Przepis
Przekąski na ciepło
Sandwich z guacamole i polędwicą wołową
Składniki
- 4 ciabaty
- 4 steki z polędwicy wołowej każdy po około 100 g
- 1 mała cebula
- 1 mała cukinia
- 4 garście rukoli
- 2 małe pomidory
- pół ogórka
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Guacamole:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 limonki
- pół papryczki chilli
- pół pęczka kolendry
- sól morska
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj guacamole – przepis znajdziesz TUTAJ. Warzywa pokrój w paski lub w plastry. Steki dopraw solą oraz pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony i odłóż aby odpoczęły. Mięso powinno być średnio wysmażone. Na tym samym tłuszczu podsmaż cukinię. Ciabatę opiecz kilka minut w tosterze lub w rozgrzanym piekarniku. Ciabaty rozkrój i posmaruj wewnątrz guacamole. Ułóż porcję rukoli, ogórka oraz pomidora. Na wierzchu połóż cukinię oraz pokrojone w cienkie plastry steki.