Sprawa jest prosta! To najlepsze ciasto z truskawkami na świecie. Nie pozostało nam nic innego, jak podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjne ciasto truskawkowe mojego autorstwa.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI – przepis krok po kroku.
Składniki:
CIASTO (SPÓD I GÓRA)
- 2,5 szklanki mąki pszennej czyli ok. 400 g
- 5 żółtek z jajek najlepiej „zerówek”
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g zimnego masła lub margaryny
KREM:
- 5 białek z jajek najlepiej „zerówek”
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu malinowego ja użyłam takiego LINK
- 350 g truskawek lub innych owoców sezonowych np. malin, śliwek czy jabłek
- 200 g cukru zwykłego lub np. kokosowego
Ciasto z truskawkami.
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Podziel ją na dwie równe części. Jedną część zawiń w folię i umieść w zamrażarce.
Krok 2:
Drugą natomiast rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłuć spód ciasta widelcem przed włożeniem do piekarnika. Można też na ciasto położyć groch jak również inne specjalne obciążniki. Piecz 15 minut w 180 °C tryb góra-dół.
Krok 3:
Następnie przygotuj krem. Białka ubij z cukrem na sztywną masę. Następnie cały czas dość intensywnie mieszając mikserem dodawaj suchy budyń i esencję waniliową. Wszystko dokładnie mieszaj najlepiej ok. 4-5 minuty. Tak aby konsystencja była taka sama jak na moim zdjęciu wyżej.
Tak przygotowany krem przełóż na upieczony i wystudzony! spód. Następnie rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.
Krok 4:
Na całej powierzchni kremu ułóż osuszone papierem owoce np. pokrojone truskawki jak również inne drobne owoce. Na koniec zetrzyj zamrożoną część ciasta na wierzch. Piecz 40 minut w 180°C tryb „góra-dół”.
Idealne ciasto na imprezy okolicznościowe
Jak wiadomo okres wiosenno-letni obfituje w okazje do świętowanie np. chrzciny, komunie, majówka, itd. W naszym przypadku również urodziny. Na każdym tego typu wydarzeniu, musi pojawić się. np. ciasto truskawkowe lub tort, najlepiej taki który można przygotować z właściwym wyprzedzeniem. W końcu najważniejsze jest wspólne świętowanie, a nie stanie w kuchni i urabianie się po łokcie.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku. Pamiętajcie też, że możecie zostawić nam na dole komentarz! Bogusi będzie niezwykle miło.
Ciasto z truskawkami.
Jeśli chcecie być na bieżąco z naszymi przepisami zapraszamy na nasze Instagramy:
@Gotuj_z_Kuroniem_Jakub_Kuroń
@Bogusia_Kuroń oraz Facebook: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń
Dziś pierwszy raz w tym roku upiekłam ciasto truskawkowe. Jest to ciasto uwielbiane przez całą moją rodzinkę. Jutro mamy ognisko więc nie może zabraknąć wyśmienitego ciasta do kawki. Polecam serdecznie, bo zawsze się udaje. Pozdrawiam p. Bogusię i p. Jakuba 🙂
Ciasto już wyjęte. Nie mogłam się oprzeć i wytrzymałam tylko kilka minut od wyjęcia i pokroiłam. Jest przepyszne!!
Beza mi bardzo wyrosła, bałam się że się wyleje z blachy, na szczęście po wyjęciu nieco opadła. Ale bardzo niewiele, tyle tylko, że ciasto nie wystawało poza blachę. Polecam, bo naprawdę warto.
Przy jego robieniu złamałam chyba wszystkie zasady, a i tak wyszło. Co znaczy, ze przepis jest naprawdę dobry. Jaja dałam prosto z lodówki, wszystkie składniki na ciasto od razu wrzuciłam do miski i od razu robot wyrobił. Wszystkie składniki na bezę wrzuciłam na raz do miski, i też na raz wymieszałam. Więc przepis prosty i bardzo dobry, a ciasto mega pyszne.
