Przepis
Dania główne
Fasolka po staropolsku
Składniki
- 300 g fasoli – „Jaś”
- 1 duża cebula
- 100 g boczku wędzonego
- pół łyżki mąki
- 500 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
- 50 g śliwek suszonych
- 1 łyżka rodzynek
- karmel
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Fasolę moczymy, a następnie gotujemy do miękkości. Pokrojony w paski boczek i drobno poszatkowaną cebulę zasmażamy. Śliwki polewamy wrzątkiem, usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Z mąki i masła robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją w rondelku wywarem, dodajemy podsmażony boczek, cebulę, śliwki, opłukane rodzynki, karmel, miód i przyprawy. Dodajemy do ugotowanej fasoli i chwilę razem dusimy. Podajemy z pieczywem.