Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimnoSałatki
Sałatka z pieczoną ciecierzycą
Jedliście kiedyś pieczoną ciecierzycę? To moje ostatnie odkrycie, smakuje przepysznie! Koniecznie musicie wypróbować. A jak do ciecierzycy dodacie pyszne, sezonowe warzywa to danie staje się pysznym, kompletnym posiłkiem. Sałatka idealna na lunch, do lunchboxu, czy też np. na grilla. Sałatka z pieczoną ciecierzycą przepis poniżej. Pamiętajcie w komentarzu dać znać jak Wam smakowała.
Sałatka z pieczoną ciecierzycą
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki, ja wolę ostrą
- 2 duże pomidory malinowe
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 bakłażan
- duża garść liści bazylii
- 1 awokado
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki octu winnego białego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Piekarnik rozgrzej do 200°C z termoobiegiem.
Krok 2:
Ciecierzycę odcedź z płynu, następnie wysyp na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop 1 łyżką oliwy, dopraw papryką wędzoną, czosnkiem w proszku oraz solą. Całość wymieszaj, na koniec wstaw do pieczenia na 10-12 minut. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
Krok 3:
Bakłażana pokrój w kostkę 1×1 cm. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, następnie podsmaż do uzyskania ciemnozłotego koloru, czasami mieszając. Po usmażeniu przełóż bakłażana na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 4:
Awokado i pomidora pokrój w sporą kostkę. Bazylię poszarp w rękach na spore kawałki.
Wszystkie warzywa wymieszaj w misce, następnie polej 50 ml oliwy, octem winnym. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<.