X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na ciepło

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Często mnie pytacie jak zrobić pyszne paszteciki, które idealnie pasują do czerwonego barszczu. Dlatego spieszę dzisiaj z pomocą i przychodzę do Was z przepisem na paszteciki drożdżowe z pieczarkami. Pieczarki świetnie odnajdują się jako farsz do pierogów, krokietów, czy właśnie pasztecików. Paszteciki są pieczone, z pewnością świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Zróbcie więcej, bo szybko znikają. 

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI

Składniki:

Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru np. trzcinowego
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 200g mleka
Farsz:
  • 800 g pieczarek
  • 2 duże cebule

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Aby przygotować paszteciki drożdżowe z pieczarkami przesiej mąkę do miski, następnie podgrzej mleko ( do około 35 stopni). W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj 2-3 łyżki przesianej mąki. Rozczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. 

Krok 2:

Po tym czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki, wlej resztę mleka, rozpuszczone masło, sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, w ciepłym miejscu pozostaw je do wyrośnięcia. W tym czasie zrób farsz.

Krok 3:

Na patelni rozgrzej olej. Następnie posiekaną drobno cebulę zrumień na patelni. Dodaj pokrojone drobno pieczarki i smaż aż zmiękną, a nadmiar wody odparuje. Następnie dopraw solą i pieprzem.

Krok 4:

Wyrośnięte ciasto podziel na części, rozwałkuj cienko, wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz i zlep jak pierogi. Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. 

Krok 5:

Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem do piekarnika paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem. Następnie piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane. 

Z tej ilości ciasta możesz przygotować ok 60 pasztecików. Ilość zależy od wielkości pierogów i grubości ciasta.

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Podsumowując mam nadzieję, że paszteciki drożdżowe z pieczarkami wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram

Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również