Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
Składniki
- 600 g mięsa (mogą być polędwiczki)
- 2 cukinie
- 1 bakłażan, pieczarki,1 kabaczek
- 2 papryki
- listki laurowe
- sól, pieprz
- Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy
- po pół łyżeczki: rozmarynu i tymianku
- sos sojowy i łyżka miodu
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w równą kostkę lub jeżeli mamy polędwiczki to w 2 cm plastry. Mieszamy przyprawy z winem, dodajemy posiekany czosnek z miodem i sosem sojowym. Mieszamy marynatę, zalewamy nią mięso i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 12 godzin. Cukinię po umyciu kroimy w plastry, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w „pióra”. Osączone mięso nadziewamy patyki na przemian z warzywami i listkami laurowymi. Posypujemy szaszłyki solą i pieprzem, lekko zwilżamy pozostałą marynatą i pieczemy na grillu około 10–15 minut. Podajemy z sosami lub dipami.