X

Czego szukasz?

Przepis
Śniadania

Grzanka z jajkiem w koszulce

Grzanka z jajkiem w koszulce to jeden z moich ulubionych patentów. Dzięki dzisiejszemu wpisowi, poznacie wspaniałą potrawę na śniadanie oraz prosty sposób, jak przygotować poszetowane jajko. Jest to jedno z moich ulubionych śniadań, kiedy mam ochotę na coś konkretniejszego. Do grzanki proponuję użyć wiejskiej szynki oraz wyraźnego w  smaku sera np. ementaler, cheddar lub mimolette.

Grzanka z jajkiem w koszulce

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Między plasterki pieczywa włóż plasterki szynki i żółtego sera. Jedno jajko roztrzep z dwoma łyżkami wody i szczyptą soli. Rozmąconym jajkiem posmaruj wierzch pieczywa i spód pieczywa. Na patelni rozgrzej masło, ja użyłem klarowanego, ale klasyczne też się nada. Sandwicha podsmaż z obu stron, do uzyskania złotego koloru oraz rozpuszczenia sera. Podsmażoną kanapkę przełóż na talerz.

Krok 2:

W rondelku zagotuj wodę (około 1 litr) do wrzątku wciśnij sok z cytryny lub dodaj ocet. Jajko wybij do kokilki, ułatwi to wlewania jajka do wody.

Krok 3:

Kiedy woda się zagotuje zamieszaj ją wywołując wir, w środek wywołanego wiru wlej jajko. Gotuj około trzy minuty na średnim ogniu, bez mieszania.

Krok 4:

Wyjmij jajko łyżką cedzakową, osusz na ręczniku papierowym. Ułóż na grzance, polej sosem sezamowym. Tak przygotowane śniadanie podaje z lekką sałatką i świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.

Grzanka z jajkiem w koszulce – doskonały przepis

Kiedy już nauczysz się przygotowywać jako w koszulce, możesz spróbować z innymi wariantami. Jajko pochette świetnie komponuje się z chrupiącym boczkiem, szpinakiem czy innymi rodzajami pieczywa. Kilka razy przygotujesz w ten sposób jajka i zobaczysz, że to nic trudnego. Lubisz leniwe śniadania??? -> ->-> Tutaj<-<-<- znajdziesz mnóstwo inspiracji 🙂 SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również