Sprawa jest prosta! Bogusia robi najlepsze ciasto z truskawkami na świecie. Nie pozostało nam nic innego, jak podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjne ciasto truskawkowe, autorstwa naszego nadwornego cukiernika Bogusi Kuroń 😉
Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku.
Ciasto: spód i góra
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
250 g zimnego masła
Krok 1:
Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Podziel ją na dwie równe części. Jedną część umieść w zamrażarce.
Krok 2:
Drugą natomiast rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłuć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika. Piecz 15 minut w 180 °C tryb góra-dół.
Puszysty krem
Składniki:
5 białek
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 opakowania budyniu malinowego ja użyłam takiego LINK
350 g truskawek lub innych owoców sezonowych
200 g cukru
Przygotowanie:
Krok 1:
Białka ubij na sztywną masę. Następnie stopniowo cały czas mieszając mikserem dodawaj kolejno cukier, suchy budyń i esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszaj ok 4-5 minuty.
Tak przygotowany krem przełóż na upieczony i wystudzony spód. Następnie rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.
Krok 2:
Na całej powierzchni kremu ułóż pokrojone truskawki lub inne owoce i zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 40 minut w 180°C tryb „góra-dół”.
Plany zmienne są
To było tak…Musiałem iść tego dnia do pracy. Ustaliliśmy, że tego ranka Bogusia musi radzić sobie sama i z mojego przepisu przygotować sesję zdjęciową sałatki ryżowej do pracy. Koło dwunastej wysyła mi zdjęcie ciasta z truskawkami, myślę z kurczaka i ryżu zrobić ciasto…niezły magik 😉 Prawda jest taka, że małżonka moja ukochana, o wiele pewniej się czuje w temacie słodkości. Stwierdziła obecność wszystkich składników na ciasto truskawkowe, na które nomen omen nie mamy przepisu na stronie. Dodać muszę i pochwalić zarazem, bo przygotowała tego dnia dwie sesje, na ciasto właśnie oraz na sałatkę ryżową z kurczakiem na wynos 🙂
Niebiańska pianka truskawkowa
Pytacie mnie bardzo o przepisy z truskawkami. Co prawda jest ich trochę na stronie, ale zapotrzebowanie cały czas rośnie. Dlatego co i rusz dodajemy nowe, ostatnio pojawił kolejny o TU macie link. Co sprawia, że jest to najlepsze ciasto truskawkowe? Odpowiedź jest prosta…niebiańska pianka truskawkowa połączona z kruchym ciastem i orzeźwiającym smakiem truskawek. Nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste.
Idealne na imprezy okolicznościowe
Jak wiadomo okres wiosenno-letni obfituje w okazje do świętowanie: chrzciny, komunie, majówka, itp. Na każdym tego typu wydarzeniu, musi pojawić się ciasto truskawkowe lub tort, najlepiej taki który można przygotować z właściwym wyprzedzeniem. W końcu najważniejsze jest wspólne świętowanie, a nie stanie w kuchni i urabianie się po łokcie. Dobrze jak taki wypiek nie jest też super skomplikowany oraz mega drogi. Truskawkowe ciasto Bogusi spełnia te wszystkie kryteria, co sprawia że jest idealne na imprezy okolicznościowe. Z łatwością znosi także przechowywanie w lodówce, nawet przez kilka dni.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku. Jeżeli zostawicie także swoją opinię pod przepisem Bogusi będzie jej niezwykle miło…mi również troszeczku 😉
Jeśli chcecie być na bieżąco z naszymi przepisami zapraszamy na nasze Instagramy:
Jedno z najsmaczniejszych ciast jakie jadłam i jeszcze jaki prosty przepis – dziękuję . Dodam, że regularnie gotuje i piekę z Państwa przepisów,a przyznam że cukierniczo było u mnie słabo. Wszystko prosto i dostępnie przedstawione.Serdeczne pozdrowienia dla Pana i Żony.Byle tak dalej
Dziękujemy Pani Aniu,
Niezmiernie nam miło, że skorzystała Pani z naszego przepisu i jeszcze raczyła Szanowna Pani napisać ten rezolutny komentarz.
