X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z mąki i jaj

Suflet z ryby

Składniki

  • 200 g mięsa z ugotowanej ryby
  • 500 ml wywaru z ryby lub warzywnego (może być z kostki), 6 jaj
  • 50 g mąki
  • 70 g masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Mięso z ryby mielimy lub miksujemy. Z masła, 50 g mąki i mleka przyrządzamy sos beszamelowy. Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Żółtka ucieramy z rybą, a następnie z sosem, na końcu dodajemy stopniowo pianę ubitą z białek. Wstawiamy na około 35-45 minut do nagrzanego do 200 C piekarnika.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również