X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneZapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Temat, który powraca do mnie jak bumerang to rodzinny obiad. Co zrobić i jak się nie narobić??? Jak dla mnie odpowiedź jest prosta, bez wątpienia są to wszystkie dania jednogarnkowe. I właśnie taka jest zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i sosem paprykowym. Konkretna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Często kiedy ugotuję za dużo ziemniaków w mundurkach, następnego dnia przygotowuję to danie. Musze przyznać, że czasami ziemniaków wstawiam za dużo z premedytacją 😉

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 300 g piersi z kurczaka lub np. z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • jedna mała cukinia
  • 4 łyżki sosu paprykowego, ja użyłem tego od Roleskiego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 4 jajka „M”
  • 100 g żółtego sera np. gouda
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól, czarny pieprz
  • masło i bułka tarta do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ja swoje gotowałem 40 minut, nie powinny być idealnie miękkie, mogą stawiać lekki opór przy wbijaniu widelca. Po ugotowaniu wodę odlej, ziemniaki odstaw do całkowitego ostudzenia.

Następnie obierz je ze skórki, pokrój w cienkie 0,5 cm plasterki. Formę do zapiekania posmaruj masłem, oprósz bułką tartą. Dno naczynia wyłóż plasterkami ziemniaków.

Krok 2:

Po drugie na patelni rozgrzej olej roślinny. Następnie podsmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, cebulę i paprykę. Kiedy składniki się zrumienią dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż jeszcze 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3:

Kiedy wszystkie składniki się zrumienią i zmiękną, dodaj kilka łyżek sosu paprykowego. Następnie smaż jeszcze chwilę, żeby wszystkie smaki się wymieszały.

Krok 4:

Warstwę ziemniaków posyp częścią startego sera, nałóż podsmażonego kurczaka z warzywami. Następnie połóż porcję żółtego sera oraz kolejną warstwę ziemniaków, .

Krok 5:

Zapiekankę zalej mieszaniną jajek i śmietany, doprawionej szczodrze solą i czarnym pieprzem. Masa jajeczna po upieczeniu scali zapiekankę.

Krok 6:

Piekarnik rozgrzej do 160°C z „termoobiegiem”. Na koniec wierzch zapiekanki posyp pozostałym startym żółtym serem. Zapiekaj przez około 50 minut, ser na wierzchu powinien być ładnie rumiany.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i sosem paprykowym

To bez wątpienia idealny pomysł na rodzinny obiad. Możesz ją przygotować dzień wcześniej, schłodzić i podgrzać następnego dnia. Pamiętajcie, aby podczas przygotowywania tej potrawy sięgnąć po sos paprykowy od Roleskiego. Jest zdecydowany w smaku, ostry ale nie za bardzo. Intensywnie paprykowy w smaku, świetnie sprawdzi się w gulaszach, zapiekankach czy kanapkach.

SMACZNEGO!!!

Lubisz zapiekanki??? Kliknij @@@TUTAJ@@@, znajdziesz tu mnóstwo innych kulinarnych inspiracji.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również