Składniki
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki, ja wolę ostrą
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 bakłażan
- 1 awokado
- 2 pomidory duże pomidory malinowe
- duża garść liści bazylii
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki octu winnego białego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 200°C z termoobiegiem. Ciecierzycę odcedź z płynu, wysyp na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop 1 łyżką oliwy, dopraw papryką wędzoną, czosnkiem w proszku oraz solą. Całość wymieszaj, wstaw do pieczenia na 10-12 minut. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
Bakłażana pokrój w kostkę 1x1 cm. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, podsmaż do uzyskania ciemnozłotego koloru, czasami mieszając. Po usmażeniu przełóż bakłażana na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Awokado i pomidora pokrój w sporą kostkę. Bazylię poszarp w rękach na spore kawałki.
Wszystkie warzywa wymieszaj w misce. Polej 50 ml oliwy, octem winnym. Dopraw solą i pieprzem.