Polecam i dziękuję za przepis.
Właśnie siedzi w piekarniku. Pachnie obłędnie, pianka rewelacja. Ciasto wygląda mega pysznie i na pewno tak smakuje. Normalnie to lubię piec, ale jestem leń w kuchni, i zawsze wybieram te szybkie przepisy, gdzie wszystko do miski robota wrzucam, gotowe ciasto wylewam na blachę i koniec mojej pracy. Dzisiaj jednak zdecydowałam się, na bardziej „pracochłonne”, no i nie żałuję. Dzieci już się oblizują i czekają pod piekarnikiem, bo tak pięknie pachnie.
Ja zrobiłam z mieszaniną owoców jakie znalazłam na ogrodzie, rabarbar, jabłko, borówki i jeżyny.
Zapomniałam dać drugą warstwę ciasta na górę i włożyłam tylko z bezą i owocami, po 15 min. sie kapnęłam, że ciasta brak. Więc ryzykując, ze beza opadnie wyjęłam ciasto i starłam ciasto. Beza nie opadła, a ciasto pięknie się rumieni 🙂
Smak? Czekamy, ale na pewno obłędny. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji, na dużą blachę od piekarnika 😉
U mnie malinowy budyń też dał białą piankę(Dr.O),ale truskawkowy dał różową(tylko nie pamiętam jakie firmy)
To przepis z 2020 roku może coś się zmieniło w składzie.
wyszło super
własnie robie te cistao wg tego przepisu, uzyłem budyniu malinowego który teoretycznie powiniem miec kolor czerwony , niestety byl również biały, podejrzewam ze truskawkowy tez jest bialy , ja dodałem barwnika spozywczego lub mozna uzyc masy np. malinowej lub truskawkowej ktora sie uzywa do smietanki ,one napewno sa koloru czerwonego i z kawałkami suszonych owoców, wiec chyba tutaj zaszła pomyłka odnosnie ze budyn triuskawkowy nadaje nam kolor czerwony…
Przepis powstał pare lat temu wtedy budyń był koloru różowego.
Zrobiłam z budyniem śmietankowym. Wyszło super i oczywiście pyszne. Wyrośnięte, nic nie opadło czego najbardziej się bałam. Na pewno jeszcze nie raz je zrobię.
Ciasto nie wyszło takie jakie na zdjęciu mimo to że robiłam tak jak pisze. Piana po upieczeniu opadła i wcale nie miała takiego koloru tylko biały
Napisz mi proszę jakiego smaku był budyń? Podejrzewam, że śmietankowy lub waniliowy wtedy piana będzie biała. Ja użyłam truskawkowego.
genialny przepis
W komentarzach poniżej jest mowa o powolnym wlewaniu oleju. Nigdzie w przepisie nie ma oleju. Ciasto w piekarniku, a ja żadnego oleju nie dałam
W pierwszej wersji tego ciasta był olej ale zmodyfikowałam przepis i lepszy jest bez oleju. Już zmieniam też w opisie.
Ciasto super, ale pianka na surowo była wysoka, a po upieczeniu tylko 3mm placek się zrobił. Co zrobiłam źle?
Ciężko mi powiedzieć co było źle. A masz może zdjęcie? Wyślesz mi na Instagramie?
Ciasto wyszło genialne!!!
Fantastycznie! 🙂
Czy białka z cukrem powinnam ubijać powili jak przy bezie stopniowo dodając cukier?
Witam ale na zdjeciu piana jest różowa a w przepisie nie jest nic npisane co dodać tylko piana z białek z budyniem i potem na to truskawki?poprosze o jakieś wskazówki:-)
Budyń malinowy zmienia kolor piany na różowy.
Ciasto obłęd…. Dziękuję za przepis….
Cieszę się ogromnie, ze smakowało 🙂
Czy można dodać zamrożone owoce??
Tak, możesz użyć mrożonych owoców.
