Sałatki
Sałatka ziemniaczana ze śledziem i musztardą francuską
Dzisiaj mam dla Was przepis na jedną z moich ulubionych sałatek. Jest wyjątkowo uniwersalna, z pewnością możecie ją połączyć z wieloma dodatkami. Sałatka ziemniaczana ze śledziem pasuje np. do: grilla, obiadu, czy ryby. Moja mama wspomina, że w czasach PRL-u śledzik z ziemniakami był bardzo popularnym daniem w barach mlecznych. Dzisiaj to połączenie smakowe, wynoszę na trochę bardziej ekskluzywny poziom. Matjasa zamarynowałem w mleku z cebulą i przyprawami, ziemniaki doprawiłem sporą ilością ziół i musztardy francuskiej. Poniżej znajdziecie dokładny przepis 🙂
Sałatka ziemniaczana ze śledziem
Składniki:
Śledź:
- 250 g filetów śledziowych w oleju
- szklanka mleka
- 1 czerwona cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Sałatka:
- 1 kg ziemniaków
- 3 ogórki kiszone
- 1 duża czerwona cebula
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3-4 łyżki musztardy francuskiej, ja wybrałem tą od Roleskiego
- 2 łyżki majonezu
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Filety śledziowe osącz z oleju, przełóż do miski, zalej mlekiem, obłóż czerwoną cebulą, liśćmi laurowymi, a na koniec ziarnami ziela angielskiego. Odstaw na 1-2 godzin aby śledź wytracił swój słony smak. Jeśli po tym czasie filety są nadal wyraźnie słone, wymień mleko na nowe.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, dobrze jeśli są zbliżonej wielkości, wtedy ugotują się równomiernie. Czas gotowania zależy od wielkości kartofli, zazwyczaj trwa to 30-40 minut. Po ugotowaniu ziemniaki ostudź, następnie obierz ze skórki.
Krok 2:
Wystudzone ziemniaki pokrój w kostkę, ogórki kiszone w mniejsze kawałki, następnie cebulę w drobną kostkę, natkę i szczypiorek posiekaj.
Krok 3:
Pokrojone warzywa i zioła przełóż do dużej miski. Dodaj musztardę francuską, majonez, na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.
Krok 4:
Filety śledziowe wyjmij z mleka i osusz. Następnie podawaj je na sałatce ziemniaczanej.
Sałatkę ziemniaczaną ze śledziem z pewnością polecam przygotować w następnej wolnej chwili. Nie jest to wymagające danie, zwłaszcza, że ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Można ją przygotować w dwóch wariantach np. pokroić śledzia i wymieszać z sałatką lub podać osobną z całym filetem śledziowym, jak na zdjęciu powyżej.
Dekoracja:
Do dekoracji użyłem świeżych ziół, różowego pieprzu i kwaskowego zielonego jabłka pokrojonego w cienkie słupki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<