem. Pierwszy raz zachwalany placek wyszedl unie również popisowo, byl tak smaczny, ze prawie nie zfazyl dobrze wystygnac.
    Dziekuje i chwalę

    • Jakub Kuroń

      Dziękuję niezmiernie za miłe słowa i komentarz.

      Zapraszam częściej 🙂

  4. TENIA

    świetnie wygląda ,dziś upieke zobaczę czy się uda ,,dziekuje

    • Jakub Kuroń

      Uda się na pewno, pamiętaj tyko aby dobrze ubić białka i powoli dodawać resztę składników.

  5. Bodzienka

    Witam.Ja dzisiaj spróbowałam upiec to ciasto.Z pianą była porażka dopóki nie dałam oleju to było ok.I doszłam do wniosku ze następnym razem po dodaniu oleju,lekko tylko całość wymieszam może wtedy nie zrobi się woda …pozdrawiam

  6. Monika

    dodam, że budyń a nawet dwa 🙂 te same, których użyła autorka przepisu, jajka świerze, białka bez żółtek, temperatura pokojowa, może przy dodawaniu oleju włączyć mikser na niższe obroty, nie mam pomysłu; czytałam wszystko powyżej, staram się, a i tak lipa 🙁 a u małżonki przecudnej urody piana, zazdraszczam

    • Jakub Kuroń

      Nie wiem od czego to zależy. Bogusia ma rękę do ciast, tyle razy robiła to ciasto i zawsze wychodzi.

      Pozdrawiam i powodzenia

  7. Monika

    Panie Jakubie, już kilka razy próbowałam ubić pianę z olejem, dopuki go nie dodam jest ok, sztywna piękna piana, olej dolewam małą łyżeczką powolutku, a wychodzi mi „woda”, nedmienię, że ubijam mikserem, i czy 5 czy 10 minut, efekt ten sam, dramat 🙁

  8. Ania

    Kurcze przez przypadek dodalam cukier zwykły 4 łyżki zamiast cukru pudru czy może tak być?

    • Jakub Kuroń

      Powinno być OK.

  9. Gosia

    Robiłam kilka razy mam problem z tą pianką bo opada ale dopracuje

    • Jakub Kuroń

      Trzeba solidnie ubić, trzymam kciuki 🙂

  10. Ania

    Olej roślinny to inaczej olej rzepakowy? Tylko mam rzepakowy mogę taki dodać?

    • Jakub Kuroń

      Tak, możesz dodać każdy olej roślinny np rzepakowy, słonecznikowy.

  11. Ania

    Mam domowy 🙂 dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam !!!!

  12. Ania

    Witam. Nie mam budyniu malinowego, ale chciałabym żeby masa była różowa. Co zrobić? Mam dwa pomysły, pierwszy to dodać odrobinę soku malinowego a drugi dodać różowego barwnika. Co myślicie?

    • Jakub Kuroń

      Lepszy sok malinowy, zwłaszcza domowy 🙂

  13. Asia

    A czy można zamiast truskawek dodać rabarbar? 🙂

    • Jakub Kuroń

      Oczywiście 🙂

  14. Asia

    Dobry wieczór mam zapytanie esencja waniliowa to można dodać olejek waniliowy?

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej może być, ale esencja lepsza.

  15. Karozosia

    Czy można użyć mrożonych owoców?

    • Jakub Kuroń

      Tak, tylko wcześniej je rozmroź i odsącz z nadmiaru soku.

  16. Ala

    Ciasto w smaku pyszne, ale faktycznie ta piana / krem opada po dodaniu jakiegokolwiek tłuszczu.

  17. Maria

    Dziękuję i też pozdrawiam

  18. Maria

    Mam budyń Winiary o wadze 60g a ten że zdjęcia ma 40g ! Mam pytanie czy mam użyć go w takim razie mniej czy wsypać cały???

    • Jakub Kuroń

      Możesz śmiało dać cały, masa będzie trochę sztywniejsza, ale nic się nie stanie.

