Dania główneWarzywa faszerowane
Cukinia faszerowana warzywami – przepis krok po kroku
Przechadzając się po bazarku widać gołym okiem, że powoli kończy się lato. Pełno jest dyń, papryk, jabłek i oczywiście cukinii. Warto wykorzystać ten moment i zamknąć smaki lata w słoiku, a z nadmiaru przygotować pyszne dania. Ja proponuję dzisiaj aby na Waszym stole zawitała Cukinia faszerowana warzywami i komosą ryżową. Danie jest bez mięsne, czyli lekkie i świetnie nadaje się na piątkowy obiad. Poniżej dowiecie się jak przygotować to rewelacyjne danie.
Cukinia faszerowana warzywami
Składniki:
- 1/3 szklanki komosy ryżowej
- 1 duża cukinia
- duża cebula
- 1 papryka np. czerwona
- 1 średnia marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 łyżki sosu do steków i burgerów, wybrałem ten od Roleskiego
- 100 g żółtego sera np. gouda, edamski lub morski
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze komosę ryżową wysyp na drobne sitko, dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do rondelka, gotuj pod przykryciem w 200 ml osolonej wody przez około 12 minut. Po tym czasie spulchnij komosę widelcem i odstaw do wystygnięcia.
Po drugie cukinię przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wybierz jak najwięcej miąższu, uważaj aby nie przebić skórki. Wydrążone cukinie posól i odstaw na bok, tak przygotowane puszczą wodę i zmiękną.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie podsmaż pokrojone w drobną kostkę warzywa: cebulę, marchew i paprykę. Kiedy jarzyny zmiękną dodaj posiekany miąższ z wydrążonej cukinii oraz utarty czosnek, smaż jeszcze 2-3 minuty.
Krok 3:
Następnie dodaj przyprawę curry w proszku, suszone oregano oraz sos do steków i burgerów. Smaż jeszcze minutę aby przyprawy przeniknęły do warzyw.
Krok 4:
Do podsmażonych warzyw dodaj przestudzoną komosę ryżową. Wymieszaj farsz, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5:
Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”.
Wydrążone cukinie osusz z nagromadzonej wody. Faszeruj warzywami z quinoą, zapiekaj 20 minut. Następnie posyp startym serem i zapiekaj jeszcze 15 minut w 200°C „góra-dół” aż ser będzie rumiany.
Cukinia faszerowana warzywami i komosą ryżową poleca się do przygotowania. Jeżeli w trakcie gotowania pojawią się jakieś pytania lub wątpliwości dajcie mi znać w komentarzu, na wszystkie zapytania niezwłocznie odpowiem.
PS. Jeżeli szukacie innych fajnych przepisów na faszerowane warzywa zapraszam TUTAJ!!!
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę.
Czy zamiast komosy mogę dodać kaszę jaglana?? I zamiast sosu do hamburgerów co mogę dodać czym zamienić
Witam. Co dodać zamiast sosu do steków i burgerów?
Najlepiej smakuje z sosem do steków i burgerów, ale możesz dodać sos paprykowy lub pomidorowy.