X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneZapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Temat, który powraca do mnie jak bumerang to rodzinny obiad. Co zrobić i jak się nie narobić??? Jak dla mnie odpowiedź jest prosta, wszystkie dania jednogarnkowe to dobry pomysł. Właśnie taka jest zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i sosem paprykowym. Konkretna, aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Często kiedy ugotuję za dużo ziemniaków w mundurkach, następnego dnia przygotowuję to danie. Musze przyznać, że czasami ziemniaków wstawiam za dużo z premedytacją 😉

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ja swoje gotowałem 40 minut, nie powinny być idealnie miękkie, mogą stawiać lekki opór przy wbijaniu widelca. Po ugotowaniu wodę odlej, ziemniaki odstaw do całkowitego ostudzenia.Następnie obierz je ze skórki, pokrój w cienkie 0,5 cm plasterki. Formę do zapiekania posmaruj masłem, oprósz bułką tartą. Dno naczynia wyłóż plasterkami ziemniaków.

Krok 2:

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, cebulę i paprykę. Kiedy składniki się zrumienią dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż jeszcze 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3:

Kiedy wszystkie składniki się zrumienią i zmiękną, dodaj kilka łyżek sosu paprykowego. Smaż jeszcze chwilę, żeby wszystkie smaki się wymieszały.

Krok 4:

Warstwę ziemniaków posyp częścią startego sera, nałóż podsmażonego kurczaka z warzywami. Następnie połóż porcję żółtego sera oraz kolejną warstwę ziemniaków, .

Krok 5:

Zapiekankę zalej mieszaniną jajek i śmietany, doprawionej szczodrze solą i czarnym pieprzem. Masa jajeczna po upieczeniu scali zapiekankę.

Krok 6:

Piekarnik rozgrzej do 160°C z „termoobiegiem”. Wierzch zapiekanki posyp pozostałym startym żółtym serem. Zapiekaj przez około 50 minut, ser na wierzchu powinien być ładnie rumiany.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i sosem paprykowym

To idealny pomysł na rodzinny obiad. Możesz ją przygotować dzień wcześniej, schłodzić i podgrzać następnego dnia. Pamiętajcie, aby podczas przygotowywania tej potrawy sięgnąć po sos paprykowy od Roleskiego. Jest zdecydowany w smaku, ostry ale nie za bardzo. Intensywnie paprykowy w smaku, świetnie sprawdzi się w gulaszach, zapiekankach czy kanapkach.SMACZNEGO!!!Lubisz zapiekanki??? Kliknij @@@TUTAJ@@@, znajdziesz tu mnóstwo innych kulinarnych inspiracji.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również