      Pozdrawiam 🙂

  19. Mama.2.synkufff

    Po poście na insta musiałam pobrać kolejny przepis…i zabieram się do roboty bo już mi się chce gryza

    • Jakub Kuroń

      Zyczę smacznego!

  20. Aga

    Znalazłam właśnie odpowiednie ciasto na 40 urodziny mojego ukochanegomam nadzieję że mi wyjdzie pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Na pewno wyjdzie, zawsze wychodzi 🙂 W razie jakichkolwiek pytań jestem do dyspozycji.

      Pozdrów męża i złóż mu życzenia od całego klanu Kuroniów.

  21. Justyna

    A ja zrobilam z budyniem waniliowym i rabarbarem

    • Jakub Kuroń

      Rabarbar też świetnie pasuje do tego ciasta.

  22. RudaSowa

    Może to bedzie moje pierwsze ciasto w życiu? Jakoś temay ciast unikam jak sie da… Mama piecze przepyszne ciasta, nawet mój chlopak!!! Ja 10 razy wolę robic obiady =) no ale… Jak zjemy ” fale Dunaju ” to spróbuję zrobic to truskawkowe cudo =) jak sie uda, to pochwalę się na Instagramie =)
    Cieplutko pozdrawiam!! Uwielbiam Was =)

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło! Trzymam kciuki i również pozdrawiam.

  23. Adusia

    Te wszystkie przepisy są wspaniałe, ale brakuje mi informacji o ich kaloriach. Czy myślicie , że taka informacje udałoby się zamieścić przy przepisach. A może już są tylko przeoczyłem gdzieś . Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Niestety takiej informacji nie mamy zamieszczonej, ale w przyszłości takie info chcielibyśmy zamieścić.

      Cały czas się rozwijamy 🙂

      Pozdrawiam

  24. Magda

    Były bo tegi samego dnia je kupiłam i dłuższą chwile leżały nim je zaczęłam ubijać. Jak to się mówi do trzech razy sztuka.

  25. Magda

    Tego samego co w linku, dr.Oetker malinowy, drugi kupiłam ale o smaku śmietankowym bo malinowego nie było

    • Jakub Kuroń

      Jeszcze ważne jest aby białka były w temperaturze pokojowej. Jeżeli wszystko jest ok. to piana powinna być sztywna jak na zdjęciu.

  26. Magda

    Piankę robiłam dwa razy i obydwie zrobiły się płynne. Białka ubite na sztywno tak że do góry nogami miske można było odwrócić. Za drugim razem nawet nie wlewałam a kapałam olejem,nie wiem czy z 10ml wlałam a i tak się upłynniło 🙁

    • Jakub Kuroń

      Magda napisz jakiego budyniu używałaś?

  27. Halina

    Zrobilam☺Ciasto rewelacja, wszystkim smakowało.Mnie też nie wyszła taka piękna pianka jak Pani Bogusi, ale i tak było wyśmienite.
    Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło!

  28. Ewelina

    Dzięki za przepis:) rewelacja .. u mnie już jest na stałej liście… a zamiast truskawek w sezonie malinowym można dac maliny 🙂 zamiast masła dałam margarynę kasie

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu.

  29. Dorota

    Przepis jest genialny, a ciasto zniknęło w jedno niedzielne popołudnie 🙂 Dodam, że dzięki temu przepisowi trafiłam na tą stronę i od tej chwili będę tu częstym gościem. Pozdrawiam 🙂

    • Jakub Kuroń

      Dorota będzie nam bardzo miło, jeśli zostaniesz z nami na dłużej! 🙂

  30. Monika

    Czym mogę zastąpić olej roślinny?

    • Jakub Kuroń

      Roztopionym masłem zwyczajnym lub klarowanym. Pozdrawiam

  31. Dorota Krause

    Mi też krem wyszedł brdziej płynny niż puszysty. Co robię nie tak. A wszystko jest według przepisu.

