X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWarzywa faszerowane

Cukinia faszerowana warzywami – przepis krok po kroku

Przechadzając się po bazarku widać gołym okiem, że powoli kończy się lato. Pełno jest dyń, papryk, jabłek i oczywiście cukinii. Warto wykorzystać ten moment i zamknąć smaki lata w słoiku, a z nadmiaru przygotować pyszne dania. Ja proponuję dzisiaj aby na Waszym stole zawitała Cukinia faszerowana warzywami i komosą ryżową. Danie jest bez mięsne, czyli lekkie i świetnie nadaje się na piątkowy obiad. Poniżej dowiecie się jak przygotować to rewelacyjne danie.

Cukinia faszerowana warzywami

Składniki:

  • 1/3 szklanki komosy ryżowej
  • 1 duża cukinia
  • duża cebula
  • 1 papryka np. czerwona 
  • 1 średnia marchewka
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki sosu do steków i burgerów, wybrałem ten od Roleskiego
  • 100 g żółtego sera np. gouda, edamski lub morski
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze komosę ryżową wysyp na drobne sitko, dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do rondelka, gotuj pod przykryciem w 200 ml osolonej wody przez około 12 minut. Po tym czasie spulchnij komosę widelcem i odstaw do wystygnięcia.

Po drugie cukinię przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wybierz jak najwięcej miąższu, uważaj aby nie przebić skórki. Wydrążone cukinie posól i odstaw na bok, tak przygotowane puszczą wodę i zmiękną.

Krok 2:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie podsmaż pokrojone w drobną kostkę warzywa: cebulę, marchew i paprykę. Kiedy jarzyny zmiękną dodaj posiekany miąższ z wydrążonej cukinii oraz utarty czosnek, smaż jeszcze 2-3 minuty.

Krok 3:

Następnie dodaj przyprawę curry w proszku, suszone oregano oraz sos do steków i burgerów. Smaż jeszcze minutę aby przyprawy przeniknęły do warzyw.

Krok 4:

Do podsmażonych warzyw dodaj przestudzoną komosę ryżową. Wymieszaj farsz, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 5:

Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”.

Wydrążone cukinie osusz z nagromadzonej wody. Faszeruj warzywami z quinoą, zapiekaj 20 minut. Następnie posyp startym serem i zapiekaj jeszcze 15 minut w 200°C „góra-dół” aż ser będzie rumiany.

Cukinia faszerowana warzywami i komosą ryżową poleca się do przygotowania. Jeżeli w trakcie gotowania pojawią się jakieś pytania lub wątpliwości dajcie mi znać w komentarzu, na wszystkie zapytania niezwłocznie odpowiem.

PS. Jeżeli szukacie innych fajnych przepisów na faszerowane warzywa zapraszam TUTAJ!!!

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Czy zamiast komosy mogę dodać kaszę jaglana?? I zamiast sosu do hamburgerów co mogę dodać czym zamienić

Sprawdź również