X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główne

Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku!

Najlepszy bigos na święta

 

Jeżeli planujecie bigos na święta przez duże „B”, to skorzystajcie z naszego przepisu krok po kroku. W razie pytań, wątpliwości piszcie w komentarzach, będziemy odpowiadać na bieżąco. Chyba, że właśnie będziemy zajadać się bigosem 😉

Bigos. Składniki:

 

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 900 g łopatki wieprzowej
  • 250 g kiełbasy wędzonej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 20 g grzybów suszonych np. podgrzybek, borowik
  • 100 g śliwek suszonych
  • 250 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 0,5 l wody
  • 12 ziaren jałowca
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 jabłka
  • sól, pieprz
  • 100 g przecieru pomidorowego

 

Przygotowanie:

 

Grzyby namocz w letniej wodzie.

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Podsmaż łopatkę pokrojoną w kostkę jak do gulaszu. Kiedy wieprzowina się zarumieni dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry oraz boczek pokrojony w paski. Całość smaż, około 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, poczekaj aż się lekko zrumieni. Dodaj utarty czosnek, podsmaż dosłownie przez minutę. Dodaj posiekaną kapustę, jeżeli jest kwaśna warto ją odcisnąć. Jeżeli jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać pod zimną bieżącą wodą.

 

Całość wymieszaj. Dodaj suszone grzyby razem z wodą z namaczania. Pamiętaj, że wodzie grzybowej może być piasek, warto przelać ją przez drobne sito.

 

Następnie wsyp śliwki suszone. Wlej wino i wodę. Wsyp przyprawy: jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Dopraw solą i pieprzem.

 

Gotuj na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę, następnie dodaj jabłka pokrojone w sporą kostkę. Ewentualnie możesz dodać przecier pomidorowy, nie jest on konieczny ale fajnie podbija smak.

 

Następnie nie pozostaje nic innego jak czekanie. Mój bigos gotował się na małym ogniu przez 9 godzin i był idealny.

 

Bigos najlepszy na święta. Przepis krok po kroku

 

Dzisiaj ja dzielę się z Wami recepturą na najlepszy bigos na święta. Bez zbędnych ceregieli, prosty i taki który nie może się nie udać J.

 

„Nie ma dwóch takich samych bigosów”.

 

„Nie ma dwóch takich samych bigosów”, powiedział ktoś kiedyś i trudno nie przyznać tej osobie racji. Każdy ma własny sprawdzony i niepowtarzalny przepis. Jeżeli lubisz aromat gęsi która została z pieczenia, nikt nie broni Ci jej dodać. Pomieszać kapustę kiszoną z białą bo z samej kiszonej jest za kwaśny… nie ma problemu. Każdy ma swój optymalny, ulubiony smak i nie ma co z tym walczyć. Na pewno najlepszy bigos na święta powinien być połączniem smaków kwaśnych i słodkich z bogactwem mieszanych mięs i aromatycznych przypraw. Tutaj znajdziesz kilka słów o historii bigosu oraz fragment „Pana Tadeusza” (link)

 

Chór święcie oburzonych

 

Oczywiście zaraz odezwie się chór święcie oburzonych osób, że jak to prawdziwy bigos powinno się gotować 3 dni… Może i tak ale po co, skoro 10 godzin moim zdaniem w zupełności wystarczy. Wiele osób podgotowuje kapustę przed dodaniem jej do reszty składników, ten etap również sobie darowałem. W końcu przez 600 minut nawet najtwardsza kapusta zmięknie, a łopatka będzie rozpadać się w ustach. Należy pamiętać aby wybrać po prostu dobre składniki. Sprawdzoną kapustę, nie jakiegoś „kwasibora” dopędzanego octem. Sięgnąć po mięsa z zaprzyjaźnionej budki z mięsem. Reszta to powolne gotowanie, kiedy wszystkie smaki się mieszają. Jeżeli najlepszy bigos na święta nam jakimś cudem zostanie, to danie cudownie znosi mrożenie.

 

SMACZNEGO!!!

Inne moje przepisy na DANIA ŚWIĄTECZNE (link)

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. zbigniew

    jak świat światem ale bigos musi być z kapusty kiszonej i białej od wieków tak mówiła prababcia babcia mama

    • Jakub Kuroń

      Też kiedyś robiłem mieszany. Z wiekiem jednak stwierdziłem, że wolę wyłącznie z kiszonej kapusty.

  2. Grazyna

    Jakie wino dodać?

    • Jakub Kuroń

      Wytrawne, konkretnego nie mogę podać. Może być Cabernet sauvignon, merlot lub chianti. Najważniejsze aby nie było tanie byle jakie.

