X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWarzywa faszerowane

Cukinia faszerowana warzywami – przepis krok po kroku

Cukinia faszerowana warzywami

 

Przechadzając się po bazarku widać gołym okiem, że powoli kończy się lato. Pełno jest dyń, papryk, jabłek i oczywiście cukinii. Warto wykorzystać ten moment i zamknąć smaki lata w słoiku, a z nadmiaru przygotować pyszne dania. Ja proponuję dzisiaj aby na Waszym stole zawitała Cukinia faszerowana warzywami i komosą ryżową. Danie jest bez mięsne, czyli lekkie i świetnie nadaje się na piątkowy obiad. Poniżej dowiecie się jak przygotować to rewelacyjne danie.

 

 

Składniki:

 

  • 1/3 szklanki komosy ryżowej
  • 1 duża cukinia
  • duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki sosu do steków i burgerów, wybrałem ten od Roleskiego
  • 100 g żółtego sera np. gouda, edamski lub morski
  • sól, czarny pieprz

 

Przygotowanie:

 

 

Krok 1:

 

Komosę ryżową wysyp na drobne sitko, dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do rondelka, gotuj pod przykryciem w 200 ml osolonej wody przez około 12 minut. Po tym czasie spulchnij komosę widelcem i odstaw do wystygnięcia.

 

Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wybierz jak najwięcej miąższu, uważaj aby nie przebić skórki. Wydrążone cukinie posól i odstaw na bok, tak przygotowane puszczą wodę i zmiękną.

 

 

Krok 2:

 

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż pokrojone w drobną kostkę warzywa: cebulę, marchew i paprykę. Kiedy jarzyny zmiękną dodaj posiekany miąższ z wydrążonej cukinii oraz utarty czosnek, smaż jeszcze 2-3 minuty.

 

 

Krok 3:

 

Następnie dodaj przyprawę curry w proszku, suszone oregano oraz sos do steków i burgerów. Smaż jeszcze minutę aby przyprawy przeniknęły do warzyw.

 

 

Krok 4:

 

Do podsmażonych warzyw dodaj przestudzoną komosę ryżową. Wymieszaj farsz, dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

 

Krok 5:

 

Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”.

 

Wydrążone cukinie osusz z nagromadzonej wody. Faszeruj warzywami z quinoą, zapiekaj 20 minut. Następnie posyp startym serem i zapiekaj jeszcze 15 minut w 200°C „góra-dół” aż ser będzie rumiany.

 

 

 

Cukinia faszerowana warzywami i komosą ryżową poleca się do przygotowania. Jeżeli w trakcie gotowania pojawią się jakieś pytania lub wątpliwości dajcie mi znać w komentarzu, na wszystkie zapytania niezwłocznie odpowiem.

 

PS. Jeżeli szukacie innych fajnych przepisów na faszerowane warzywa zapraszam TUTAJ!!!

 

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Anna

    Witam. Co dodać zamiast sosu do steków i burgerów?

    • Jakub Kuroń

      Najlepiej smakuje z sosem do steków i burgerów, ale możesz dodać sos paprykowy lub pomidorowy.

Sprawdź również