X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartek

Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku

Sprawa jest prosta! Bogusia robi najlepsze ciasto z truskawkami na świecie. Nie pozostało nam nic innego, jak podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjne ciasto truskawkowe, autorstwa naszego nadwornego cukiernika Bogusi Kuroń 😉  

Ciasto z truskawkami. Przepis krok po kroku.

Ciasto: spód i góra

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła

Krok 1:

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Podziel ją na dwie równe części. Jedną część umieść w zamrażarce.

Krok 2:

Drugą natomiast rozprowadź dłońmi na spodzie formy do ciasta o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Pamiętaj również, aby nakłuć spód ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika. Piecz 15 minut w 180 °C  tryb góra-dół.

Puszysty krem

Składniki:

  • 5 białek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 opakowania budyniu malinowego ja użyłam takiego LINK 
  • 350 g truskawek lub innych owoców sezonowych
  • 200 g cukru

Przygotowanie:

Krok 1:

Białka ubij na sztywną masę. Następnie stopniowo cały czas mieszając mikserem dodawaj kolejno cukier, suchy budyń i esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszaj ok 4-5 minuty. Tak przygotowany krem przełóż na upieczony i wystudzony spód. Następnie rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.

Krok 2:

Na całej powierzchni kremu ułóż pokrojone truskawki lub inne owoce i zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 40 minut w 180°C  tryb „góra-dół”.
Plany zmienne są
To było tak…Musiałem iść tego dnia do pracy. Ustaliliśmy, że tego ranka Bogusia musi radzić sobie sama i  z mojego przepisu przygotować sesję zdjęciową sałatki ryżowej do pracy. Koło dwunastej wysyła mi zdjęcie ciasta z truskawkami, myślę z kurczaka i ryżu zrobić ciasto…niezły magik 😉 Prawda jest taka, że małżonka moja ukochana, o wiele pewniej się czuje w temacie słodkości. Stwierdziła obecność wszystkich składników na ciasto truskawkowe, na które nomen omen nie mamy przepisu na stronie. Dodać muszę i pochwalić zarazem, bo przygotowała tego dnia dwie sesje, na ciasto właśnie oraz na sałatkę ryżową z kurczakiem na wynos 🙂
Niebiańska pianka truskawkowa
Pytacie mnie bardzo o przepisy z truskawkami. Co prawda jest ich trochę na stronie, ale zapotrzebowanie cały czas rośnie. Dlatego co i rusz dodajemy nowe, ostatnio pojawił kolejny o TU macie link. Co sprawia, że jest to najlepsze ciasto truskawkowe? Odpowiedź jest prosta…niebiańska pianka truskawkowa połączona z kruchym ciastem i orzeźwiającym smakiem truskawek. Nie bez znaczenia jest fakt, że przygotowanie tego wypieku jest bardzo proste.
Idealne na imprezy okolicznościowe
Jak wiadomo okres wiosenno-letni obfituje w okazje do świętowanie: chrzciny, komunie, majówka, itp. Na każdym tego typu wydarzeniu, musi pojawić się ciasto truskawkowe lub tort, najlepiej taki który można przygotować z właściwym wyprzedzeniem. W końcu najważniejsze jest wspólne świętowanie, a nie stanie w kuchni i urabianie się po łokcie. Dobrze jak taki wypiek nie jest też super skomplikowany oraz mega drogi. Truskawkowe ciasto Bogusi spełnia te wszystkie kryteria, co sprawia że jest idealne na imprezy okolicznościowe. Z łatwością znosi także przechowywanie w lodówce, nawet przez kilka dni. Zapraszam do zapoznania się z  przepisem krok po kroku. Jeżeli zostawicie także swoją opinię pod przepisem Bogusi będzie jej niezwykle miło…mi również troszeczku 😉 Jeśli chcecie być na bieżąco z naszymi przepisami zapraszamy na nasze Instagramy:

@Gotuj_z_Kuroniem_Jakub_Kuroń

@Bogusia_Kuroń

oraz Facebook: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń  

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Jedno z najsmaczniejszych ciast jakie jadłam i jeszcze jaki prosty przepis – dziękuję . Dodam, że regularnie gotuje i piekę z Państwa przepisów,a przyznam że cukierniczo było u mnie słabo. Wszystko prosto i dostępnie przedstawione.Serdeczne pozdrowienia dla Pana i Żony.Byle tak dalej

