X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaSłodkości

Brownie z wiśniami

Brownie z wiśniami to najbardziej czekoladowe ciasto jakie jadłem. Bogusia jest mistrzynią brownie! Zawsze wychodzi obłędne, a dodatek wiśni to najlepsze co mogła zrobić z tym ciastem. Smak czekolady, lekka kwasowość wiśni. Niebo! Koniecznie powtórzcie ten przepis w domu i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało. Przeczucie mam, że brownie trafi na Waszą listę najlepszych ciast 🙂 

BROWNIE Z WIŚNIAMI – Przepis krok po kroku

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej np. 64%
  • 3 jajka
  • 200 g cukru np. trzcinowego
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g wiśni mogą być mrożone
  • 100 g czekolady mlecznej

Brownie z wiśniami.

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rozgrzej piekarnik do 160°C góra-dół. Następnie masło z gorzką czekoladą rozpuść w rondelku. Uważaj aby nie zagotować, tylko jedynie podgrzać masę.

Krok 2:

Rózgą wymieszaj jajka z cukrem, jeśli wolisz możesz to zrobić mikserem na niskich obrotach. 

Następnie dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną gorzką czekoladę z masłem.

Krok 4:

Dodaj mąkę, następnie dokładnie wymieszaj.

Krok 5:

Tak powstałą masę przelej do naczynia o wymiarach ok 25 cm x 25 cm wyłożonego papierem do pieczenia.

Krok 6:

Na wierzch ułóż wiśnie i posyp pokruszoną mleczną czekoladą.

Piecz 35 minut. Można podawać brownie posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi.

Brownie z wiśniami

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Pamiętaj, że możesz to ciasto dowolnie modyfikować np. dodając czekoladę o różnej zawartości kakao lub używać różnych sezonowych owoców. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również