X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Ryba w musztardowo-ziołowej panierce

Ryba w musztardowo-ziołowej panierce to przepis dzięki, któremu klasyczna piątkowa ryba z patelni stanie się czymś wyjątkowym. Wystarczy jeden prosty zabieg, zamarynowanie fileta w musztardzie miodowej z dodatkiem świeżych ziół i czosnku. Dzięki temu mięso staje się soczyste i nabiera charakteru.

Ryba w musztardowo-ziołowej panierce

Składniki:

  • 4 filety białej ryby (dorsz, karmazyn, morszczuk)
  • 3 łyżki musztardy miodowej, moja ulubiona to ta od Roleskiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki ulubionych świeżych ziół, ja użyłem (natki pietruszki, szczypiorku, bazylii)
  • sól, czarny pieprz
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej lub panko
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rybę osusz ręcznikiem papierowym, dopraw obficie solą i czarnym pieprzem. W misce wymieszaj składniki marynaty: musztardę, utarty czosnek, posiekane drobno zioła oraz sól i czarny pieprz. Tak przygotowaną marynatą posmaruj obficie filety, odstaw na 30 minut aby smaki przeniknęły wgłąb mięsa.  

Krok 2:

W tym czasie możesz zająć się dodatkami. Rybę można podać z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami puree. Ja postawiłem na brokuła i smażone ziemniaki. Kiedy dodatki się gotują zacznij panierować filety. Najpierw obtocz je w mące, następnie w roztrzepanym jajku, na końcu w bułce tartej.  

Krok 3:

Filety smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, po 2-3 minuty z każdej strony. Ryba powinna mieć ładny rumiany kolor i chrupiącą panierkę. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Cudowny aromat ziół i musztardy
Jak widzicie przepis jest bardzo prosty, co nie znaczy że prostacki. Musztarda miodowa zabezpiecza mięso przed wyschnięciem, dodaje przyjemnego słodkawego smaku, a zioła i czosnek nadają cudowny aromat. Do podania wystarczy cząstka cytryny i ulubione dodatki. Ewentualnie można przygotować jakiś fajny sos na zimno. Inspiracje znajdziecie TUTAJ!!! W razie wątpliwości lub pytań piszcie komentarze. Jestem na kulinarnym posterunku 🙂 SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Gosia

    A jak Pan robi te ziemniaczki ze zdjecia?

    • Jakub Kuroń

      Gosia,
      Bardzo prosto. Obieram ziemniaki lub nie 😉 I kroję w 1/2 cm plastry. Smażę na oleju roślinnym jak frytki do złotego koloru, nie musi to być głęboki olej, wystarczy 1 cm warstwa na patelni.

Sprawdź również