Boże NarodzenieDania główne
Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku!
Bigos to nasz polski klasyk świąteczny. Gotujemy go bez wątpienia na Boże Narodzenie, ale i na Wielkanoc i zajadamy się nim w ciągu roku. Ciągle nam go mało. Smaku nadają mu przede wszystkim grzyby suszone często z własnej, domowej spiżarni, aromatyczne śliwki suszone, boczek i kiełbasa. Na koniec dajcie znać w komentarzu, czy u Was na święta pojawia się bigos?
Bigos – przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- 900 g łopatki wieprzowej
- 250 g kiełbasy wędzonej
- 150 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 20 g grzybów suszonych np. podgrzybek, borowik
- 100 g śliwek np. suszonych
- 250 ml wina czerwonego wytrawnego
- 0,5 l wody
- 12 ziaren jałowca
- 6 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 jabłka
- sól, pieprz
- 100 g przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze grzyby namocz w letniej wodzie.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Następnie podsmaż łopatkę pokrojoną w kostkę jak do gulaszu. Kiedy wieprzowina się zarumieni dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry oraz boczek pokrojony w paski. Całość smaż, około 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, poczekaj aż się lekko zrumieni. Dodaj utarty czosnek, podsmaż dosłownie przez minutę. Dodaj posiekaną kapustę, jeżeli jest kwaśna warto ją odcisnąć. Jeżeli jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać pod zimną bieżącą wodą.
Krok 2:
Całość wymieszaj. Następnie dodaj suszone grzyby razem z wodą z namaczania. Pamiętaj, że w wodzie grzybowej może być piasek, warto przelać ją przez drobne sito.
Krok 3:
Po trzecie wsyp śliwki suszone. Wlej wino i wodę. Następnie wsyp przyprawy: jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Gotuj na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę, następnie dodaj jabłka pokrojone w sporą kostkę. Ewentualnie możesz dodać przecier pomidorowy, nie jest on konieczny ale fajnie podbija smak.
Następnie nie pozostaje nic innego jak czekanie. Mój bigos gotował się na małym ogniu przez 9 godzin i był idealny.
„Nie ma dwóch takich samych bigosów”, powiedział ktoś kiedyś i trudno nie przyznać tej osobie racji. Każdy bez wątpienia ma własny sprawdzony i niepowtarzalny przepis. Jeżeli lubisz aromat gęsi która została z pieczenia, nikt nie broni Ci jej dodać. Pomieszać kapustę kiszoną z białą, bo z samej kiszonej jest za kwaśny… nie ma problemu. Każdy ma swój optymalny, ulubiony smak i bez wątpienia nie ma co z tym walczyć. Na pewno najlepszy bigos na święta powinien być połączniem smaków kwaśnych i słodkich z bogactwem mieszanych mięs i aromatycznych przypraw. Tutaj znajdziesz kilka słów o historii bigosu oraz fragment „Pana Tadeusza” (link)
Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.
Ja nie dodaję jabłek, pozostałe przyprawy daję podobnie, przepis jeszcze z domu rodzinnego, czyli podobne smaki:) pozdrawiam, właśnie gotuje bigos:)
Od lat tylko z Pana przepisów korzysztam. I tak po raz kolejny jestem tu po dokładny rzepis i “krok po kroku” po bigos i barszcz na święta. Osobiście bigos mieszam ze zwykłą gotowaną kapustą i pomijam łopatkę wieprzową. Od taka moja preferencja.
Dziękuję i samych pyszności życzę. Wesołych Świąt
Dziękuję i również życzę wszystkiego dobrego w te Święta!
Super przepis, uwielbiam jak podane są dokładne ilości przypraw. „Na oko” jakoś mi nigdy nie wychodzi 😉
Stary dzięki za przepis!
Czym zastapic wino w przepisie? Czy nada sie bezalkoholowe. Niestety musze unikac alkoholu..
tak możesz użyć bezalkoholowego lub pominąć ten składnik
Chore 9 godzin to niezłe wybulila za gaz czy prąd
Można kupić gotowy bigos wtedy nie trzeba gotować
Ja gotuję inaczej, chyba założę własnego bloga i tam umieszczę wszystkie moje przepisy.
U mnie w rodzinie, dodawanie przecieru pomidorowego do bigosu, było kulinarną profanacją, ale jak bardzo lubię i też dodaje.
Ugotowałem według tego przepisu, warto było 9 godzin poczekac, pyszny polecam.
Ja dodaję też trochę słodkiej kapusty,bo nie lubię kwaśnego bigosu.
Wiadomix, jak kto woli. Ja lubię kwaśny, ale z dodatkiem jabłka i suszonej śliwki.
Ja to się w ogóle nie znam na gotowaniu, ale zrobiłem w tym roku bigos z twojego przepisu i wyszedł genialny!