Wielce jesteśmy zobligowani i doceniamy wkład w rozwój projektu kuron.com.pl
Kłaniamy się nisko
Kuronie 🙂
Ciasto jest przepyszne! Łatwe w przygotowaniu a efektowne. Zrobiłam z budyniem śmietankowym z wanilią bo nie miałam pod rękom malinowego i też super ❤️ Polecam serdecznie. Bogusiu cudowne, dziękuję!
Ema,
Super, że tak ci zasmakowało ciast Bogusi 🙂 Właśnie namawiam ją, żeby więcej piekła, bo jest w tym bardzo zdolna. Ale mówi, że się boi, bo potem to wszystko trzeba zjeść 🙂
Ciasto kosmos!! ☺️ Zawsze miałam kłopot z ciastem kruchym az do dziś. Ciasto przepysze od razu zniknęło pół blaszki. Napewno zrobię nie raz w tym sezonie ❤️
Ewa,
To ciasto w naszym domu co sezon truskawkowy robi furorę 🙂 W sumie dzisiaj też przygotujemy to ciasto. Trzeba korzystać z sezonu na te pyszne owoce 🙂
Dzień dobry. Nie pierwszy raz korzystam z przepisów Jakuba i Bogusi. Jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Ciasto i tym razem wyszło przepyszne. Przepis dzięki temu,że pokazany krok po kroku jest bardzo prosty i zrozumiały dla każdego. Bardzo dziękuję i polecam wszystkim, bo rodzina zachwycona. Pozdrawiam.
Dorotka,
Zatem podtrzymaliśmy dobrą kulinarną passe 😉 Powiem szczerze, że to nasze ulubione ciasto z truskawkami.
Udanego długiego weekendu. Zapraszam tutaj, wpadaj też ba FB i Instagram.
Papatki 🙂
Dziękuję za zaproszenie, jestem cały czas w kontakcie z Wami na instagramie i namawiam moje koleżanki i znajomych do korzystania z Waszych przepisów. Są rewelacyjne. Miałam okazję poznać Was i próbować Waszych dań na Festiwalu Opolskich Smaków. Całej super rodzince życzę udanych i fantastycznych wakacji.
Ciasto obłędne. Wszyscy je chwalą. Zwiększyłam ilość składników o 1/4. Wychodzi duża blacha. Truskawek daję bardzo dużo. Super przepis.
nie dałam za wygraną i udało się z pianą :-), jajka w temperaturze pokojowej, mikser na najwyzszych obrotach ubijał białka przez 7 minut z zegarkiem w ręku, później powoli dodawałam kolejne składniki i na koniec obroty poziom niżej i powoli, małym strumieniem dodawałam olej, już kilka razy robiłam za każdym razem budyń innej firmy, za każdym razem wyszła bombowa piana, ciasto teraz jeszcze bardziej zachwyca, pozdrawiam i życzę wszystkim sukcesów
Sporo korzystam z netowych przepisów, bo lubie wyzwania i łańcuchem jestem. Pierwszy raz zachwalany placek wyszedl unie również popisowo, byl tak smaczny, ze prawie nie zfazyl dobrze wystygnac.
