X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główne

Kopytka z gulaszem wieprzowym

Przygotowanie kopytek z gulaszem wieprzowym to prawdziwy kulinarny rarytas, który zaspokoi Twoje podniebienie swoim intensywnym smakiem i prostotą wykonania. Ten przepis jest z pewnością idealny dla wszystkich miłośników domowej kuchni. Oto jak krok po kroku przygotować to wyjątkowe danie.

Kopytka z Gulaszem Wieprzowym

Składniki

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • osolona woda do gotowania kopytek

Sos mięsny:

  • 400 g mięsa wieprzowego np. łopatki , drobno pokrojonej
  • 230 g cebuli
  • 500 g wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotowanie kopytek:

Ziemniaki dokładnie ugotuj i odcedź. Ziemniaki, jeszcze ciepłe, przetrzyj przez praskę do ziemniaków lub rozgnieć widelcem. Dodaj do przestudzonego purée ziemniaczanego jajko, sól oraz stopniowo wsypuj mąkę, wyrabiając elastyczne ciasto. Z powstałego ciasta formuj wałki o grubości około 2 cm, a następnie kroj je na niewielkie romby. Gotuj kopytka w osolonej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez około 2 minuty, aż będą miękkie. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na posmarowany olejem półmisek.

Krok 2:

Przygotowanie sosu mięsnego:

Cebulę drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż przez kilka minut, aż będzie miękka. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę łopatkę wieprzową. Smaż przez około 5-7 minut, aż mięso będzie lekko zrumienione. Następnie wlej do patelni wodę, dopraw solą i pieprzem. Następnie gotuj na małym ogniu przez około 25 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje.

Krok 3:

W małym naczyniu wymieszaj 80 g wody z 30 g mąki, aż powstanie gęsta papka. Powoli dodawaj przygotowaną mieszankę mąki do gotującego się sosu mięsnego, mieszając energicznie. Następnie gotuj przez kolejne 2 minuty, aż sos się zgęstnieje. Kopytka można podgrzać w lekko osolonej wodzie lub krótko podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Na koniec podawaj z pokrojonymi ogórkami kiszonymi.

Kopytka z gulaszem wieprzowym

Kopytka to tradycyjne polskie danie, które zyskało popularność dzięki swojej prostocie i możliwością różnorodnych dodatków, takich jak gulasz wieprzowy. Łącząc je z soczystym mięsem i aromatycznymi warzywami, stworzysz danie, które zachwyci Twoją rodzinę i gości.

Kopytka z gulaszem wieprzowym to idealny wybór na obiad, który zaspokoi nawet największe apetyty. Gotowanie pozwala cieszyć się tradycyjnym smakiem, łączącym się z rodziną przy stole. Smacznego!

Z pewnością chcesz być na bieżąco z moimi przepisami wiec zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych sałatek jak również obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również