Jak zawsze u Ciebie są świetne przepisy, dzisiaj zabieram się za bigos Twoim sposobem. Jestem pewny że wyjdzie super tak samo jak pozostałe przepisy z jakich korzystałem z tej strony. Samemu robię coś takiego (LINK) trochę inna metoda. Dzięki za przepis, dziś spróbujemy Twojego.
Czy łopatkę przed smażeniem trzeba jeszcze doprawić???
Możesz doprawić solą i pieprzem 🙂
Jest przepyszny. Nie wiem czy to dlatego, że mój pierwszy. Jutro zawiozę rodzicom, niech też spróbują. A i dzieciom smakuje a to juz cud prawdziwy 🙂
Mega dziękuje za te przemiła słowa 🙂
Pozdrawiam Ciebie i Całą szacowną rodzinkę!!!
Wesołych i spokojnych świąt 🙂
Właśnie skorzystałem z przepisu i jestem bardzo zadowolony, ponieważ smak tego bigosu przypomniał mi dzieciństwa Muszę się przyznać, że dodałem kilogram białej kapusty i słodkie malinowe wino własnej roboty…
Dziękuję za przepis, pychota!
Właśnie skorzystałem z przepisu jestem bardzo zadowolony, bigosik przepyszny. Muszę się przyznać że dodałem kilogram białej kapusty, po to żeby nie był za kwaśny i słodkiego wina z malin własnej roboty… Dziękuję za przepis jest pysznie
Dodatek słodkiej kapusty jak najbardziej ok. A to wino własne z malin…poezja.
Żałuję, że nie mogę spróbować 🙂
Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę:-)
Robię swój pierwszy bigos. Mam gotować go pod przykrywką czy bez?
Pod przykrywką na najmniejszym ogniu, aby tylko delikatnie się gotował 🙂
Właśnie gotuję swój drugi bigos w życiu, wybrałam ten przepis, ponieważ wydaje mi się idealny. Pięknie pachnie, teraz pozostaje czekać cierpliwie.
Pozdrawiam, Wesołych Świąt.
Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł, jestem przekonany i że Tobie i twojej rodzinie również zasmakuje.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę:-)
Świetny przepis, bardzo dziękuję. Bigos pyszny mimo, że gotowany tylko na golonce indyczej 🙂
Super bardzo mi miło.
Na zdrowie 🙂
Dodam jeszcze,że nie miałem suszonych śliwek i wrzuciłem do bigosu suszoną żurawinę.W sumie na 3kilogramy kapusty dodałem razem 2,5 kilograma łopatki,boczku i kiełbasy wedzonej.Pozdrawiam
Witam serdecznie.Robiłem wcześniej bigos wg.przepisu braci Kuroniów zamieszczony kilka lat temu w gazetce z Biedronki.Ale ten przepis Panie Jakubie jest lepszy,bigos rewelacyjny.Choć jestem laikiem w gotowaniu,to bigos wychodzi mi całkiem …ale ten jest zaj…dziekuję
Odpalam komputer z rana i od razu taaaki miły komentarz. Cieszę się bardzo, że mój bigos przypadł Ci do gustu.
Zapraszam częściej na kuron.com.pl i Wesołych Świąt Życzę 🙂
Ugotowałam z tego przepisu…wyszedł przepyszny ….naprawdę szczerze polecam…
Dziękujemy bardzo 🙂
jak świat światem ale bigos musi być z kapusty kiszonej i białej od wieków tak mówiła prababcia babcia mama
Też kiedyś robiłem mieszany. Z wiekiem jednak stwierdziłem, że wolę wyłącznie z kiszonej kapusty.
Jakie wino dodać?
Wytrawne, konkretnego nie mogę podać. Może być Cabernet sauvignon, merlot lub chianti. Najważniejsze aby nie było tanie byle jakie.
Oczywiście, nie ma dwóch takich samych bigosów, bo każdy kucharz ma swój smak. Jeśli mogę, opowiem o swoim bigosie.
Otóż ja do bigosu daję kilka różnych mięs: golonkę wieprzową z kością, nawet dwie, bo nie umiem gotować bigosu w małej porcji; wołowinę w postaci pręgi, gdzie mięso jest bardzo kleiste, trochę dziczyzny, jeśli takową dysponuję, boczek wędzony, kawałek karkówki surowej oczywiście, kiełbasa wędzona, najlepiej, gdy jest swojska, nie ze sklepu. Kapusta też najlepiej swojego kiszenia – przynajmniej wiadomo co jemy. Do tego oczywiście cebula – surowa i podsmażona z kiełbasą, wędzone śliwki, grzyby suszone, majeranek, trochę ziaren kopru włoskiego, miód, czerwone wino, liście laurowe, owoce jałowca i czarny pieprz, koncentrat pomidorowy i… duuużo cierpliwości. Bo mój bigos gotuję cały tydzień Ale smaku nie jestem w stanie Wam opisać.