Dziekuje i chwalę
Witam.Ja dzisiaj spróbowałam upiec to ciasto.Z pianą była porażka dopóki nie dałam oleju to było ok.I doszłam do wniosku ze następnym razem po dodaniu oleju,lekko tylko całość wymieszam może wtedy nie zrobi się woda …pozdrawiam
dodam, że budyń a nawet dwa 🙂 te same, których użyła autorka przepisu, jajka świerze, białka bez żółtek, temperatura pokojowa, może przy dodawaniu oleju włączyć mikser na niższe obroty, nie mam pomysłu; czytałam wszystko powyżej, staram się, a i tak lipa 🙁 a u małżonki przecudnej urody piana, zazdraszczam
Panie Jakubie, już kilka razy próbowałam ubić pianę z olejem, dopuki go nie dodam jest ok, sztywna piękna piana, olej dolewam małą łyżeczką powolutku, a wychodzi mi „woda”, nedmienię, że ubijam mikserem, i czy 5 czy 10 minut, efekt ten sam, dramat 🙁
Witam. Nie mam budyniu malinowego, ale chciałabym żeby masa była różowa. Co zrobić? Mam dwa pomysły, pierwszy to dodać odrobinę soku malinowego a drugi dodać różowego barwnika. Co myślicie?
Może to bedzie moje pierwsze ciasto w życiu? Jakoś temay ciast unikam jak sie da… Mama piecze przepyszne ciasta, nawet mój chlopak!!! Ja 10 razy wolę robic obiady =) no ale… Jak zjemy ” fale Dunaju ” to spróbuję zrobic to truskawkowe cudo =) jak sie uda, to pochwalę się na Instagramie =)
Cieplutko pozdrawiam!! Uwielbiam Was =)
Te wszystkie przepisy są wspaniałe, ale brakuje mi informacji o ich kaloriach. Czy myślicie , że taka informacje udałoby się zamieścić przy przepisach. A może już są tylko przeoczyłem gdzieś . Pozdrawiam.
Piankę robiłam dwa razy i obydwie zrobiły się płynne. Białka ubite na sztywno tak że do góry nogami miske można było odwrócić. Za drugim razem nawet nie wlewałam a kapałam olejem,nie wiem czy z 10ml wlałam a i tak się upłynniło 🙁
Dzięki za przepis:) rewelacja .. u mnie już jest na stałej liście… a zamiast truskawek w sezonie malinowym można dac maliny 🙂 zamiast masła dałam margarynę kasie
Przepis jest genialny, a ciasto zniknęło w jedno niedzielne popołudnie 🙂 Dodam, że dzięki temu przepisowi trafiłam na tą stronę i od tej chwili będę tu częstym gościem. Pozdrawiam 🙂
Ciężko powiedzieć, przyczyn może być kilka. Białka muszą być solidnie ubite na sztywną pianę. Białka nie mogą zawierać nawet odrobiny żółtka. Najlepszy efekt uzyskasz ubijając białka w temperaturze pokojowej. Kiedy dodajesz pozostałe składniki rób to powoli, a potem jeszcze kilka minut miksuj. Ten etap wymaga trochę cierpliwości i dokładności.
U mnie z ojejem wyszegł jak na zdjęciu czyli gęsty i puszysty. Jeśli chcesz możesz zrobić krem bez oleju, tylko wtedy nie będzie kremowy tylko suchy jak beza.
Zrobiłam ciasto, właściwie się udało, chociaż pianka nie jest taka wysoka, jak u Pani Bogusi 🙁 białko ubiło się rewelacyjnie i dopiero, jak strumyczkiem dodawałam olej, wszystko siadło i było do wylania na ciasto, a nie do wyłożenia, jak na zdjęciach. Nie wiem, co poszło nie tak. Czy mogę prosić o podanie wagowych wartości składników, bo z tymi szklankami to nie zawsze się zgadza. Pozdrawiam serdecznie
Co mogłam zrobić nie tak, krem wyszedł płynny białka były ubite dobrze,a po dodaniu oleju zrobiło się płynne. Może potem trzeba mieszać recznie a nie mikserem.
Właśnie piecze się moje ciasto, ale musiałam drugi raz robić masę ponieważ za pierwszym razem zrobiła mi się płynna masa. Robiłam wszystko wg przepisu. Moja mama mówi że to przez budyń cukrem . Za drugim razem użyłam bez budyniu bez cukru i masa wysła aksamitna, ale niestety budyń waniliowy do tego niemiecki więc zobaczymy jak będzie smakował. Jeszcze jedno pytanie czy wszystkie składniki miały być do końca miksowane? Czy od któregoś składnika już tylko wymieszane?
