Przepis
Składniki
- 200 g ugotowanej fasoli typu Jaś
- 1 ugotowany burak (130 g)
- 20 g oleju kokosowego
- około 50 ml wody lub wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki listków mięty
- 2 cm świeżego imbiru
- ½ łyżeczki miodu
- szczypta płatków chilli
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Postanowiłem oprzeć się na produktach, które mam już na podorędziu. 150g fasoli namoczyłem na noc. Namoczoną fasolę odcedziłem, zalałem wodą i gotowałem do miękkości, około 90 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Oczywiście możecie użyć fasoli z puszki, będzie szybciej.
Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na drobnej tarce. Wszystkie pozostałe składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.
Przepisy na inne moje pasty wegańskie: