Przepis
Potrawy z mąki i jaj
Suflet z ryby
Składniki
- 200 g mięsa z ugotowanej ryby
- 500 ml wywaru z ryby lub warzywnego (może być z kostki), 6 jaj
- 50 g mąki
- 70 g masła
- gałka muszkatołowa
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Mięso z ryby mielimy lub miksujemy. Z masła, 50 g mąki i mleka przyrządzamy sos beszamelowy. Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Żółtka ucieramy z rybą, a następnie z sosem, na końcu dodajemy stopniowo pianę ubitą z białek. Wstawiamy na około 35-45 minut do nagrzanego do 200 C piekarnika.