Smacznego
Ewa,
Super, że podzieliłaś się przepisem na swój bigos. Sam opis brzmi niesłychanie apetycznie.
Oczywiście zgadzam się również, że nie ma dwóch takich samych bigosów, każdy ma swoją interpretację tego dania.
Spotkałem się z tak wieloma, że aż trudno zliczyć.
Pozdrawiam 🙂
znakomity przepis Jakubie! Super
Bigos (również mój pierwszy) gotuje się już trzecią godzinę. Mam nadzieję, że będzie ok, bo przez przypadek chlapnęło mi się trochę więcej przecieru. Pachnie ładnie
Trzymam kciuki, będzie OK 🙂
Gotuje. Pierwszy raz w życiu sama bigos. Ten zapach! Mmm. ardzo dużo dań od pana w tym roku gotuje na BN. Zakwas, barszcz czerwony, bigos. Piekę schab z grzybami i chlebek bananowy:-)
Nawet nie wiesz jak mi miło! Dziękuję za komentarz! 🙂
Witam. Właśnie robię bigos z Pana przepisu krok po kroku, ale z podwójnej porcji, więc teraz moje pytanie czy wina też mam wlać jedną szklankę więcej, czy wystarczy ta jedna .
Pozdrawiam gorąco
Wystarczy jedna szklanka. Jeśli chcesz mieć ze mną szybszy kontakt zapraszam na IG: https://www.instagram.com/gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/ tam na bierząco odpowiadam na wiadomości.
Czy można pominąć jabłka. Jakoś mam obawy by je dodać?
Możesz, ale zapewniam, że z jabłkami wychodzi bardzo smaczny.
Na ile przed świętami mogę zrobić bigos bez późniejszego pasteryzowania i mrożenia?
Jeśli zrobisz w piątek to z pewnością będzie smaczny przez całe święta.
Bigos ugotowany, wyszedł rewelacyjny. Wszystko ładnie się udusilo, zmiękło i jest rewelacyjny.
Polecam zrobić
Jak to zachować na trochę później? Zamrozić?
Tak, bigoś się dobrze mrozi.
Witam Pana, a ja mam pytanie odnośnie wina, czy używa Pan ściśle określonego wina, czy po prostu co jest pod ręką. Jeśli to możliwe proszę o polecenie wina zarówno czerwonego wytrawnego które wykorzystuje Pan w tym przepisie jak również innych np. białych stosowanych w innych daniach. Z góry dzięki pozdrawiam
Nie używam konkretnych marek wina. Do biosu musi być czerwone wytrawne.
Lista sporządzona i w moim domu będzie gościł bigos z Pana przepisu,uwielbiam Pana przepisy i pozdrawiam gorąco❤️
Dorota,
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie!!!
Panie Jakubie, jeśli chciałabym wykorzystać Pana przepis ale również dodać kapustę białą, to w jakim momencie? Razem z kiszoną czy może wcześniej?
Marta,
Lepiej chwilę wcześniej w kwaśnym środowisku, po dodaniu kiszonej kapusty może nie dojść.
Można jeszcze kapustę białą sparzyć poszatkowaną i dodać do reszty bigosu, który będziesz robić według przepisu.
Panie Jakubie, czy przez te 9 godzin trzeba go mieszać od czasu do czasu czy mozna spokojnie zostawić na noc?
Sylwia musisz go mieszać od czasu do czasu, bo się przypali.
Bez wina i przecieru. Nie lubie przecieru z kapusta.
Irena,
Przecier jest zapisany opcjonalnie, jak kto woli. Ale bigosu bez wina sobie nie wyobrażam.
Mam swój przepis na bigos od lat go stosuję. W tym roku zrobię według pana przepisu,zobaczę,co powiedzą domownicy. Pozdrawiam.
Będzie Wam wszystkim smakowało! 🙂
Panie Jakubie
gotuję bigos w/g Pana przepisu od kilku lat i naprawdę jest świetny i smakuje wszystkim. Chętnie korzystam z Pana przepisów bosą proste i smaczne. Pozdrawiam serdecznie. Agnieszka
Bardzo mi miło! Dziękuję!
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie jabłek – jaka odmiana będzie najlepsza do tego bigosu?
Sylwia, to akurat nie ma większego znaczenia. Ja użyłem kortland ale może być ligol, lobo lub szampion. Chodzi o to aby jabłka były słodko kwaśne. Podkreślały smak z jednej strony kwaskowy, a z drugiej żeby nie trzeba było dodawać zbędnego cukru.
Pozdrawiam