X

Czego szukasz?

Przepis
PrzetworyRóżne przepisy

Puree z dyni (idealne do ciast, placków i zupy)

Koniec lata kojarzy mi się ze smakiem dyni. Właśnie na targach i w sklepach pojawiły się dynie. Uwielbiam ten czas, bo dynia w połączeniu z przyprawami czy też, mleczkiem koksowym daje niepowtarzalnie aromatyczny smak. Puree z dyni idealnie nadaję się do ciast, placów, zup. Można z niego przygotować również kopytka, czy tez gnocchi. Wariantów jest wiele, więc róbmy puree i zabierajmy się za tworzenie magii w kuchni.  Poniże przepis na puree z dyni. 

Puree z dyni (idealne do ciast, placków i zupy)

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa (waga około 1 kg ) lub np. hokkaido
  • woda
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Puree z dyni można przygotować na kilka sposobów.  Mam jednak dwa ulubione.

Na parze:

Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.
Pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj na parze 25 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.

W piekarniku:

Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.

Pokrój na mniejsze kawałki.  Ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj 45 minut w 180°C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na dania wegetariańskie znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również