Dania główneDróbWielkanoc
Indyk świąteczny – faszerowany Chefa
Indyk świąteczny – faszerowany Chefa to idealne danie na bożonarodzeniowy lub wielkanocny stół. Jak wiemy indyk jest sporych rozmiarów, więc potrzeba nas troszkę przy stole by podołać wyzwaniu. Ale pamiętajcie, że taki indyk świetnie smakuje na zimno, kolejnego dnia możecie z nim zrobić kanapki.
Indyk świąteczny – faszerowany Chefa
Składniki:
- 1 mały indyk (około 4 do 5 kg)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
Marynata:
- 1/2 litra czystego bulionu np. warzywnego
- 1/2 szklanki burbonu
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki papryki sproszkowanej
- 1 łyżka rozkruszonego kolorowego pieprzu
- 2 łyżki soli (morskiej lub np. kamiennej)
- 3 łyżki miodu np. lipowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 laurowe liście
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 3 łyżki majeranku
Farsz:
- 2 czerstwe bułki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżki posiekanych karczochów
- 1 szklanka czystego bulionu np. warzywnego
- 2 łyżki posiekanego selera naciowego
- 2 łyżki posiekanych oliwek
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- wątróbka z indyka
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1:
Przygotuj marynatę: Suche składniki marynaty rozgnieć w moździerzu (prócz majeranku). Bulion zagotuj, następnie miód podgrzej z burbonem. Dokładnie wymieszaj i dodaj do bulionu (nie gotuj). Dodaj pozostałe składniki (prócz majeranku), dokładnie wymieszaj, na koniec wystudź.
Krok 2:
Do wnętrza indyka wsyp majeranek, następnie indyka dokładnie wysmaruj marynatą, szczelnie zamknij w naczyniu i marynuj 24 godziny w lodówce (obracając go przynajmniej dwa razy).
Krok 3:
Przygotuj farsz: Na rozgrzanym maśle (1 łyżka) z oliwą, podsmaż na złoty kolor, pokrajaną w kostkę bułkę. Na koniec smażenia posyp tymiankiem i natką pietruszki. Zagotuj bulion, dodaj szklankę wina, następnie dodaj posiekane karczochy z selerem i gotuj do zredukowania płynu o połowę. Dodaj bułkę, oliwki, posiekaną wątróbkę, pieprz, sól i pozostałe masło rozgrzane na patelni. Nie gotuj, wystudź.
Krok 4:
Nafaszeruj indyka.
Rozgrzej piekarnik do 200*C, ułóż na ruszcie indyka (aby nie dotykał sosu z pieczenia) i piecz około 3 godziny (40-45 minut na każdy kilogram, farsz wewnątrz indyka powinien osiągnąć temperaturę 75*C).
Krok 5:
W trakcie pieczenia podlej pozostałym winem wraz z sosem z pieczenia.
Mięso podawaj z sosem żurawinowym, a farsz polany sosem z indyka, wymieszanym dokładnie ze szklanką kwaśnej kremówki i natką pietruszki.
Sos żurawinowy
Składniki: 2 szklanki konfitury żurawinowej, 1 gruszka marynowana (lub z syropu), 1 kieliszek koniaku (50g), 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka tabasko, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Gruszkę posiekaj w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Dień dobry,
Czy zamiast burbonu może być inna Whiskey?
Czy karczochy mogą być ze słoika np. w zalewie octowejoccie?
Pozdrawiam
2 x tak. Pozdrawiam i życzę smacznego.