Jeśli szukacie prostego ciasta, które zachwyci wszystkich to musicie je zrobić! Składniki idealnie dobrane, kruche ciasto najlepsze jakie jadłam i ten piankowy słodki środek przełamany lekką kwaskowością owoców… No poprostu bajka.
Zamierzam upiec ciasto na dzień przed imprezą. Jak je przechowywać aby zachowało świeżość ?
Klasycznie po wystudzeniu przechowuj je w lodówce.
Ciasto wyszło super. Jest proste w wykonaniu.Cudowne połączenie owoców, puszystej pianki i kruchego ciasta. Gorąco polecam.
Ciasto wyszło pycha! Nie mam talentu do wypieków ale ten przepis jest mega prostu i taka sierota jak ja zrobiła to perfekcyjnie! Na pewno jeszcze nie jeden raz zrobię 🙂
Bardzo mi miło! Dziękuje za komentarz!
Zrobiłam je z truskawkami i jagodami, ciaStko jest pyszne mi akurat pianka wyszła gumiasta ale i tak jest dobre pozdrawiam
Zamiast niebiańskiej pianki wyszła…truskawkowa porażka. Dawno żadne ciasto mi tak nie wyszło, jak z powyższego przepisu:(. Pianka pomimo, iż była solidnie ubita, po dodaniu pozostałych składników zamieniła swoją postać w płyn.
Coś mi tu nie gra. Ubite białka opadły po dodaniu cukru i suchego budyniu? A nie dodałaś może rozrobionego budyniu albo ugotowanego?
U mnie dokładnie to samo. Po dodaniu suchych składników piana opadła i wyszła klapa
Jak długo ubijałaś białka? Jak są za rzadkie to należy je dłużej ubijać.
Witam, ciasto boskie!
PRZEPYSZNE, NIEBO W GĘBIE
A mi opadło ♀️ co zrobiłam źle?
Hej,
Bardzo mi przykro, ale czasami tak się dzieję np. gdy:
-za szybko dodajemy poszczególne składniki
-kiedy piana jest za mało sztywna
-jajka są bardzo zimne
Może któreś z powyższych??
Głowa do góry, następnym razem uda się perfect.
Pozdrawiam
Kuba
BARDZO dziękujemy za super prosty przepis, którego takie beztalencie w kuchni jak mama nie miało szans popsuć. Ciasto idealne i przesmaczne, aż cały dom w szoku. Nasza rodzinka od dziś trzyma się Kuroniowych przepisów 😉
Dzień dobry, na jaki wymiar blaszki jest przepis?
Hej,
Nasza blaszka ma wymiar 25×35 cm
Witam zrobiłam wszystko jak w przepisie dałam takie budynie jakie były wskazane . Dlaczego pianka po upieczeniu zrobiła się biała ?
Zawsze tak jest, że piana robi się jaśniejsza. Z jednej strony piana, jaśnieje podczas ubijania, a podczas pieczenia traci jeszcze trochę koloru. Jeżeli bardzo zależy ci na barwie to możesz dodać odrobinę naturalnego barwnika.
Witam serdecznie. Postanowiłam upiec ciasto truskawkowe wg Pani przepisu. Mam jednak problem z piekarnikiem. Otóż piekarnik nie posiada opcji góra – dół. Ma zaś termoobieg oddzilną funkcję grzania góra oraz dół. Proszę o podpowiedź jak upiec to ciasto?
Jeśli chcesz piec to ciasto z funkcją termoobiegu to ustaw temperaturę grzania o 20°C niższą niż w przepisie. Czas pieczenia pozostaw bez zmian.
Kochani to jest najlepsze ciasto z truskawkami. Banalne w wykonaniu. Cudowny smak. Niebiańska pianka truskawkowa, truskawki i maślane kruche ciasto. Gorąco polecam. Ps. Drugie ciasto już w piekarniku.
Bardzo nam miło!
Jeśli mam dwa budynie malinowe ale z cukrem, to ile dodaje jeszcze cukru do pianki? Pozdrawiam
normalnie jak w przepisie 200 g
Dziękuję, wyszło pyszne.