    • Jakub Kuroń

      Ciężko powiedzieć, przyczyn może być kilka. Białka muszą być solidnie ubite na sztywną pianę. Białka nie mogą zawierać nawet odrobiny żółtka. Najlepszy efekt uzyskasz ubijając białka w temperaturze pokojowej. Kiedy dodajesz pozostałe składniki rób to powoli, a potem jeszcze kilka minut miksuj. Ten etap wymaga trochę cierpliwości i dokładności.

  32. Gosia

    Czy miarka 1 szklanka to 200ml, czy 250ml? 🙂

    • Jakub Kuroń

      250ml 🙂

  33. Edytka_f

    U mnie rowniez po wyłączeniu piekarnika zaraz zaczęła pianka bardzo opadac. A tak pięknie wyglądalo. Nie wiem co jest powodem. Dodalam budyn z cukrem.

  34. Edyta

    Olej nie był potrzebny robiłam według przepisu czyli strumieniowo A tu lipa.samo białko trochę cukru pudru i budyń wystarczy A tu olej zepsuł.

    • Bogumiła Kuroń

      U mnie z ojejem wyszegł jak na zdjęciu czyli gęsty i puszysty. Jeśli chcesz możesz zrobić krem bez oleju, tylko wtedy nie będzie kremowy tylko suchy jak beza.

  35. Iza

    Czy to ciasto lepiej upiec dzień przed podaniem, czy w dniu serwowania?
    Wygląda tak cudownie, że nie mogę się już doczekać, aż, zagości jutro u mnie

    • Jakub Kuroń

      Ciasto najlepiej upiec w dniu podania.

  36. Ewa

    Zrobiłam ciasto, właściwie się udało, chociaż pianka nie jest taka wysoka, jak u Pani Bogusi 🙁 białko ubiło się rewelacyjnie i dopiero, jak strumyczkiem dodawałam olej, wszystko siadło i było do wylania na ciasto, a nie do wyłożenia, jak na zdjęciach. Nie wiem, co poszło nie tak. Czy mogę prosić o podanie wagowych wartości składników, bo z tymi szklankami to nie zawsze się zgadza. Pozdrawiam serdecznie

    • Bogumiła Kuroń

      Ciężko mi stwierdzić co mogło pójść nie tak. Mam podejrzenie, że to może być wina budyniu. Ja użyłam budyniu malinowego Dr Oetkera.

  37. Ania

    Dlaczego pianka opadła mi po wyschnięciu?

    • Jakub Kuroń

      Ta piana zawsze delikatnie opada.

  38. Marta

    Co mogłam zrobić nie tak, krem wyszedł płynny białka były ubite dobrze,a po dodaniu oleju zrobiło się płynne. Może potem trzeba mieszać recznie a nie mikserem.

    • Jakub Kuroń

      Olej wlewałaś delikatnym strumieniem cały czas mieszając?

  39. Ania

    Właśnie piecze się moje ciasto, ale musiałam drugi raz robić masę ponieważ za pierwszym razem zrobiła mi się płynna masa. Robiłam wszystko wg przepisu. Moja mama mówi że to przez budyń cukrem . Za drugim razem użyłam bez budyniu bez cukru i masa wysła aksamitna, ale niestety budyń waniliowy do tego niemiecki więc zobaczymy jak będzie smakował. Jeszcze jedno pytanie czy wszystkie składniki miały być do końca miksowane? Czy od któregoś składnika już tylko wymieszane?

    • Jakub Kuroń

      Wszystkie składniki kremu ubijamy mikserem na puszystą masę.

  40. Marta

    Zrobilam zgodnie z przepisem i wyszlo pyszne 🙂 nastepnym razem uzyje jagod, bedzie ciekawie wygladac 🙂

    • Jakub Kuroń

      Dobry pomysł. Pozdrawiam

  41. Lilia Boczek

    Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam

  42. Lilia

    Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Można tylko pamiętaj, że jeśli używasz termoobiegu to temperatura w piekarniku jest o ok 20 st C. wyższa.

