X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Placki serowo – ziemniaczane

Placki serowo – ziemniaczane to doskonała propozycja na sycące i smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Połączenie startych ziemniaków z dodatkiem sera twarogowego nadaje plackom bez wątpienia niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Te chrupiące i puszyste placki doskonale sprawdzą się na śniadanie, obiad lub jako przekąska na ciepło. Gotowi na kulinarne doznania? Zapraszam do wypróbowania tego prostego przepisu w swojej kuchni!

Placki serowo – ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 serki Mascarpone
  • 2 cebule drobno posiekane i zeszklone
  • chudy boczek 4-5 plastrów drobno pokrojonych i przesmażonych
  • natka  pietruszki
  • bułka tarka z bułki grahamki
  • sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa
  • cebula cukrowa i śmietana  18%  do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku 1 kg ziemniaków ugotuj w posolonej wodzie i wystudź. Zmiel ziemniaki w maszynce, dodaj serki, zeszkloną, wystudzoną cebulkę, przesmażony boczek, posiekaną drobno natkę,  przypraw do smaku.

Krok 2:

Następnie uformuj płaskie placki i obtocz je w bułce tartej (najlepiej domowej z grahamki). Smaż na złoto, każdą stronę na mocno nagrzanym tłuszczu. Na koniec podawaj z krążkami cebuli cukrowej i śmietaną. SMACZNEGO!!!

Placki serowo-ziemniaczane to nie tylko smaczna przekąska, ale także sposób na wykorzystanie sezonowych składników i stworzenie szybkiego i pożywnego posiłku dla całej rodziny. Bez wątpienie mam nadzieję, że ten przepis przypadł Wam do gustu i będziecie mieli okazję go wypróbować w swojej kuchni. Smacznego!

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

zapraszam również po więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również