Upiekłam z wiśniami i budyniem wiśniowym. Rewelacyjny Dziękuję za super przepis
Przepis na ciasto truskawkowe to jest po prostu sztos! Szybkie, łatwe i naprawdę pyszne, a do tego wizualnie piękne Juz wiem, że przepis będzie u mnie często wykorzystywany i na pewno będę kombinować z różnymi owocami!
Polecam zrobić to ciasto. Jest poprostu pyszne i szybko je się robi. Na majówkę idealne
Jedno z najsmaczniejszych ciast jakie jadłam i jeszcze jaki prosty przepis – dziękuję . Dodam, że regularnie gotuje i piekę z Państwa przepisów,a przyznam że cukierniczo było u mnie słabo. Wszystko prosto i dostępnie przedstawione.Serdeczne pozdrowienia dla Pana i Żony.Byle tak dalej
Bardzo udany przepis. Jest zapach lata, chrupkość ciasta i słodycz oraz kwaskowość malin jednocześnie . Pyyyyychotka.
Dziękujemy Pani Aniu,
Niezmiernie nam miło, że skorzystała Pani z naszego przepisu i jeszcze raczyła Szanowna Pani napisać ten rezolutny komentarz.
Wielce jesteśmy zobligowani i doceniamy wkład w rozwój projektu kuron.com.pl
Kłaniamy się nisko
Kuronie 🙂
Czy można piankę zrobić nie dodając oleju ? 🙂
Można, ale może nie być taka sztywna.
W składnikach na piankę nie ma oleju, jest na zdjęciu.Ile tego oleju powinno być 3/4 szklanki?
Proszę nie dodawać oleju. Przetestowałam przepis, że bez oleju wychodzi lepsze.
Ciasto z truskawkami jest przepyszne polecam
Ciasto jest przepyszne! Łatwe w przygotowaniu a efektowne. Zrobiłam z budyniem śmietankowym z wanilią bo nie miałam pod rękom malinowego i też super ❤️ Polecam serdecznie. Bogusiu cudowne, dziękuję!
Ema,
Super, że tak ci zasmakowało ciast Bogusi 🙂 Właśnie namawiam ją, żeby więcej piekła, bo jest w tym bardzo zdolna. Ale mówi, że się boi, bo potem to wszystko trzeba zjeść 🙂
Ciasto kosmos!! ☺️ Zawsze miałam kłopot z ciastem kruchym az do dziś. Ciasto przepysze od razu zniknęło pół blaszki. Napewno zrobię nie raz w tym sezonie ❤️
Beata,
Bardzo dziękuję za komentarz Wiele dla mnie znaczą wszystkie miłe słowa. A najwięcej Wasza radość przy jedzeniu 🙂
Pozdrawiam
ależ się cieszę, że trafiłam na ten przepis. Nareszcie w moim „truskawkowym” repertuarze coś więcej niż biszkopt i bita śmietana. Pyszne!!!
Ewa,
To ciasto w naszym domu co sezon truskawkowy robi furorę 🙂 W sumie dzisiaj też przygotujemy to ciasto. Trzeba korzystać z sezonu na te pyszne owoce 🙂
To ciasto to poezja ! Żałuję że wcześniej nie znałam tego przepisu. Od dziś będzie gościł na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu ! ☺️Przee pyszne
Dzień dobry. Nie pierwszy raz korzystam z przepisów Jakuba i Bogusi. Jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Ciasto i tym razem wyszło przepyszne. Przepis dzięki temu,że pokazany krok po kroku jest bardzo prosty i zrozumiały dla każdego. Bardzo dziękuję i polecam wszystkim, bo rodzina zachwycona. Pozdrawiam.
Dorotka,
Zatem podtrzymaliśmy dobrą kulinarną passe 😉 Powiem szczerze, że to nasze ulubione ciasto z truskawkami.
Udanego długiego weekendu. Zapraszam tutaj, wpadaj też ba FB i Instagram.