Czy ciasto wyjdzie w wersji z innymi owocami, a jeśli tak to jakimi? Bardzo chciałabym zrobić to ciasto w weekend ale obawiam się, że truskawki do tego czasu będą już trudno dostępne
Pyszne ciasto. Moja Mama zawsze robi takie kolorowe pianki z budyniu, ale wykłada je przede wszystkim na ciasta drożdżowe z owocami.
Świetna robota Małżonki, ale wiadomo, Kobitki wszystko ogarną i jeszcze coś od siebie dołożą. 🙂
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Jedno z najsmaczniejszych ciast jakie jadłam i jeszcze jaki prosty przepis – dziękuję . Dodam, że regularnie gotuje i piekę z Państwa przepisów,a przyznam że cukierniczo było u mnie słabo. Wszystko prosto i dostępnie przedstawione.Serdeczne pozdrowienia dla Pana i Żony.Byle tak dalej
Bardzo udany przepis. Jest zapach lata, chrupkość ciasta i słodycz oraz kwaskowość malin jednocześnie . Pyyyyychotka.
Dziękujemy Pani Aniu,
Niezmiernie nam miło, że skorzystała Pani z naszego przepisu i jeszcze raczyła Szanowna Pani napisać ten rezolutny komentarz.
Wielce jesteśmy zobligowani i doceniamy wkład w rozwój projektu kuron.com.pl
Kłaniamy się nisko
Kuronie 🙂
Czy można piankę zrobić nie dodając oleju ? 🙂
Można, ale może nie być taka sztywna.
Ciasto z truskawkami jest przepyszne polecam
Ciasto jest przepyszne! Łatwe w przygotowaniu a efektowne. Zrobiłam z budyniem śmietankowym z wanilią bo nie miałam pod rękom malinowego i też super ❤️ Polecam serdecznie. Bogusiu cudowne, dziękuję!
Ema,
Super, że tak ci zasmakowało ciast Bogusi 🙂 Właśnie namawiam ją, żeby więcej piekła, bo jest w tym bardzo zdolna. Ale mówi, że się boi, bo potem to wszystko trzeba zjeść 🙂
Ciasto kosmos!! ☺️ Zawsze miałam kłopot z ciastem kruchym az do dziś. Ciasto przepysze od razu zniknęło pół blaszki. Napewno zrobię nie raz w tym sezonie ❤️
Beata,
Bardzo dziękuję za komentarz Wiele dla mnie znaczą wszystkie miłe słowa. A najwięcej Wasza radość przy jedzeniu 🙂
Pozdrawiam
ależ się cieszę, że trafiłam na ten przepis. Nareszcie w moim „truskawkowym” repertuarze coś więcej niż biszkopt i bita śmietana. Pyszne!!!
Ewa,
To ciasto w naszym domu co sezon truskawkowy robi furorę 🙂 W sumie dzisiaj też przygotujemy to ciasto. Trzeba korzystać z sezonu na te pyszne owoce 🙂
To ciasto to poezja ! Żałuję że wcześniej nie znałam tego przepisu. Od dziś będzie gościł na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu ! ☺️Przee pyszne
Dzień dobry. Nie pierwszy raz korzystam z przepisów Jakuba i Bogusi. Jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Ciasto i tym razem wyszło przepyszne. Przepis dzięki temu,że pokazany krok po kroku jest bardzo prosty i zrozumiały dla każdego. Bardzo dziękuję i polecam wszystkim, bo rodzina zachwycona. Pozdrawiam.
Dorotka,
Zatem podtrzymaliśmy dobrą kulinarną passe 😉 Powiem szczerze, że to nasze ulubione ciasto z truskawkami.
Udanego długiego weekendu. Zapraszam tutaj, wpadaj też ba FB i Instagram.
