PrzetworyRóżne przepisy
Puree z dyni (idealne do ciast, placków i zupy)
Koniec lata kojarzy mi się ze smakiem dyni. Właśnie na targach i w sklepach pojawiły się dynie. Uwielbiam ten czas, bo dynia w połączeniu z przyprawami czy też, mleczkiem koksowym daje niepowtarzalnie aromatyczny smak. Puree z dyni idealnie nadaję się do ciast, placów, zup. Można z niego przygotować również kopytka, czy tez gnocchi. Wariantów jest wiele, więc róbmy puree i zabierajmy się za tworzenie magii w kuchni. Poniże przepis na puree z dyni.
Puree z dyni (idealne do ciast, placków i zupy)
Składniki:
- 1 dynia piżmowa (waga około 1 kg ) lub np. hokkaido
- woda
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Puree z dyni można przygotować na kilka sposobów. Mam jednak dwa ulubione.
Na parze:
Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.
Pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj na parze 25 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.
W piekarniku:
Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.
Pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj 45 minut w 180°C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na dania wegetariańskie znajdziesz >> TUTAJ <<