Ciasta i ciastkaSłodkości
Brownie z wiśniami
Brownie z wiśniami to najbardziej czekoladowe ciasto jakie jadłem. Bogusia jest mistrzynią brownie! Zawsze wychodzi obłędne, a dodatek wiśni to najlepsze co mogła zrobić z tym ciastem. Smak czekolady, lekka kwasowość wiśni. Niebo! Koniecznie powtórzcie ten przepis w domu i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało. Przeczucie mam, że brownie trafi na Waszą listę najlepszych ciast 🙂
BROWNIE Z WIŚNIAMI – Przepis krok po kroku
- 200 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej np. 64%
- 3 jajka
- 200 g cukru np. trzcinowego
- 140 g mąki pszennej
- 100 g wiśni mogą być mrożone
- 100 g czekolady mlecznej
Brownie z wiśniami.
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 160°C góra-dół. Następnie masło z gorzką czekoladą rozpuść w rondelku. Uważaj aby nie zagotować, tylko jedynie podgrzać masę.
Krok 2:
Rózgą wymieszaj jajka z cukrem, jeśli wolisz możesz to zrobić mikserem na niskich obrotach.
Następnie dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną gorzką czekoladę z masłem.
Krok 4:
Dodaj mąkę, następnie dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Tak powstałą masę przelej do naczynia o wymiarach ok 25 cm x 25 cm wyłożonego papierem do pieczenia.
Krok 6:
Na wierzch ułóż wiśnie i posyp pokruszoną mleczną czekoladą.
Piecz 35 minut. Można podawać brownie posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi.
Brownie z wiśniami
Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Pamiętaj, że możesz to ciasto dowolnie modyfikować np. dodając czekoladę o różnej zawartości kakao lub używać różnych sezonowych owoców.