Papatki 🙂
Dziękuję za zaproszenie, jestem cały czas w kontakcie z Wami na instagramie i namawiam moje koleżanki i znajomych do korzystania z Waszych przepisów. Są rewelacyjne. Miałam okazję poznać Was i próbować Waszych dań na Festiwalu Opolskich Smaków. Całej super rodzince życzę udanych i fantastycznych wakacji.
Ciasto obłędne. Wszyscy je chwalą. Zwiększyłam ilość składników o 1/4. Wychodzi duża blacha. Truskawek daję bardzo dużo. Super przepis.
Bardzo mi miło! Dziękuję za komentarz!
nie dałam za wygraną i udało się z pianą :-), jajka w temperaturze pokojowej, mikser na najwyzszych obrotach ubijał białka przez 7 minut z zegarkiem w ręku, później powoli dodawałam kolejne składniki i na koniec obroty poziom niżej i powoli, małym strumieniem dodawałam olej, już kilka razy robiłam za każdym razem budyń innej firmy, za każdym razem wyszła bombowa piana, ciasto teraz jeszcze bardziej zachwyca, pozdrawiam i życzę wszystkim sukcesów
zapomniałam pozdrowić Panią Bogusię i uściskać za tą niebiańską rozkosz 🙂
Przekażę pozdrowienia.
A od nas proszę przyjąć 🙂
Życzenia Wesołych Spokojnych Świąt 🙂
Bardzo nas to cieszy 🙂
I gratulujemy samozaparcia 🙂
Ciasto rewelacyjne. Zrobiłem najpierw z truskawkami, a za drugim razem z czarnymi jagodami. Obydwa były pyszne! Dziękuję za publikację przepisu.
Dziękuję, za komentarz 😉
Cudowne, przepyszne u nas zrobione z jagodami
Dziękuję, za komentarz! Z wieloma owocami te ciasto wychodzi przepysznie.
Sporo korzystam z netowych przepisów, bo lubie wyzwania i łańcuchem jestem. Pierwszy raz zachwalany placek wyszedl unie również popisowo, byl tak smaczny, ze prawie nie zfazyl dobrze wystygnac.
Dziekuje i chwalę
Dziękuję niezmiernie za miłe słowa i komentarz.
Zapraszam częściej 🙂
świetnie wygląda ,dziś upieke zobaczę czy się uda ,,dziekuje
Uda się na pewno, pamiętaj tyko aby dobrze ubić białka i powoli dodawać resztę składników.
Witam.Ja dzisiaj spróbowałam upiec to ciasto.Z pianą była porażka dopóki nie dałam oleju to było ok.I doszłam do wniosku ze następnym razem po dodaniu oleju,lekko tylko całość wymieszam może wtedy nie zrobi się woda …pozdrawiam
dodam, że budyń a nawet dwa 🙂 te same, których użyła autorka przepisu, jajka świerze, białka bez żółtek, temperatura pokojowa, może przy dodawaniu oleju włączyć mikser na niższe obroty, nie mam pomysłu; czytałam wszystko powyżej, staram się, a i tak lipa 🙁 a u małżonki przecudnej urody piana, zazdraszczam
Nie wiem od czego to zależy. Bogusia ma rękę do ciast, tyle razy robiła to ciasto i zawsze wychodzi.
Pozdrawiam i powodzenia
Panie Jakubie, już kilka razy próbowałam ubić pianę z olejem, dopuki go nie dodam jest ok, sztywna piękna piana, olej dolewam małą łyżeczką powolutku, a wychodzi mi „woda”, nedmienię, że ubijam mikserem, i czy 5 czy 10 minut, efekt ten sam, dramat 🙁
Kurcze przez przypadek dodalam cukier zwykły 4 łyżki zamiast cukru pudru czy może tak być?
Powinno być OK.
Robiłam kilka razy mam problem z tą pianką bo opada ale dopracuje
Trzeba solidnie ubić, trzymam kciuki 🙂
Olej roślinny to inaczej olej rzepakowy? Tylko mam rzepakowy mogę taki dodać?