  3. Ewa Wagner

    Oczywiście, nie ma dwóch takich samych bigosów, bo każdy kucharz ma swój smak. Jeśli mogę, opowiem o swoim bigosie.
    Otóż ja do bigosu daję kilka różnych mięs: golonkę wieprzową z kością, nawet dwie, bo nie umiem gotować bigosu w małej porcji; wołowinę w postaci pręgi, gdzie mięso jest bardzo kleiste, trochę dziczyzny, jeśli takową dysponuję, boczek wędzony, kawałek karkówki surowej oczywiście, kiełbasa wędzona, najlepiej, gdy jest swojska, nie ze sklepu. Kapusta też najlepiej swojego kiszenia – przynajmniej wiadomo co jemy. Do tego oczywiście cebula – surowa i podsmażona z kiełbasą, wędzone śliwki, grzyby suszone, majeranek, trochę ziaren kopru włoskiego, miód, czerwone wino, liście laurowe, owoce jałowca i czarny pieprz, koncentrat pomidorowy i… duuużo cierpliwości. Bo mój bigos gotuję cały tydzień Ale smaku nie jestem w stanie Wam opisać.
    Smacznego

    • Jakub Kuroń

      Ewa,
      Super, że podzieliłaś się przepisem na swój bigos. Sam opis brzmi niesłychanie apetycznie.
      Oczywiście zgadzam się również, że nie ma dwóch takich samych bigosów, każdy ma swoją interpretację tego dania.
      Spotkałem się z tak wieloma, że aż trudno zliczyć.
      Pozdrawiam 🙂

  4. Hanna

    Bigos (również mój pierwszy) gotuje się już trzecią godzinę. Mam nadzieję, że będzie ok, bo przez przypadek chlapnęło mi się trochę więcej przecieru. Pachnie ładnie

    • Jakub Kuroń

      Trzymam kciuki, będzie OK 🙂

  5. Justyna P.

    Gotuje. Pierwszy raz w życiu sama bigos. Ten zapach! Mmm. ardzo dużo dań od pana w tym roku gotuje na BN. Zakwas, barszcz czerwony, bigos. Piekę schab z grzybami i chlebek bananowy:-)

    • Jakub Kuroń

      Nawet nie wiesz jak mi miło! Dziękuję za komentarz! 🙂

  6. Ewelina. B.

    Witam. Właśnie robię bigos z Pana przepisu krok po kroku, ale z podwójnej porcji, więc teraz moje pytanie czy wina też mam wlać jedną szklankę więcej, czy wystarczy ta jedna .
    Pozdrawiam gorąco

  7. kallyna

    Czy można pominąć jabłka. Jakoś mam obawy by je dodać?

    • Jakub Kuroń

      Możesz, ale zapewniam, że z jabłkami wychodzi bardzo smaczny.

  8. Ewelina

    Na ile przed świętami mogę zrobić bigos bez późniejszego pasteryzowania i mrożenia?

    • Jakub Kuroń

      Jeśli zrobisz w piątek to z pewnością będzie smaczny przez całe święta.

  9. Dorota

    Bigos ugotowany, wyszedł rewelacyjny. Wszystko ładnie się udusilo, zmiękło i jest rewelacyjny.
    Polecam zrobić

  10. Krzysztof

    Jak to zachować na trochę później? Zamrozić?

    • Jakub Kuroń

      Tak, bigoś się dobrze mrozi.

  11. potencjalny fan

    Witam Pana, a ja mam pytanie odnośnie wina, czy używa Pan ściśle określonego wina, czy po prostu co jest pod ręką. Jeśli to możliwe proszę o polecenie wina zarówno czerwonego wytrawnego które wykorzystuje Pan w tym przepisie jak również innych np. białych stosowanych w innych daniach. Z góry dzięki pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Nie używam konkretnych marek wina. Do biosu musi być czerwone wytrawne.

  12. Dorota

    Lista sporządzona i w moim domu będzie gościł bigos z Pana przepisu,uwielbiam Pana przepisy i pozdrawiam gorąco❤️

    • Jakub Kuroń

      Dorota,

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie!!!

  13. Marta

    Panie Jakubie, jeśli chciałabym wykorzystać Pana przepis ale również dodać kapustę białą, to w jakim momencie? Razem z kiszoną czy może wcześniej?

    • Jakub Kuroń

      Marta,
      Lepiej chwilę wcześniej w kwaśnym środowisku, po dodaniu kiszonej kapusty może nie dojść.
      Można jeszcze kapustę białą sparzyć poszatkowaną i dodać do reszty bigosu, który będziesz robić według przepisu.

  14. Sylwia

    Panie Jakubie, czy przez te 9 godzin trzeba go mieszać od czasu do czasu czy mozna spokojnie zostawić na noc?

    • Jakub Kuroń

      Sylwia musisz go mieszać od czasu do czasu, bo się przypali.

  15. Irena

    Bez wina i przecieru. Nie lubie przecieru z kapusta.

    • Jakub Kuroń

      Irena,
      Przecier jest zapisany opcjonalnie, jak kto woli. Ale bigosu bez wina sobie nie wyobrażam.

  16. Dorota

    Mam swój przepis na bigos od lat go stosuję. W tym roku zrobię według pana przepisu,zobaczę,co powiedzą domownicy. Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Będzie Wam wszystkim smakowało! 🙂

  17. Agnieszka

    Panie Jakubie
    gotuję bigos w/g Pana przepisu od kilku lat i naprawdę jest świetny i smakuje wszystkim. Chętnie korzystam z Pana przepisów bosą proste i smaczne. Pozdrawiam serdecznie. Agnieszka

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło! Dziękuję!

  18. Sylwia

    Dzień dobry, mam pytanie odnośnie jabłek – jaka odmiana będzie najlepsza do tego bigosu?

    • Jakub Kuroń

      Sylwia, to akurat nie ma większego znaczenia. Ja użyłem kortland ale może być ligol, lobo lub szampion. Chodzi o to aby jabłka były słodko kwaśne. Podkreślały smak z jednej strony kwaskowy, a z drugiej żeby nie trzeba było dodawać zbędnego cukru.

      Pozdrawiam

Sprawdź również