X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimnoŚniadania

Wegańska pasta kanapkowa z pomidorem

Gdy codzienne kanapki już Wam się znudzą i zamiast sera, czy szynki będziecie woleli skorzystać ze smarowidła. Wtedy na pomoc przyjdę ja z moją wegańską pastą. Szybka i pyszna zarazem. Wegańska pasta kanapkowa z pomidorem odmieni Wasze codzienne kanapki. 

Wegańska pasta kanapkowa z pomidorem

Składniki:

  • 200 g ugotowanej fasoli typu Jaś
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 80 ml wody lub np. wywaru warzywnego
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

Krok 1:

Postanowiłem oprzeć się na produktach, które mam już na podorędziu. 150g fasoli namoczyłem na noc. Namoczoną fasolę odcedziłem, następnie zalałem wodą i gotowałem do miękkości, około 90 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Jeśli wolicie możecie użyć fasoli z puszki, dzięki temu będzie szybciej.

Krok 2:

Czosnek obierz, następnie posiekaj. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni, do uzyskania ciemnozłotego koloru.

Krok 3:

Następnie wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.

Przepisy na inne moje pasty wegańskie:

  1. Wegańska pasta kanapkowa z burakiem
  2. Wegańska pasta kanapkowa z kolendrą

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również