Składniki
- 1 dynia piżmowa (waga około 1 kg )
- woda
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Puree z dyni można przygotować na kilka sposobów. Mam jednak dwa ulubione.
Na parze:
Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.
Pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj na parze 25 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.
W piekarniku:
Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.
Pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj 45 minut w 180°C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.