Przepis
Składniki
- 200 g ugotowanej fasoli typu Jaś
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 80 ml wody lub wywaru warzywnego
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny
Sposób przygotowania
Postanowiłem oprzeć się na produktach, które mam już na podorędziu. 150g fasoli namoczyłem na noc. Namoczoną fasolę odcedziłem, zalałem wodą i gotowałem do miękkości, około 90 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Oczywiście możecie użyć fasoli z puszki, będzie szybciej.
Czosnek obierz i posiekaj. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.
Przepisy na inne moje pasty wegańskie: