Przepis
Składniki
- 1 kg łopatki lub mostka baraniego
- 6 ząbków czosnku
- 4 cebule
- 1 kg różnokolorowe papryki
- 4 pomidory lub 500 g pomidorów w puszce
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 100 ml śmietany 30%
- 50 g słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej lub chili
- po pół łyżeczki: tymianku, majeranku, estragonu, cząbru i kminku
- posiekany świeży koperek, natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, mieszamy z ziołami, nacieramy kawałki mięsa. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu i obsmażamy mięso z wszystkich stron. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, kroimy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie pióra. Do smażącego się mięsa dodajemy najpierw cebulę, następnie paprykę i smażymy razem, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wlewamy wywar oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem przez 90 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podajemy w miseczkach lub na talerzach, na środek każdej porcji kładziemy kleks ze śmietany.