Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimnoŚniadania
Wegańska pasta kanapkowa z pomidorem
Gdy codzienne kanapki już Wam się znudzą i zamiast sera, czy szynki będziecie woleli skorzystać ze smarowidła. Wtedy na pomoc przyjdę ja z moją wegańską pastą. Szybka i pyszna zarazem. Wegańska pasta kanapkowa z pomidorem odmieni Wasze codzienne kanapki.
Wegańska pasta kanapkowa z pomidorem
Składniki:
- 200 g ugotowanej fasoli typu Jaś
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 80 ml wody lub np. wywaru warzywnego
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Postanowiłem oprzeć się na produktach, które mam już na podorędziu. 150g fasoli namoczyłem na noc. Namoczoną fasolę odcedziłem, następnie zalałem wodą i gotowałem do miękkości, około 90 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Jeśli wolicie możecie użyć fasoli z puszki, dzięki temu będzie szybciej.
Krok 2:
Czosnek obierz, następnie posiekaj. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni, do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Krok 3:
Następnie wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.
Przepisy na inne moje pasty wegańskie:
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!