Placki i naleśniki
Racuszki z owocami
Racuszki z owocami to z pewnością letnia uczta dla podniebienia, która wypełnia dom słodkim aromatem i soczystym smakiem sezonowych owoców. Te małe, puszyste placuszki pełne są kawałków świeżych owoców, które dodają im niepowtarzalnej słodyczy i delikatności. Idealne na poranne śniadanie, popołudniową przekąskę lub słodki deser, te lekkie i pyszne racuszki z pewnością zachwycą każdego, kto je spróbuje. Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilę, a efekt jest naprawdę niezapomniany. Gotowi na kulinarne doznania? Zapraszam do odkrycia tajemnic tego prostego przepisu!
Racuszki z owocami
Składniki:
- 200 ml mleka
- 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
- 2 jajka
- 20 g drożdży
- 300 g jabłek, truskawek, gruszek, śliwek bez pestek lub innych sezonowych owoców
- 50 g cukru
- 3 łyżki cukru
- ew. 1 łyżka rodzynek
- olej
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotowujemy rozczyn: rozcieramy drożdże z mlekiem, cukrem (1 łyżka) oraz łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka ucieramy z resztą cukru i masłem, dodajemy rosnące drożdże, wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy.
Krok 2:
Przygotowujemy owoce: jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienki plastry. Następnie śliwki drylujemy i dzielimy na cząstki, truskawki po umyciu kroimy w grube plastry lub na połówki. Owoce możemy wymieszać z cukrem waniliowym oraz rodzynkami. Z kawałków ciasta lepimy w rękach równe, okrągłe placuszki. Na środek każdego placuszka kładziemy trochę owoców i zaklejamy, tak jak pączek.
Krok 3:
Na koniec rozgrzewamy dużą ilość oleju (ilość zależy od wielkości rondelka i ilości racuchów, gdyż w trakcie smażenia muszą swobodnie „pływać” w oleju.) Następnie racuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na bibule albo sicie. Oprószamy je cukrem i podajemy.
Podsumowując mam nadzieję, że racuszki wyszły obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<