GrzybyPrzekąski na ciepłoPrzekąski na zimno
Frankfurterki z grzybami w cieście francuskim
Święta za nami i wielkimi krokami zbliża się Sylwester! Dlatego przychodzę do Was z pomysłem na pyszne Frankfurterki z grzybami w cieście francuskim. Przekąska, która smakuje świetnie i na ciepło i na zimno. Dodam jeszcze, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
FRANKFURTERKI Z GRZYBAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
- 400 g ulubionych grzybów (np. pieczarki, podgrzybki)
- 1 duża cebula
- 240 g Frankfurterek
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 2 łyżki musztardy np. dijon
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sezamu
- Sól, pieprz
Frankfurterki z grzybami w cieście francuskim.
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Grzyby oraz cebulę pokrój w drobna kostkę.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej masło i przez 3-4 minuty podsmażaj cebulę. Następnie dodaj grzyby. Smaż do momentu, aż nadmiar wody z farszu odparuje, a składniki zmiękną. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Krok 3:
Frankfurterki z szynki przekrój na pół, następnie podsmaż je na oliwie. Gdy się zarumienią, przełóż je na talerz.
Krok 4:
Ciasto francuskie pokrój w kwadraty. Następnie każdy kawałek posmaruj musztardą, nałóż porcję grzybów (ok. 1 łyżeczka) oraz ułóż Frankfurterkę. Sklej ze sobą dwa rogi ciasta zamykając farsz w środku.
Krok 5:
Tak przygotowane prostokąty przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz je przez 20 minut w temperaturze 200°C. Gotowe! Smakują świetnie na ciepło i na zimno.
Frankfurterki z grzybami w cieście francuskim
Więcej pysznych, propozycji na przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Pamiętaj, że jeśli chcesz zmodyfikować ten przepis to śmiało zamiast frankfurterek możesz użyć parówek, możesz również zamiast grzybów dodać samą cebulę lub sos pomidorowy taki jak do pizzy.