Tak, możesz dodać każdy olej roślinny np rzepakowy, słonecznikowy.
Mam domowy 🙂 dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam !!!!
Witam. Nie mam budyniu malinowego, ale chciałabym żeby masa była różowa. Co zrobić? Mam dwa pomysły, pierwszy to dodać odrobinę soku malinowego a drugi dodać różowego barwnika. Co myślicie?
Lepszy sok malinowy, zwłaszcza domowy 🙂
A czy można zamiast truskawek dodać rabarbar? 🙂
Oczywiście 🙂
Dobry wieczór mam zapytanie esencja waniliowa to można dodać olejek waniliowy?
Jak najbardziej może być, ale esencja lepsza.
Czy można użyć mrożonych owoców?
Tak, tylko wcześniej je rozmroź i odsącz z nadmiaru soku.
Ciasto w smaku pyszne, ale faktycznie ta piana / krem opada po dodaniu jakiegokolwiek tłuszczu.
Dziękuję i też pozdrawiam
Mam budyń Winiary o wadze 60g a ten że zdjęcia ma 40g ! Mam pytanie czy mam użyć go w takim razie mniej czy wsypać cały???
Możesz śmiało dać cały, masa będzie trochę sztywniejsza, ale nic się nie stanie.
Pozdrawiam 🙂
Po poście na insta musiałam pobrać kolejny przepis…i zabieram się do roboty bo już mi się chce gryza
Zyczę smacznego!
Znalazłam właśnie odpowiednie ciasto na 40 urodziny mojego ukochanegomam nadzieję że mi wyjdzie pozdrawiam
Na pewno wyjdzie, zawsze wychodzi 🙂 W razie jakichkolwiek pytań jestem do dyspozycji.
Pozdrów męża i złóż mu życzenia od całego klanu Kuroniów.
A ja zrobilam z budyniem waniliowym i rabarbarem
Rabarbar też świetnie pasuje do tego ciasta.
Może to bedzie moje pierwsze ciasto w życiu? Jakoś temay ciast unikam jak sie da… Mama piecze przepyszne ciasta, nawet mój chlopak!!! Ja 10 razy wolę robic obiady =) no ale… Jak zjemy ” fale Dunaju ” to spróbuję zrobic to truskawkowe cudo =) jak sie uda, to pochwalę się na Instagramie =)
Cieplutko pozdrawiam!! Uwielbiam Was =)
Bardzo nam miło! Trzymam kciuki i również pozdrawiam.
Te wszystkie przepisy są wspaniałe, ale brakuje mi informacji o ich kaloriach. Czy myślicie , że taka informacje udałoby się zamieścić przy przepisach. A może już są tylko przeoczyłem gdzieś . Pozdrawiam.
Niestety takiej informacji nie mamy zamieszczonej, ale w przyszłości takie info chcielibyśmy zamieścić.
Cały czas się rozwijamy 🙂
Pozdrawiam
Były bo tegi samego dnia je kupiłam i dłuższą chwile leżały nim je zaczęłam ubijać. Jak to się mówi do trzech razy sztuka.
Tego samego co w linku, dr.Oetker malinowy, drugi kupiłam ale o smaku śmietankowym bo malinowego nie było
Jeszcze ważne jest aby białka były w temperaturze pokojowej. Jeżeli wszystko jest ok. to piana powinna być sztywna jak na zdjęciu.
Piankę robiłam dwa razy i obydwie zrobiły się płynne. Białka ubite na sztywno tak że do góry nogami miske można było odwrócić. Za drugim razem nawet nie wlewałam a kapałam olejem,nie wiem czy z 10ml wlałam a i tak się upłynniło 🙁
Magda napisz jakiego budyniu używałaś?
Zrobilam☺Ciasto rewelacja, wszystkim smakowało.Mnie też nie wyszła taka piękna pianka jak Pani Bogusi, ale i tak było wyśmienite.
