X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaPieczywo

Jagodzianki z kruszonką – przepis krok po kroku

Raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na „małe co nieco”. Tym razem ubzdurałem sobie jagodzianki z kruszonką, ale skąd jagody w listopadzie??? Te mrożone do mnie nie przemawiają, a świeżych brak. Na szczęście wpadła mi w ręce jagoda leśna MANUFAKTURA WIELKOPOLSKA , która wybitnie nadaje się jako farsz do jagodzianek i innych słodkich wypieków.

Jagodzianki z kruszonką-przepis krok po kroku

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 5 żółtek „M”
  • 1 jajko „M”

Nadzienie:

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zacznij od przygotowania zaczynu. Pokruszone drożdże wymieszaj z 100 ml lekko ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżeczką pszennej mąki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 – 15 mim, aż zacznie wyrastać.

W dużej misce wymieszaj resztę składników ciasta i „pracujący” zaczyn. Całość możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe ciasto powinno być lśniące i gładko odchodzić od ręki.

Tak przygotowane ciasto wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do minimalnej temperatury (u mnie to 30-35°C), ogrzewaj przez 20 minut. Jeżeli twój piekarnik nie ma tej opcji, odstaw ciasto na około 90 minut w ciepłe miejsce. Masa powinna podwoić swoją objętość.

Krok 2:

Jagody odsącz z nadmiaru soku, połącz z cukrem pudrem, wymieszaj do połączenia składników. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz. Na blacie oprószonym mąką podziel ciasto na 16 kulek. Z każdej porcji uformuj placek, na środku umieść kopiastą łyżkę farszu.

Krok 3:

Zbierz brzegi ciasta do środka, zlep dokładnie. Uważaj aby na łączeniu nie znalazła się mąką, przez to jagodzianki podczas pieczenia mogą się rozklejać. Tak przygotowane drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C „góra-dół”.

Krok 4:

W międzyczasie kiedy bułki powoli rosną, przygotuj kruszonkę. W misce utrzyj wszystkie składniki, aż powstanie grudkowata posypka. Bułki posmaruj żółtkiem rozmieszanym z łyżką zimnej wody. Jagodzianki oprósz kruszonką  i wstaw do piekarnika.

Zapiekaj w wyżej wymienionej temperaturze przez 17-20 minut, aż drożdżówki będą rumiane.

Po tym czasie Jagodzianki z kruszonką są gotowe 🙂 Muszę powiedzieć, że drożdżówki z jagodami wyszły obłędne. Jest też zła wiadomość. Od dzisiaj mam przechlapane, rodzinna będzie żądała ode mnie jagodzianek przez 12 miesięcy w roku, nie tylko latem 😉

Jeżeli w trakcie przygotowania tego wypieku pojawią się jakieś wątpliwości, piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem.

PS. Po przepisy na inne rewelacyjne słodkości zapraszam TUTAJ!!!

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również