Dania główneZupy
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i kiełbasy
Gdy przychodzi jesień i robi się chłodno do menu naszej rodziny wchodzą bardziej treściwe dania. Taka właśnie jest rozgrzewająca zupa z soczewicy i kiełbasy. Wystarczy Wam jedna miseczka, kromka dobrego chleba i brzuchy napełnione na kilka godzin. A istotny jest czas spędzony w kuchni, istotny, bo bardzo krótki 🙂
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z SOCZEWICY I KIEŁBASY
Składniki:
- Kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki (150 g)
- 2 łodygi selera naciowego (90 g)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (200 g)
- 1 puszka pomidorów np. krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,2l wody
- 1 opakowanie kiełbasy np. surowej dojrzewającej
- 300 g dyni
- Świeży szpinak (50 g)
- Pół pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- Sól, ostra papryka
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i kiełbasy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Imbir drobno posiekaj. Czosnek pokrój w płatki. Następnie podsmaż na połowie oliwy przez kilka minut aż składniki zrobią się szkliste.
Krok 2:
Dodaj marchew i seler naciowy pokrojony w plasterki, smaż 2-3 minuty.
Krok 3:
Po tym czasie dodaj rozdrobnioną kolendrę i kmin rzymski.
Krok 4:
Przyprawy praż z warzywami przez chwilę następnie dodaj czerwoną soczewicę, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz wodę.
Krok 5:
W międzyczasie na osobnej patelni pokrój kiełbasę w plastry i podsmaż na oliwie.
Krok 6:
Do warzyw z soczewicą dodaj kiełbasę i dynię. Następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 7:
Na koniec dodaj dużą garść szpinaku, dopraw solą i ostrą papryką.
Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i kiełbasy
Więcej pysznych, propozycji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Przepis wypróbowałam. Oczywiście w dwóch wersjach. Jedna zblendowana z kawałkami kiełbasy a jedną jak z przepisu. Kto ma dzieci to zrozumie hhee