Pozdrawiam.
Bardzo nam miło!
Dzięki za przepis:) rewelacja .. u mnie już jest na stałej liście… a zamiast truskawek w sezonie malinowym można dac maliny 🙂 zamiast masła dałam margarynę kasie
Cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu.
Przepis jest genialny, a ciasto zniknęło w jedno niedzielne popołudnie 🙂 Dodam, że dzięki temu przepisowi trafiłam na tą stronę i od tej chwili będę tu częstym gościem. Pozdrawiam 🙂
Dorota będzie nam bardzo miło, jeśli zostaniesz z nami na dłużej! 🙂
Czym mogę zastąpić olej roślinny?
Roztopionym masłem zwyczajnym lub klarowanym. Pozdrawiam
Mi też krem wyszedł brdziej płynny niż puszysty. Co robię nie tak. A wszystko jest według przepisu.
Ciężko powiedzieć, przyczyn może być kilka. Białka muszą być solidnie ubite na sztywną pianę. Białka nie mogą zawierać nawet odrobiny żółtka. Najlepszy efekt uzyskasz ubijając białka w temperaturze pokojowej. Kiedy dodajesz pozostałe składniki rób to powoli, a potem jeszcze kilka minut miksuj. Ten etap wymaga trochę cierpliwości i dokładności.
Czy miarka 1 szklanka to 200ml, czy 250ml? 🙂
250ml 🙂
U mnie rowniez po wyłączeniu piekarnika zaraz zaczęła pianka bardzo opadac. A tak pięknie wyglądalo. Nie wiem co jest powodem. Dodalam budyn z cukrem.
Ja użyłam budyniu malinowego Dr Oetkera. https://e-oetker.pl/desery/240-budyn-smak-malinowy-dr-oetkera.html
Olej nie był potrzebny robiłam według przepisu czyli strumieniowo A tu lipa.samo białko trochę cukru pudru i budyń wystarczy A tu olej zepsuł.
U mnie z ojejem wyszegł jak na zdjęciu czyli gęsty i puszysty. Jeśli chcesz możesz zrobić krem bez oleju, tylko wtedy nie będzie kremowy tylko suchy jak beza.
Czy to ciasto lepiej upiec dzień przed podaniem, czy w dniu serwowania?
Wygląda tak cudownie, że nie mogę się już doczekać, aż, zagości jutro u mnie
Ciasto najlepiej upiec w dniu podania.
Zrobiłam ciasto, właściwie się udało, chociaż pianka nie jest taka wysoka, jak u Pani Bogusi 🙁 białko ubiło się rewelacyjnie i dopiero, jak strumyczkiem dodawałam olej, wszystko siadło i było do wylania na ciasto, a nie do wyłożenia, jak na zdjęciach. Nie wiem, co poszło nie tak. Czy mogę prosić o podanie wagowych wartości składników, bo z tymi szklankami to nie zawsze się zgadza. Pozdrawiam serdecznie
Ciężko mi stwierdzić co mogło pójść nie tak. Mam podejrzenie, że to może być wina budyniu. Ja użyłam budyniu malinowego Dr Oetkera.
Dlaczego pianka opadła mi po wyschnięciu?
Ta piana zawsze delikatnie opada.
Co mogłam zrobić nie tak, krem wyszedł płynny białka były ubite dobrze,a po dodaniu oleju zrobiło się płynne. Może potem trzeba mieszać recznie a nie mikserem.
Olej wlewałaś delikatnym strumieniem cały czas mieszając?
Właśnie piecze się moje ciasto, ale musiałam drugi raz robić masę ponieważ za pierwszym razem zrobiła mi się płynna masa. Robiłam wszystko wg przepisu. Moja mama mówi że to przez budyń cukrem . Za drugim razem użyłam bez budyniu bez cukru i masa wysła aksamitna, ale niestety budyń waniliowy do tego niemiecki więc zobaczymy jak będzie smakował. Jeszcze jedno pytanie czy wszystkie składniki miały być do końca miksowane? Czy od któregoś składnika już tylko wymieszane?
