Placki i naleśniki
Placki serowo – ziemniaczane
Placki serowo – ziemniaczane to doskonała propozycja na sycące i smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Połączenie startych ziemniaków z dodatkiem sera twarogowego nadaje plackom bez wątpienia niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Te chrupiące i puszyste placki doskonale sprawdzą się na śniadanie, obiad lub jako przekąska na ciepło. Gotowi na kulinarne doznania? Zapraszam do wypróbowania tego prostego przepisu w swojej kuchni!
Placki serowo – ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 serki Mascarpone
- 2 cebule drobno posiekane i zeszklone
- chudy boczek 4-5 plastrów drobno pokrojonych i przesmażonych
- natka pietruszki
- bułka tarka z bułki grahamki
- sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa
- cebula cukrowa i śmietana 18% do dekoracji
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku 1 kg ziemniaków ugotuj w posolonej wodzie i wystudź. Zmiel ziemniaki w maszynce, dodaj serki, zeszkloną, wystudzoną cebulkę, przesmażony boczek, posiekaną drobno natkę, przypraw do smaku.
Krok 2:
Następnie uformuj płaskie placki i obtocz je w bułce tartej (najlepiej domowej z grahamki). Smaż na złoto, każdą stronę na mocno nagrzanym tłuszczu. Na koniec podawaj z krążkami cebuli cukrowej i śmietaną. SMACZNEGO!!!
Placki serowo-ziemniaczane to nie tylko smaczna przekąska, ale także sposób na wykorzystanie sezonowych składników i stworzenie szybkiego i pożywnego posiłku dla całej rodziny. Bez wątpienie mam nadzieję, że ten przepis przypadł Wam do gustu i będziecie mieli okazję go wypróbować w swojej kuchni. Smacznego!
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
zapraszam również po więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<