X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka ziemniaczana ze śledziem i musztardą francuską

Dzisiaj mam dla Was przepis na jedną z moich ulubionych sałatek. Jest wyjątkowo uniwersalna, z pewnością możecie ją połączyć z wieloma dodatkami. Sałatka ziemniaczana ze śledziem pasuje np. do: grilla, obiadu, czy ryby. Moja mama wspomina, że w czasach PRL-u śledzik z ziemniakami był bardzo popularnym daniem w barach mlecznych. Dzisiaj to połączenie smakowe, wynoszę na trochę bardziej ekskluzywny poziom. Matjasa zamarynowałem w mleku z cebulą i przyprawami, ziemniaki doprawiłem sporą ilością ziół i musztardy francuskiej. Poniżej znajdziecie dokładny przepis 🙂

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Składniki:

Śledź:
  • 250 g filetów śledziowych w oleju
  • szklanka mleka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
Sałatka:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3-4 łyżki musztardy francuskiej, ja wybrałem tą od Roleskiego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Filety śledziowe osącz z oleju, przełóż do miski, zalej mlekiem, obłóż czerwoną cebulą, liśćmi laurowymi, a na koniec ziarnami ziela angielskiego. Odstaw na 1-2 godzin aby śledź wytracił swój słony smak. Jeśli po tym czasie filety są nadal wyraźnie słone, wymień mleko na nowe.

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, dobrze jeśli są zbliżonej wielkości, wtedy ugotują się równomiernie. Czas gotowania zależy od wielkości kartofli, zazwyczaj trwa to 30-40 minut. Po ugotowaniu ziemniaki ostudź, następnie obierz ze skórki.

Krok 2:

Wystudzone ziemniaki pokrój w kostkę, ogórki kiszone w mniejsze kawałki, następnie cebulę w drobną kostkę, natkę i szczypiorek posiekaj.

Krok 3:

Pokrojone warzywa i zioła przełóż do dużej miski. Dodaj musztardę francuską, majonez, na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.

Krok 4:

Filety śledziowe wyjmij z mleka i osusz. Następnie podawaj je na sałatce ziemniaczanej.

Sałatkę ziemniaczaną ze śledziem z pewnością polecam przygotować w następnej wolnej chwili. Nie jest to wymagające danie, zwłaszcza, że ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Można ją przygotować w dwóch wariantach np. pokroić śledzia i wymieszać z sałatką lub podać osobną z całym filetem śledziowym, jak na zdjęciu powyżej.

Dekoracja:

Do dekoracji użyłem świeżych ziół, różowego pieprzu i kwaskowego zielonego jabłka pokrojonego w cienkie słupki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook

Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również