  2. Bardzo udany przepis. Jest zapach lata, chrupkość ciasta i słodycz oraz kwaskowość malin jednocześnie . Pyyyyychotka.

    • Dziękujemy Pani Aniu,
      Niezmiernie nam miło, że skorzystała Pani z naszego przepisu i jeszcze raczyła Szanowna Pani napisać ten rezolutny komentarz.
      Wielce jesteśmy zobligowani i doceniamy wkład w rozwój projektu kuron.com.pl
      Kłaniamy się nisko
      Kuronie 🙂

  3. Ciasto jest przepyszne! Łatwe w przygotowaniu a efektowne. Zrobiłam z budyniem śmietankowym z wanilią bo nie miałam pod rękom malinowego i też super ❤️ Polecam serdecznie. Bogusiu cudowne, dziękuję!

  4. Ciasto kosmos!! ☺️ Zawsze miałam kłopot z ciastem kruchym az do dziś. Ciasto przepysze od razu zniknęło pół blaszki. Napewno zrobię nie raz w tym sezonie ❤️

  5. ależ się cieszę, że trafiłam na ten przepis. Nareszcie w moim „truskawkowym” repertuarze coś więcej niż biszkopt i bita śmietana. Pyszne!!!

  6. To ciasto to poezja ! Żałuję że wcześniej nie znałam tego przepisu. Od dziś będzie gościł na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu ! ☺️Przee pyszne

  7. Dzień dobry. Nie pierwszy raz korzystam z przepisów Jakuba i Bogusi. Jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Ciasto i tym razem wyszło przepyszne. Przepis dzięki temu,że pokazany krok po kroku jest bardzo prosty i zrozumiały dla każdego. Bardzo dziękuję i polecam wszystkim, bo rodzina zachwycona. Pozdrawiam.

    • Dorotka,
      Zatem podtrzymaliśmy dobrą kulinarną passe 😉 Powiem szczerze, że to nasze ulubione ciasto z truskawkami.
      Udanego długiego weekendu. Zapraszam tutaj, wpadaj też ba FB i Instagram.
      Papatki 🙂

      • Dziękuję za zaproszenie, jestem cały czas w kontakcie z Wami na instagramie i namawiam moje koleżanki i znajomych do korzystania z Waszych przepisów. Są rewelacyjne. Miałam okazję poznać Was i próbować Waszych dań na Festiwalu Opolskich Smaków. Całej super rodzince życzę udanych i fantastycznych wakacji.

  8. Ciasto obłędne. Wszyscy je chwalą. Zwiększyłam ilość składników o 1/4. Wychodzi duża blacha. Truskawek daję bardzo dużo. Super przepis.

  9. nie dałam za wygraną i udało się z pianą :-), jajka w temperaturze pokojowej, mikser na najwyzszych obrotach ubijał białka przez 7 minut z zegarkiem w ręku, później powoli dodawałam kolejne składniki i na koniec obroty poziom niżej i powoli, małym strumieniem dodawałam olej, już kilka razy robiłam za każdym razem budyń innej firmy, za każdym razem wyszła bombowa piana, ciasto teraz jeszcze bardziej zachwyca, pozdrawiam i życzę wszystkim sukcesów

  10. Ciasto rewelacyjne. Zrobiłem najpierw z truskawkami, a za drugim razem z czarnymi jagodami. Obydwa były pyszne! Dziękuję za publikację przepisu.

  11. Sporo korzystam z netowych przepisów, bo lubie wyzwania i łańcuchem jestem. Pierwszy raz zachwalany placek wyszedl unie również popisowo, byl tak smaczny, ze prawie nie zfazyl dobrze wystygnac.
    Dziekuje i chwalę

  12. Witam.Ja dzisiaj spróbowałam upiec to ciasto.Z pianą była porażka dopóki nie dałam oleju to było ok.I doszłam do wniosku ze następnym razem po dodaniu oleju,lekko tylko całość wymieszam może wtedy nie zrobi się woda …pozdrawiam

