X

Czego szukasz?

Przepis

Kilka dni temu pokazałem Wam przepis na pyszne Frankfurterki z grzybami w cieście francuskim, dzisiaj kolejna przekąska z ciasta francuskiego. Idealnie sprawdzi się na spotkaniu towarzyskim lub codziennej kolacji. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno! A do środka możecie dać praktycznie wszystko. Danie idealnie sprawdzi się na tak zwane czyszczenie lodówki 🙂

PRZEKĄSKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO 

Składniki:

  • 12 plasterki szynki 
  • Kulka mozzarelli
  • 100 g żółtego sera np. gouda
  • Pół dużej, lub jedna mała cukinia (ok 300 g)
  • Jajko 
  • Łyżka sezamu 
  • Olej do smażenia np. rzepakowy

Przekąska z ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Cukinie pokrój w kawałki, najlepiej w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj do niej cukinie. Przypraw solą i pieprzem, następnie smaż do miękkości. 

Krok 2:

Na połowie ciasta francuskiego ułóż szynkę (nie żałuj, ma być wyczuwalna), następnie usmażoną cukinie.

Krok 3:

W kolejnym kroku połóż pokrojona w średniej grubości plastry mozzarelle. Zetrzyj ser żółty, następnie przykryj wszystko druga częścią ciasta. 

Krok 4:

Brzegi dociśnij widelcem, żeby nic nie wypłynęło podczas pieczenia. 

Krok 5:

Rozmieszaj jajko, następnie posmaruj nim ciasto. 

Krok 6:

Na cieście zrób nacięcia nożem. Na koniec posyp ciasto sezamem.

Krok 7:

Piecz 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasto ma być pięknie rumiane. 

Przekąska z ciasta francuskiego

Więcej pysznych, propozycji na przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również