Papatki 🙂
Dziękuję za zaproszenie, jestem cały czas w kontakcie z Wami na instagramie i namawiam moje koleżanki i znajomych do korzystania z Waszych przepisów. Są rewelacyjne. Miałam okazję poznać Was i próbować Waszych dań na Festiwalu Opolskich Smaków. Całej super rodzince życzę udanych i fantastycznych wakacji.
Ciasto obłędne. Wszyscy je chwalą. Zwiększyłam ilość składników o 1/4. Wychodzi duża blacha. Truskawek daję bardzo dużo. Super przepis.
Bardzo mi miło! Dziękuję za komentarz!
nie dałam za wygraną i udało się z pianą :-), jajka w temperaturze pokojowej, mikser na najwyzszych obrotach ubijał białka przez 7 minut z zegarkiem w ręku, później powoli dodawałam kolejne składniki i na koniec obroty poziom niżej i powoli, małym strumieniem dodawałam olej, już kilka razy robiłam za każdym razem budyń innej firmy, za każdym razem wyszła bombowa piana, ciasto teraz jeszcze bardziej zachwyca, pozdrawiam i życzę wszystkim sukcesów
zapomniałam pozdrowić Panią Bogusię i uściskać za tą niebiańską rozkosz 🙂
Przekażę pozdrowienia.
A od nas proszę przyjąć 🙂
Życzenia Wesołych Spokojnych Świąt 🙂
Bardzo nas to cieszy 🙂
I gratulujemy samozaparcia 🙂
Ciasto rewelacyjne. Zrobiłem najpierw z truskawkami, a za drugim razem z czarnymi jagodami. Obydwa były pyszne! Dziękuję za publikację przepisu.
Dziękuję, za komentarz 😉
Cudowne, przepyszne u nas zrobione z jagodami
Dziękuję, za komentarz! Z wieloma owocami te ciasto wychodzi przepysznie.
Sporo korzystam z netowych przepisów, bo lubie wyzwania i łańcuchem jestem. Pierwszy raz zachwalany placek wyszedl unie również popisowo, byl tak smaczny, ze prawie nie zfazyl dobrze wystygnac.
Dziekuje i chwalę
Dziękuję niezmiernie za miłe słowa i komentarz.
Zapraszam częściej 🙂
świetnie wygląda ,dziś upieke zobaczę czy się uda ,,dziekuje
Uda się na pewno, pamiętaj tyko aby dobrze ubić białka i powoli dodawać resztę składników.
Witam.Ja dzisiaj spróbowałam upiec to ciasto.Z pianą była porażka dopóki nie dałam oleju to było ok.I doszłam do wniosku ze następnym razem po dodaniu oleju,lekko tylko całość wymieszam może wtedy nie zrobi się woda …pozdrawiam
dodam, że budyń a nawet dwa 🙂 te same, których użyła autorka przepisu, jajka świerze, białka bez żółtek, temperatura pokojowa, może przy dodawaniu oleju włączyć mikser na niższe obroty, nie mam pomysłu; czytałam wszystko powyżej, staram się, a i tak lipa 🙁 a u małżonki przecudnej urody piana, zazdraszczam
Nie wiem od czego to zależy. Bogusia ma rękę do ciast, tyle razy robiła to ciasto i zawsze wychodzi.
Pozdrawiam i powodzenia
Panie Jakubie, już kilka razy próbowałam ubić pianę z olejem, dopuki go nie dodam jest ok, sztywna piękna piana, olej dolewam małą łyżeczką powolutku, a wychodzi mi „woda”, nedmienię, że ubijam mikserem, i czy 5 czy 10 minut, efekt ten sam, dramat 🙁
Kurcze przez przypadek dodalam cukier zwykły 4 łyżki zamiast cukru pudru czy może tak być?
Powinno być OK.
