X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaPieczywo

Jagodzianki z kruszonką – przepis krok po kroku

Raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na „małe co nieco”. Tym razem ubzdurałem sobie jagodzianki z kruszonką. Jagodzianki możesz przygotować w okresie letnim ze świeżych jagód lub zimą z jagód mrożonych. Z pewnością jagodzianki zrobione z jagód mrożonych bedą równie smaczne jak te ze świeżych. 

JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ-przepis krok po kroku

CIASTO:

  • 600 g mąki pszennej np. typ 450
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru np. trzcinowego
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 5 żółtek „M”
  • 1 jajko „M”

NADZIENIE:

  • 400 g jagód świeżych lub mrożonych 
  • 100 g cukru pudru

KRUSZONKA:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła

DODATKOWO:

  • 1 żółtko do posmarowania jagodzianek

Jagodzianki z kruszonką

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zacznij od przygotowania zaczynu. Pokruszone drożdże wymieszaj z 100 ml lekko ciepłego mleka, następnie dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę pszennej mąki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 – 15 mim, aż zacznie wyrastać.

W dużej misce wymieszaj resztę składników ciasta i „pracujący” zaczyn. Całość możesz wyrabiać ręcznie lub np. w robocie kuchennym. Gotowe ciasto powinno być lśniące i gładko odchodzić od ręki.

Tak przygotowane ciasto wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do minimalnej temperatury (u mnie to 30-35°C), następnie ogrzewaj przez 20 minut. Jeśli twój piekarnik nie ma tej opcji, odstaw ciasto na około 90 minut w ciepłe miejsce. Masa powinna podwoić swoją objętość.

Krok 2:

Jagody odsącz z nadmiaru soku, połącz z cukrem pudrem, następnie wymieszaj do połączenia składników. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz. Na blacie oprószonym mąką podziel ciasto na 16 kulek. Z każdej porcji uformuj placek, na środku umieść kopiastą łyżkę farszu.

Krok 3:

Zbierz brzegi ciasta do środka, zlep dokładnie. Uważaj aby na łączeniu nie znalazła się mąką, przez to jagodzianki podczas pieczenia mogą się rozklejać. Tak przygotowane drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozgrzej piekarnik do 180°C „góra-dół”.

Krok 4:

W międzyczasie kiedy bułki powoli rosną, przygotuj kruszonkę. W misce utrzyj wszystkie składniki, aż powstanie grudkowata posypka. Bułki posmaruj żółtkiem rozmieszanym z łyżką zimnej wody. Jagodzianki oprósz kruszonką  i wstaw do piekarnika.

Zapiekaj w 180°C przez 17-20 minut, aż drożdżówki będą rumiane.

Po tym czasie jagodzianki z kruszonką są gotowe 🙂

Muszę powiedzieć, że drożdżówki z jagodami wyszły obłędne. Jest też zła wiadomość. Od dzisiaj mam przechlapane, rodzinna będzie żądała ode mnie jagodzianek przez 12 miesięcy w roku, nie tylko latem 😉

Jeśli w trakcie przygotowania tego wypieku pojawią się jakieś wątpliwości, piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem.

Jagodzianki z kruszonką

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Przepis nieprecyzyjny.
    5 żółtek i jedno jajko to jest 6
    Dodatkowe jajko do posmarowania to jest 7
    Czy mam rację?

  2. Witam! Jagodzianki wyszły właśnie z piekarnika,przepis bardzo dobry,ciasto drożdżowe rosło jak powinno,odpowiednia temeratura,i konsumpcja 🙂 Jagody miałem mrożone-ale rozmrożone,odsączone więc sok został w miseczce a nie na blachach,to taka mała rada tym którzy chcą za szybko zrobić te piękne,puszyste ciasto.Wszystko ma wpływ na efekt,i przepis trzeba dopasować do warunków,surowców itp.Pozdrawiam!

  3. Ciasto wyszło boskie Ale do jagód następnym razem dodam skrobię ziemniaczaną bo wyciekło sporo soku. Jednak trzeba zawsze oprószyć mąką

  4. Czy żółtko do smarowania jagodzianek jest uwzględnione w składzie, czy jest to dodatkowe jajko?

Sprawdź również