X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Szaszłyki z kurczakiem i kiełbasą chorizo

Od zawsze lubiłem szaszłyki. Danie to daje dużą wolność tworzenia. Możesz użyć dowolnego mięsa, lub warzyw. Kombinować z przyprawami i marynatami. Szaszłyki z kurczakiem i kiełbasą chorizo to mój najnowszy patent. Wart po niego sięgnąć, zwłaszcza, że hiszpańskie kiełbaski są coraz popularniejsze. Ostatnio widziałem je równocześnie w dwóch najpopularniejszych dyskontach spożywczych. Dzięki połączeniu smaku papryki pimenton oraz zdecydowanego smaku sosu paprykowego, smak tego dania jest wyjątkowo intensywny.

Szaszłyki z kurczakiem i kiełbasą chorizo

Składniki:

Ryż smażony:
  • 200 g ryżu paraboiled
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • 1/2 cukinii
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml wody lub bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski, dodaj sos paprykowy, olej roślinny, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut.

Krok 2:

Warzywa pokrój w dużą kostkę, podobną do kostki kurczaka. Chorizo pokrój w grubsze krążki. Składniki szaszłyków nadziewaj na przemian na patyki do szaszłyków, zaczynajac i kończąc na mięsie. Gotowe szaszłyki zapiekaj w 200°C przez 25-30 minut.

Krok 3:

W tym czasie w większym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Wsyp ryż oraz pokrojone w drobną kostkę dwa rodzaje papryki, cukinie i cebule. Smaż 2-3 minuty, aż składniki się zarumienią. Wlej gorącą wodę lub bulion, dodaj kurkumę, curry i płaską łyżeczkę soli. Gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie spulchnij ryż widelcem, przykryj z powrotem i odstaw w ciepłe miejsce. Upieczone szaszłyki podawaj z zasmażanym ryżem i lekką sałatką.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również