X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimnoŚniadania

Wegańska pasta kanapkowa z burakiem

Dzisiaj przychodzę do Was z pyszną pastą na kanapki. Połączenie fasoli i buraka okazało się strzałem w dziesiątkę. Wegańska pasta kanapkowa z burakiem świetnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub kolacje. Z pewnością zasmakuje też fanom mięsnych dodatków do chleba. 

Wegańska pasta kanapkowa z burakiem

Składniki:

  • 200 g ugotowanej fasoli typu Jaś
  • 1 ugotowany burak (130 g)
  • 20 g oleju kokosowego
  • około 50 ml wody lub np. wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki listków mięty
  • 2 cm świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki miodu np. lipowego
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Krok 1:

Postanowiłem oprzeć się na produktach, które mam już na podorędziu. 150 g fasoli namoczyłem na noc. Następnie namoczoną fasolę odcedziłem, zalałem wodą i gotowałem do miękkości, około 90 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Oczywiście możecie użyć fasoli z puszki, bez wątpienia będzie szybciej.

Krok 2:

Imbir obierz ze skórki, zetrzyj na drobnej tarce.

Krok 3:

Wszystkie pozostałe składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne.

Krok 4:

Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również