  13. dodam, że budyń a nawet dwa 🙂 te same, których użyła autorka przepisu, jajka świerze, białka bez żółtek, temperatura pokojowa, może przy dodawaniu oleju włączyć mikser na niższe obroty, nie mam pomysłu; czytałam wszystko powyżej, staram się, a i tak lipa 🙁 a u małżonki przecudnej urody piana, zazdraszczam

  14. Panie Jakubie, już kilka razy próbowałam ubić pianę z olejem, dopuki go nie dodam jest ok, sztywna piękna piana, olej dolewam małą łyżeczką powolutku, a wychodzi mi „woda”, nedmienię, że ubijam mikserem, i czy 5 czy 10 minut, efekt ten sam, dramat 🙁

  15. Kurcze przez przypadek dodalam cukier zwykły 4 łyżki zamiast cukru pudru czy może tak być?

  16. Olej roślinny to inaczej olej rzepakowy? Tylko mam rzepakowy mogę taki dodać?

  17. Witam. Nie mam budyniu malinowego, ale chciałabym żeby masa była różowa. Co zrobić? Mam dwa pomysły, pierwszy to dodać odrobinę soku malinowego a drugi dodać różowego barwnika. Co myślicie?

  18. Dobry wieczór mam zapytanie esencja waniliowa to można dodać olejek waniliowy?

  19. Ciasto w smaku pyszne, ale faktycznie ta piana / krem opada po dodaniu jakiegokolwiek tłuszczu.

  20. Mam budyń Winiary o wadze 60g a ten że zdjęcia ma 40g ! Mam pytanie czy mam użyć go w takim razie mniej czy wsypać cały???

  21. Po poście na insta musiałam pobrać kolejny przepis…i zabieram się do roboty bo już mi się chce gryza

  22. Znalazłam właśnie odpowiednie ciasto na 40 urodziny mojego ukochanegomam nadzieję że mi wyjdzie pozdrawiam

  23. Może to bedzie moje pierwsze ciasto w życiu? Jakoś temay ciast unikam jak sie da… Mama piecze przepyszne ciasta, nawet mój chlopak!!! Ja 10 razy wolę robic obiady =) no ale… Jak zjemy ” fale Dunaju ” to spróbuję zrobic to truskawkowe cudo =) jak sie uda, to pochwalę się na Instagramie =)
    Cieplutko pozdrawiam!! Uwielbiam Was =)

  24. Te wszystkie przepisy są wspaniałe, ale brakuje mi informacji o ich kaloriach. Czy myślicie , że taka informacje udałoby się zamieścić przy przepisach. A może już są tylko przeoczyłem gdzieś . Pozdrawiam.

  25. Były bo tegi samego dnia je kupiłam i dłuższą chwile leżały nim je zaczęłam ubijać. Jak to się mówi do trzech razy sztuka.

  26. Tego samego co w linku, dr.Oetker malinowy, drugi kupiłam ale o smaku śmietankowym bo malinowego nie było

  27. Piankę robiłam dwa razy i obydwie zrobiły się płynne. Białka ubite na sztywno tak że do góry nogami miske można było odwrócić. Za drugim razem nawet nie wlewałam a kapałam olejem,nie wiem czy z 10ml wlałam a i tak się upłynniło 🙁

  28. Zrobilam☺Ciasto rewelacja, wszystkim smakowało.Mnie też nie wyszła taka piękna pianka jak Pani Bogusi, ale i tak było wyśmienite.
    Pozdrawiam.

  29. Dzięki za przepis:) rewelacja .. u mnie już jest na stałej liście… a zamiast truskawek w sezonie malinowym można dac maliny 🙂 zamiast masła dałam margarynę kasie

  30. Przepis jest genialny, a ciasto zniknęło w jedno niedzielne popołudnie 🙂 Dodam, że dzięki temu przepisowi trafiłam na tą stronę i od tej chwili będę tu częstym gościem. Pozdrawiam 🙂

  31. Mi też krem wyszedł brdziej płynny niż puszysty. Co robię nie tak. A wszystko jest według przepisu.

    • Ciężko powiedzieć, przyczyn może być kilka. Białka muszą być solidnie ubite na sztywną pianę. Białka nie mogą zawierać nawet odrobiny żółtka. Najlepszy efekt uzyskasz ubijając białka w temperaturze pokojowej. Kiedy dodajesz pozostałe składniki rób to powoli, a potem jeszcze kilka minut miksuj. Ten etap wymaga trochę cierpliwości i dokładności.

