X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWarzywa faszerowane

Cukinia faszerowana warzywami – przepis krok po kroku

Cukinia faszerowana warzywami

 

Przechadzając się po bazarku widać gołym okiem, że powoli kończy się lato. Pełno jest dyń, papryk, jabłek i oczywiście cukinii. Warto wykorzystać ten moment i zamknąć smaki lata w słoiku, a z nadmiaru przygotować pyszne dania. Ja proponuję dzisiaj aby na Waszym stole zawitała Cukinia faszerowana warzywami i komosą ryżową. Danie jest bez mięsne, czyli lekkie i świetnie nadaje się na piątkowy obiad. Poniżej dowiecie się jak przygotować to rewelacyjne danie.

 

 

Składniki:

 

  • 1/3 szklanki komosy ryżowej
  • 1 duża cukinia
  • duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki sosu do steków i burgerów, wybrałem ten od Roleskiego
  • 100 g żółtego sera np. gouda, edamski lub morski
  • sól, czarny pieprz

 

Przygotowanie:

 

 

Krok 1:

 

Komosę ryżową wysyp na drobne sitko, dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do rondelka, gotuj pod przykryciem w 200 ml osolonej wody przez około 12 minut. Po tym czasie spulchnij komosę widelcem i odstaw do wystygnięcia.

 

Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wybierz jak najwięcej miąższu, uważaj aby nie przebić skórki. Wydrążone cukinie posól i odstaw na bok, tak przygotowane puszczą wodę i zmiękną.

 

 

Krok 2:

 

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż pokrojone w drobną kostkę warzywa: cebulę, marchew i paprykę. Kiedy jarzyny zmiękną dodaj posiekany miąższ z wydrążonej cukinii oraz utarty czosnek, smaż jeszcze 2-3 minuty.

 

 

Krok 3:

 

Następnie dodaj przyprawę curry w proszku, suszone oregano oraz sos do steków i burgerów. Smaż jeszcze minutę aby przyprawy przeniknęły do warzyw.

 

 

Krok 4:

 

Do podsmażonych warzyw dodaj przestudzoną komosę ryżową. Wymieszaj farsz, dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

 

Krok 5:

 

Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”.

 

Wydrążone cukinie osusz z nagromadzonej wody. Faszeruj warzywami z quinoą, zapiekaj 20 minut. Następnie posyp startym serem i zapiekaj jeszcze 15 minut w 200°C „góra-dół” aż ser będzie rumiany.

 

 

 

Cukinia faszerowana warzywami i komosą ryżową poleca się do przygotowania. Jeżeli w trakcie gotowania pojawią się jakieś pytania lub wątpliwości dajcie mi znać w komentarzu, na wszystkie zapytania niezwłocznie odpowiem.

 

PS. Jeżeli szukacie innych fajnych przepisów na faszerowane warzywa zapraszam TUTAJ!!!

 

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Czy zamiast komosy mogę dodać kaszę jaglana?? I zamiast sosu do hamburgerów co mogę dodać czym zamienić

Sprawdź również