Robiłam kilka razy mam problem z tą pianką bo opada ale dopracuje
Trzeba solidnie ubić, trzymam kciuki 🙂
Olej roślinny to inaczej olej rzepakowy? Tylko mam rzepakowy mogę taki dodać?
Tak, możesz dodać każdy olej roślinny np rzepakowy, słonecznikowy.
Mam domowy 🙂 dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam !!!!
Witam. Nie mam budyniu malinowego, ale chciałabym żeby masa była różowa. Co zrobić? Mam dwa pomysły, pierwszy to dodać odrobinę soku malinowego a drugi dodać różowego barwnika. Co myślicie?
Lepszy sok malinowy, zwłaszcza domowy 🙂
A czy można zamiast truskawek dodać rabarbar? 🙂
Oczywiście 🙂
Dobry wieczór mam zapytanie esencja waniliowa to można dodać olejek waniliowy?
Jak najbardziej może być, ale esencja lepsza.
Czy można użyć mrożonych owoców?
Tak, tylko wcześniej je rozmroź i odsącz z nadmiaru soku.
Ciasto w smaku pyszne, ale faktycznie ta piana / krem opada po dodaniu jakiegokolwiek tłuszczu.
Dziękuję i też pozdrawiam
Mam budyń Winiary o wadze 60g a ten że zdjęcia ma 40g ! Mam pytanie czy mam użyć go w takim razie mniej czy wsypać cały???
Możesz śmiało dać cały, masa będzie trochę sztywniejsza, ale nic się nie stanie.
Pozdrawiam 🙂
Po poście na insta musiałam pobrać kolejny przepis…i zabieram się do roboty bo już mi się chce gryza
Zyczę smacznego!
Znalazłam właśnie odpowiednie ciasto na 40 urodziny mojego ukochanegomam nadzieję że mi wyjdzie pozdrawiam
Na pewno wyjdzie, zawsze wychodzi 🙂 W razie jakichkolwiek pytań jestem do dyspozycji.
Pozdrów męża i złóż mu życzenia od całego klanu Kuroniów.
A ja zrobilam z budyniem waniliowym i rabarbarem
Rabarbar też świetnie pasuje do tego ciasta.
Może to bedzie moje pierwsze ciasto w życiu? Jakoś temay ciast unikam jak sie da… Mama piecze przepyszne ciasta, nawet mój chlopak!!! Ja 10 razy wolę robic obiady =) no ale… Jak zjemy ” fale Dunaju ” to spróbuję zrobic to truskawkowe cudo =) jak sie uda, to pochwalę się na Instagramie =)
Cieplutko pozdrawiam!! Uwielbiam Was =)
Bardzo nam miło! Trzymam kciuki i również pozdrawiam.
Te wszystkie przepisy są wspaniałe, ale brakuje mi informacji o ich kaloriach. Czy myślicie , że taka informacje udałoby się zamieścić przy przepisach. A może już są tylko przeoczyłem gdzieś . Pozdrawiam.
Niestety takiej informacji nie mamy zamieszczonej, ale w przyszłości takie info chcielibyśmy zamieścić.
Cały czas się rozwijamy 🙂
Pozdrawiam
Były bo tegi samego dnia je kupiłam i dłuższą chwile leżały nim je zaczęłam ubijać. Jak to się mówi do trzech razy sztuka.
Tego samego co w linku, dr.Oetker malinowy, drugi kupiłam ale o smaku śmietankowym bo malinowego nie było
Jeszcze ważne jest aby białka były w temperaturze pokojowej. Jeżeli wszystko jest ok. to piana powinna być sztywna jak na zdjęciu.
Piankę robiłam dwa razy i obydwie zrobiły się płynne. Białka ubite na sztywno tak że do góry nogami miske można było odwrócić. Za drugim razem nawet nie wlewałam a kapałam olejem,nie wiem czy z 10ml wlałam a i tak się upłynniło 🙁
Magda napisz jakiego budyniu używałaś?