  32. U mnie rowniez po wyłączeniu piekarnika zaraz zaczęła pianka bardzo opadac. A tak pięknie wyglądalo. Nie wiem co jest powodem. Dodalam budyn z cukrem.

  33. Olej nie był potrzebny robiłam według przepisu czyli strumieniowo A tu lipa.samo białko trochę cukru pudru i budyń wystarczy A tu olej zepsuł.

  34. Czy to ciasto lepiej upiec dzień przed podaniem, czy w dniu serwowania?
    Wygląda tak cudownie, że nie mogę się już doczekać, aż, zagości jutro u mnie

  35. Zrobiłam ciasto, właściwie się udało, chociaż pianka nie jest taka wysoka, jak u Pani Bogusi 🙁 białko ubiło się rewelacyjnie i dopiero, jak strumyczkiem dodawałam olej, wszystko siadło i było do wylania na ciasto, a nie do wyłożenia, jak na zdjęciach. Nie wiem, co poszło nie tak. Czy mogę prosić o podanie wagowych wartości składników, bo z tymi szklankami to nie zawsze się zgadza. Pozdrawiam serdecznie

  36. Co mogłam zrobić nie tak, krem wyszedł płynny białka były ubite dobrze,a po dodaniu oleju zrobiło się płynne. Może potem trzeba mieszać recznie a nie mikserem.

  37. Właśnie piecze się moje ciasto, ale musiałam drugi raz robić masę ponieważ za pierwszym razem zrobiła mi się płynna masa. Robiłam wszystko wg przepisu. Moja mama mówi że to przez budyń cukrem . Za drugim razem użyłam bez budyniu bez cukru i masa wysła aksamitna, ale niestety budyń waniliowy do tego niemiecki więc zobaczymy jak będzie smakował. Jeszcze jedno pytanie czy wszystkie składniki miały być do końca miksowane? Czy od któregoś składnika już tylko wymieszane?

  38. Zrobilam zgodnie z przepisem i wyszlo pyszne 🙂 nastepnym razem uzyje jagod, bedzie ciekawie wygladac 🙂

  39. Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam

  40. Ciasto wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje. Mam pytanie czy ciasto można piec termoobiegiem. Pozdrawiam

  41. Wygląda wspaniale Jutro muszę tylko skoczyć do polskiego sklepu po budyń. Dziękuję malzonce za ten prosty przepis

  42. Czy ciasto wyjdzie w wersji z innymi owocami, a jeśli tak to jakimi? Bardzo chciałabym zrobić to ciasto w weekend ale obawiam się, że truskawki do tego czasu będą już trudno dostępne

  43. A czy można tą piankę włożyć na surowe ciasto na spodzie i piec tak jak w przepisie?

  44. Kurcze chyba nie wyjdzie masa zrobiła mi się płynna, nie wiem co poszło nie tak, białka były dobrze ubite… Trudno może następnym razem wyjdzie

  45. Robie podobne, ale z budyniem waniliowym i jagodami 🙂 teraz wypróbuję z truskawkami

  46. Zrobię na chrzciny mojego synka 🙂 Wygląda tak smacznie 🙂 Pozdrawiam Was:)

  47. MAm pytanie jesli mam piekarnik tylko gora albo tylko dol to w jakiej temperaturze piec i ile czasu?
    Pozdrawiam i sledze wszystkie przepisy!:)))))

  48. Właśnie będę miala urodziny wnuka. Przepis jak znalazł. Ufam,że sobie poradzę. Ciasto wygląda znakomicie i smakowicie.

  49. Na obrazku z produktami na ciasto stoi masło, natomiast w przepisie nie jest podana ilość masła.

  50. Cisto rewelacyjne w smaku i wyglądzie. Polecam z całego serca
    Ps. W całym Orzyszu nigdzie nie było budyniu truskawkowego .

  51. Pyszne ciasto. Moja Mama zawsze robi takie kolorowe pianki z budyniu, ale wykłada je przede wszystkim na ciasta drożdżowe z owocami.
    Świetna robota Małżonki, ale wiadomo, Kobitki wszystko ogarną i jeszcze coś od siebie dołożą. 🙂

Sprawdź również