  43. Aga Rozmyslak

    Wygląda wspaniale Jutro muszę tylko skoczyć do polskiego sklepu po budyń. Dziękuję malzonce za ten prosty przepis

    • Jakub Kuroń

      Przekażę! Jeśli nie uda Ci się dostać owocowego budyniu możesz użyć waniliowego lub śmietankowego tylko pianka będzie wtedy biała

  44. Dorota

    Czy ciasto wyjdzie w wersji z innymi owocami, a jeśli tak to jakimi? Bardzo chciałabym zrobić to ciasto w weekend ale obawiam się, że truskawki do tego czasu będą już trudno dostępne

    • Jakub Kuroń

      Spokojnie truskawki będą dostępne tak do połowy lipca, później śmiało możesz je zrobić np. z malinami

  45. Monika

    A czy można tą piankę włożyć na surowe ciasto na spodzie i piec tak jak w przepisie?

    • Jakub Kuroń

      Proponuje jednak upiec najpierw spód, a później resztę, aby z tego dolnego ciasta nie zrobił się zakalec.

  46. Kasia

    Abmam pytanie można zamiast masła dac margarynę?

    • Jakub Kuroń

      Tak można.

  47. Marzena

    Kurcze chyba nie wyjdzie masa zrobiła mi się płynna, nie wiem co poszło nie tak, białka były dobrze ubite… Trudno może następnym razem wyjdzie

  48. Klaudyna

    Robie podobne, ale z budyniem waniliowym i jagodami 🙂 teraz wypróbuję z truskawkami

    • Jakub Kuroń

      A my spróbujemy z jagodami

  49. Judyta

    Zrobię na chrzciny mojego synka 🙂 Wygląda tak smacznie 🙂 Pozdrawiam Was:)

    • Jakub Kuroń

      Będziesz zadowolona z efektu!

  50. Karla

    Ja robię z budyniem śmietankowym i malinami. Pycha! 😀

    • Jakub Kuroń

      Może i my tak spróbujemy 🙂

  51. Halina

    Napewno upiekę wnuczkom, wygląda apetycznie i tak samo smakuje.

  52. PanNat

    MAm pytanie jesli mam piekarnik tylko gora albo tylko dol to w jakiej temperaturze piec i ile czasu?
    Pozdrawiam i sledze wszystkie przepisy!:)))))

    • Jakub Kuroń

      Spróbuj piec 20 min grzanie góra i 20 min grzanie dół w temperaturze 180 st. C.

  53. Bonia

    Właśnie będę miala urodziny wnuka. Przepis jak znalazł. Ufam,że sobie poradzę. Ciasto wygląda znakomicie i smakowicie.

    • Jakub Kuroń

      Na pewno sobie poradzisz. Przepis nie jest skomplikowany, a ciasto wychodzi genialne

  54. Bożena Chorążewicz

    Na obrazku z produktami na ciasto stoi masło, natomiast w przepisie nie jest podana ilość masła.

    • Jakub Kuroń

      Bożeno w przepisie jest taka informacja. 250 g zimnego masła. Pozdrawiam

  55. Emilia

    Cisto rewelacyjne w smaku i wyglądzie. Polecam z całego serca
    Ps. W całym Orzyszu nigdzie nie było budyniu truskawkowego .

    • Jakub Kuroń

      Dobrze smakuje również z budyniem malinowym! Asortyment w Orzyszu już się sporo poprawił przez te 8 lat jak tu przyjeżdżam 🙂

  56. niecodziennikpary.pl

    Pyszne ciasto. Moja Mama zawsze robi takie kolorowe pianki z budyniu, ale wykłada je przede wszystkim na ciasta drożdżowe z owocami.
    Świetna robota Małżonki, ale wiadomo, Kobitki wszystko ogarną i jeszcze coś od siebie dołożą. 🙂

    • Jakub Kuroń

      Oj tak, moja Kobitka to wszystko świetnie ogarnia! Dobrze trafiłem 🙂

Sprawdź również