Dzisiaj przychodzę do Was z pyszną pastą na kanapki. Połączenie fasoli i buraka okazało się strzałem w dziesiątkę. Wegańska pasta kanapkowa z burakiem świetnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub kolacje. Z pewnością zasmakuje też fanom mięsnych dodatków do chleba.
Wegańska pasta kanapkowa z burakiem
Składniki:
- 200 g ugotowanej fasoli typu Jaś
- 1 ugotowany burak (130 g)
- 20 g oleju kokosowego
- około 50 ml wody lub np. wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki listków mięty
- 2 cm świeżego imbiru
- ½ łyżeczki miodu np. lipowego
- szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Krok 1:
Postanowiłem oprzeć się na produktach, które mam już na podorędziu. 150 g fasoli namoczyłem na noc. Następnie namoczoną fasolę odcedziłem, zalałem wodą i gotowałem do miękkości, około 90 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Oczywiście możecie użyć fasoli z puszki, bez wątpienia będzie szybciej.
Krok 2:
Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 3:
Wszystkie pozostałe składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne.
Krok 4:
Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!