Zrobilam☺Ciasto rewelacja, wszystkim smakowało.Mnie też nie wyszła taka piękna pianka jak Pani Bogusi, ale i tak było wyśmienite.
Pozdrawiam.
Bardzo nam miło!
Dzięki za przepis:) rewelacja .. u mnie już jest na stałej liście… a zamiast truskawek w sezonie malinowym można dac maliny 🙂 zamiast masła dałam margarynę kasie
Cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu.
Przepis jest genialny, a ciasto zniknęło w jedno niedzielne popołudnie 🙂 Dodam, że dzięki temu przepisowi trafiłam na tą stronę i od tej chwili będę tu częstym gościem. Pozdrawiam 🙂
Dorota będzie nam bardzo miło, jeśli zostaniesz z nami na dłużej! 🙂
Czym mogę zastąpić olej roślinny?
Roztopionym masłem zwyczajnym lub klarowanym. Pozdrawiam
Mi też krem wyszedł brdziej płynny niż puszysty. Co robię nie tak. A wszystko jest według przepisu.
Ciężko powiedzieć, przyczyn może być kilka. Białka muszą być solidnie ubite na sztywną pianę. Białka nie mogą zawierać nawet odrobiny żółtka. Najlepszy efekt uzyskasz ubijając białka w temperaturze pokojowej. Kiedy dodajesz pozostałe składniki rób to powoli, a potem jeszcze kilka minut miksuj. Ten etap wymaga trochę cierpliwości i dokładności.
Czy miarka 1 szklanka to 200ml, czy 250ml? 🙂
250ml 🙂
U mnie rowniez po wyłączeniu piekarnika zaraz zaczęła pianka bardzo opadac. A tak pięknie wyglądalo. Nie wiem co jest powodem. Dodalam budyn z cukrem.
Ja użyłam budyniu malinowego Dr Oetkera. https://e-oetker.pl/desery/240-budyn-smak-malinowy-dr-oetkera.html
Olej nie był potrzebny robiłam według przepisu czyli strumieniowo A tu lipa.samo białko trochę cukru pudru i budyń wystarczy A tu olej zepsuł.
U mnie z ojejem wyszegł jak na zdjęciu czyli gęsty i puszysty. Jeśli chcesz możesz zrobić krem bez oleju, tylko wtedy nie będzie kremowy tylko suchy jak beza.
Czy to ciasto lepiej upiec dzień przed podaniem, czy w dniu serwowania?
Wygląda tak cudownie, że nie mogę się już doczekać, aż, zagości jutro u mnie
Ciasto najlepiej upiec w dniu podania.
Zrobiłam ciasto, właściwie się udało, chociaż pianka nie jest taka wysoka, jak u Pani Bogusi 🙁 białko ubiło się rewelacyjnie i dopiero, jak strumyczkiem dodawałam olej, wszystko siadło i było do wylania na ciasto, a nie do wyłożenia, jak na zdjęciach. Nie wiem, co poszło nie tak. Czy mogę prosić o podanie wagowych wartości składników, bo z tymi szklankami to nie zawsze się zgadza. Pozdrawiam serdecznie
Ciężko mi stwierdzić co mogło pójść nie tak. Mam podejrzenie, że to może być wina budyniu. Ja użyłam budyniu malinowego Dr Oetkera.
Dlaczego pianka opadła mi po wyschnięciu?
Ta piana zawsze delikatnie opada.
Co mogłam zrobić nie tak, krem wyszedł płynny białka były ubite dobrze,a po dodaniu oleju zrobiło się płynne. Może potem trzeba mieszać recznie a nie mikserem.
Olej wlewałaś delikatnym strumieniem cały czas mieszając?
