X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Ryba w musztardowo-ziołowej panierce

Ryba w musztardowo-ziołowej panierce to przepis dzięki, któremu klasyczna piątkowa ryba z patelni stanie się czymś wyjątkowym. Wystarczy jeden prosty zabieg, zamarynowanie fileta w musztardzie miodowej z dodatkiem świeżych ziół i czosnku. Dzięki temu mięso staje się soczyste i nabiera charakteru.

Ryba w musztardowo-ziołowej panierce

Składniki:

  • 4 filety białej ryby (np. dorsz, karmazyn, morszczuk)
  • 3 łyżki musztardy np. miodowej, moja ulubiona to ta od Roleskiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki ulubionych świeżych ziół, ja użyłem (natki pietruszki, szczypiorku, bazylii)
  • sól, czarny pieprz
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej lub np. panko
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rybę osusz ręcznikiem papierowym, dopraw obficie solą i czarnym pieprzem. Następnie w misce wymieszaj składniki marynaty: musztardę, utarty czosnek, posiekane drobno zioła oraz sól i czarny pieprz. Tak przygotowaną marynatą posmaruj obficie filety, odstaw na 30 minut aby smaki przeniknęły wgłąb mięsa.

Krok 2:

W tym czasie możesz zająć się dodatkami. Rybę można podać z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami puree. Ja postawiłem na brokuły i smażone ziemniaki. Kiedy dodatki się gotują zacznij panierować filety. Najpierw obtocz je w mące, następnie w roztrzepanym jajku, na końcu w bułce tartej.

Krok 3:

Na koniec filety smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, po 2-3 minuty z każdej strony. Ryba powinna mieć ładny rumiany kolor i chrupiącą panierkę. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Cudowny aromat ziół i musztardy

Jak widzicie przepis jest bardzo prosty, co nie znaczy że prostacki. Musztarda miodowa zabezpiecza mięso przed wyschnięciem, bez wątpienia dodaje przyjemnego słodkawego smaku, a zioła i czosnek nadają cudowny aromat.

Do podania wystarczy cząstka cytryny i ulubione dodatki. Ewentualnie można przygotować jakiś fajny sos np. na zimno. Inspiracje znajdziecie TUTAJ!!!

W razie wątpliwości lub pytań piszcie komentarze. Jestem na kulinarnym posterunku 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również