Boże NarodzeniePrzekąski na ciepło
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami
Często mnie pytacie jak zrobić pyszne paszteciki, które idealnie pasują do czerwonego barszczu. Dlatego spieszę dzisiaj z pomocą i przychodzę do Was z przepisem na paszteciki drożdżowe z pieczarkami. Pieczarki świetnie odnajdują się jako farsz do pierogów, krokietów, czy właśnie pasztecików. Paszteciki są pieczone, z pewnością świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Zróbcie więcej, bo szybko znikają.
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI
Składniki:
Ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru np. trzcinowego
- 2 jajka
- 50g masła
- 200g mleka
Farsz:
- 800 g pieczarek
- 2 duże cebule
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Aby przygotować paszteciki drożdżowe z pieczarkami przesiej mąkę do miski, następnie podgrzej mleko ( do około 35 stopni). W oddzielnej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj 2-3 łyżki przesianej mąki. Rozczyn wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Krok 2:
Po tym czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki, wlej resztę mleka, rozpuszczone masło, sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, w ciepłym miejscu pozostaw je do wyrośnięcia. W tym czasie zrób farsz.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej. Następnie posiekaną drobno cebulę zrumień na patelni. Dodaj pokrojone drobno pieczarki i smaż aż zmiękną, a nadmiar wody odparuje. Następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Wyrośnięte ciasto podziel na części, rozwałkuj cienko, wytnij szklanką kółka na które nałóż farsz i zlep jak pierogi. Gotowe paszteciki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły.
Krok 5:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem do piekarnika paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem. Następnie piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane.
Z tej ilości ciasta możesz przygotować ok 60 pasztecików. Ilość zależy od wielkości pierogów i grubości ciasta.
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami
Podsumowując mam nadzieję, że paszteciki drożdżowe z pieczarkami wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
witam takie pytanko jak najlepiej je odgrzewac?
Najlepiej podgrzać na patelni, ale możesz też podgrzać w mikrofalówce.
Czy można zrobić je wcześniej i zamrozić?
Oczywiście!