Właśnie piecze się moje ciasto, ale musiałam drugi raz robić masę ponieważ za pierwszym razem zrobiła mi się płynna masa. Robiłam wszystko wg przepisu. Moja mama mówi że to przez budyń cukrem . Za drugim razem użyłam bez budyniu bez cukru i masa wysła aksamitna, ale niestety budyń waniliowy do tego niemiecki więc zobaczymy jak będzie smakował. Jeszcze jedno pytanie czy wszystkie składniki miały być do końca miksowane? Czy od któregoś składnika już tylko wymieszane?
Wszystkie składniki kremu ubijamy mikserem na puszystą masę.
Zrobilam zgodnie z przepisem i wyszlo pyszne 🙂 nastepnym razem uzyje jagod, bedzie ciekawie wygladac 🙂
Dobry pomysł. Pozdrawiam
Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam
Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam
Można tylko pamiętaj, że jeśli używasz termoobiegu to temperatura w piekarniku jest o ok 20 st C. wyższa.
Wygląda wspaniale Jutro muszę tylko skoczyć do polskiego sklepu po budyń. Dziękuję malzonce za ten prosty przepis
Przekażę! Jeśli nie uda Ci się dostać owocowego budyniu możesz użyć waniliowego lub śmietankowego tylko pianka będzie wtedy biała
Czy ciasto wyjdzie w wersji z innymi owocami, a jeśli tak to jakimi? Bardzo chciałabym zrobić to ciasto w weekend ale obawiam się, że truskawki do tego czasu będą już trudno dostępne
Spokojnie truskawki będą dostępne tak do połowy lipca, później śmiało możesz je zrobić np. z malinami
A czy można tą piankę włożyć na surowe ciasto na spodzie i piec tak jak w przepisie?
Proponuje jednak upiec najpierw spód, a później resztę, aby z tego dolnego ciasta nie zrobił się zakalec.
Abmam pytanie można zamiast masła dac margarynę?
Tak można.
Kurcze chyba nie wyjdzie masa zrobiła mi się płynna, nie wiem co poszło nie tak, białka były dobrze ubite… Trudno może następnym razem wyjdzie
Robie podobne, ale z budyniem waniliowym i jagodami 🙂 teraz wypróbuję z truskawkami
A my spróbujemy z jagodami
Zrobię na chrzciny mojego synka 🙂 Wygląda tak smacznie 🙂 Pozdrawiam Was:)
Będziesz zadowolona z efektu!
Ja robię z budyniem śmietankowym i malinami. Pycha! 😀
Może i my tak spróbujemy 🙂
Napewno upiekę wnuczkom, wygląda apetycznie i tak samo smakuje.
MAm pytanie jesli mam piekarnik tylko gora albo tylko dol to w jakiej temperaturze piec i ile czasu?
Pozdrawiam i sledze wszystkie przepisy!:)))))
Spróbuj piec 20 min grzanie góra i 20 min grzanie dół w temperaturze 180 st. C.
Właśnie będę miala urodziny wnuka. Przepis jak znalazł. Ufam,że sobie poradzę. Ciasto wygląda znakomicie i smakowicie.
Na pewno sobie poradzisz. Przepis nie jest skomplikowany, a ciasto wychodzi genialne
Na obrazku z produktami na ciasto stoi masło, natomiast w przepisie nie jest podana ilość masła.
Bożeno w przepisie jest taka informacja. 250 g zimnego masła. Pozdrawiam
Cisto rewelacyjne w smaku i wyglądzie. Polecam z całego serca
Ps. W całym Orzyszu nigdzie nie było budyniu truskawkowego .
Dobrze smakuje również z budyniem malinowym! Asortyment w Orzyszu już się sporo poprawił przez te 8 lat jak tu przyjeżdżam 🙂
Pyszne ciasto. Moja Mama zawsze robi takie kolorowe pianki z budyniu, ale wykłada je przede wszystkim na ciasta drożdżowe z owocami.
Świetna robota Małżonki, ale wiadomo, Kobitki wszystko ogarną i jeszcze coś od siebie dołożą. 🙂
Oj tak, moja Kobitka to wszystko świetnie ogarnia! Dobrze trafiłem 🙂