Wszystkie składniki kremu ubijamy mikserem na puszystą masę.
Zrobilam zgodnie z przepisem i wyszlo pyszne 🙂 nastepnym razem uzyje jagod, bedzie ciekawie wygladac 🙂
Dobry pomysł. Pozdrawiam
Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam
Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam
Można tylko pamiętaj, że jeśli używasz termoobiegu to temperatura w piekarniku jest o ok 20 st C. wyższa.
Wygląda wspaniale Jutro muszę tylko skoczyć do polskiego sklepu po budyń. Dziękuję malzonce za ten prosty przepis
Przekażę! Jeśli nie uda Ci się dostać owocowego budyniu możesz użyć waniliowego lub śmietankowego tylko pianka będzie wtedy biała
Czy ciasto wyjdzie w wersji z innymi owocami, a jeśli tak to jakimi? Bardzo chciałabym zrobić to ciasto w weekend ale obawiam się, że truskawki do tego czasu będą już trudno dostępne
Spokojnie truskawki będą dostępne tak do połowy lipca, później śmiało możesz je zrobić np. z malinami
A czy można tą piankę włożyć na surowe ciasto na spodzie i piec tak jak w przepisie?
Proponuje jednak upiec najpierw spód, a później resztę, aby z tego dolnego ciasta nie zrobił się zakalec.
Abmam pytanie można zamiast masła dac margarynę?
Tak można.
Kurcze chyba nie wyjdzie masa zrobiła mi się płynna, nie wiem co poszło nie tak, białka były dobrze ubite… Trudno może następnym razem wyjdzie
Robie podobne, ale z budyniem waniliowym i jagodami 🙂 teraz wypróbuję z truskawkami
A my spróbujemy z jagodami
Zrobię na chrzciny mojego synka 🙂 Wygląda tak smacznie 🙂 Pozdrawiam Was:)
Będziesz zadowolona z efektu!
Ja robię z budyniem śmietankowym i malinami. Pycha! 😀
Może i my tak spróbujemy 🙂
Napewno upiekę wnuczkom, wygląda apetycznie i tak samo smakuje.
MAm pytanie jesli mam piekarnik tylko gora albo tylko dol to w jakiej temperaturze piec i ile czasu?
Pozdrawiam i sledze wszystkie przepisy!:)))))
Spróbuj piec 20 min grzanie góra i 20 min grzanie dół w temperaturze 180 st. C.
Właśnie będę miala urodziny wnuka. Przepis jak znalazł. Ufam,że sobie poradzę. Ciasto wygląda znakomicie i smakowicie.
Na pewno sobie poradzisz. Przepis nie jest skomplikowany, a ciasto wychodzi genialne
Na obrazku z produktami na ciasto stoi masło, natomiast w przepisie nie jest podana ilość masła.
Bożeno w przepisie jest taka informacja. 250 g zimnego masła. Pozdrawiam
Cisto rewelacyjne w smaku i wyglądzie. Polecam z całego serca
Ps. W całym Orzyszu nigdzie nie było budyniu truskawkowego .
Dobrze smakuje również z budyniem malinowym! Asortyment w Orzyszu już się sporo poprawił przez te 8 lat jak tu przyjeżdżam 🙂
Pyszne ciasto. Moja Mama zawsze robi takie kolorowe pianki z budyniu, ale wykłada je przede wszystkim na ciasta drożdżowe z owocami.
Świetna robota Małżonki, ale wiadomo, Kobitki wszystko ogarną i jeszcze coś od siebie dołożą. 🙂
Oj tak, moja Kobitka to wszystko świetnie ogarnia! Dobrze trafiłem 🙂
Czy można dodać owoce mrożone? Dodawałam świeże owoce i wyszło super ale chciałabym spróbować z mrożonymi, czy pianka nie opadnie?
Nie, nie powinna opaść! Użyj rozmrożonych i odsączonych owoców.