Dania głównePrzekąski na ciepłoZapiekanki
Zapiekanki z kurkami – przepis krok po kroku
Zapiekanki, zapiexy, bułki z pieczarkami, wszyscy je kochamy. Te podawane z przyczepy, z okienka, czy z okrąglaka na krakowskim Kazimierzu. Niezależnie od lokalizacji, czy nazwy Polacy bez wątpienia za nimi przepadają. Dzisiaj przygotowałem dla Was delikatną modyfikację tej potrawy- Zapiekanki z kurkami – przepis krok po kroku. Dzięki tej drobnej odmianie danie te nabrało aromatu leśnych grzybów. Poniżej dowiecie się jak przygotować takie zapiekanki krok po kroku.
Zapiekanki z kurkami – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 półbagietka pszenna lub np. razowa
- 2 cebule
- 250 g kurek
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub np. 2 łyżki masła
- 100 g sera żółtego np. edamski, gouda lub tylżycki
- pikantny ketchup z jalapeno, mi najbardziej pasuje ten od Roleskiego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Kurki oczyść z ziemi i resztek runa leśnego. Następnie odkrój brudne końcówki nóżek, duże egzemplarze pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju roślinnym lub np. maśle do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj pokrojone grzyby, smaż jeszcze około 5 minut aż z patelni wyparuje cały nadmiar wody, a kurki się zarumienią. Na koniec całość dopraw solidnie solą i pieprzem.
Krok 2:
Półbagietkę przekrój na pół. Następnie na każdy kawałek nałóż porcję podsmażonej cebuli z grzybami. Osobiście lubię dużo „farszu”, ale jeśli będziesz nim oszczędnie dysponować starczy na 4 zapiekanki.
Krok 3:
Piekarnik rozgrzej do 230°C z funkcją termoobiegu. Zapiekanki posyp startym żółtym serem, zapiekaj w górnej części piekarnika przez około 10 minut.
Krok 4:
Jako miłośnik pikantnych sosów zapiekanki z kurkami podałem z ketchupem z jalapeno. Na koniec dla świeżości posypałem je drobno posiekanym szczypiorkiem.
Coś dla miłośników ostrzejszych klimatów 😉
Zapiekanki z kurkami wyszły OBŁĘDNE dlatego dziele się z Wami tym przepisem. Śmiało mogę powiedzieć, że biją na głowę klasyczne zapiekanki z pieczarkami z najlepszej budki. Bardzo fajnie komponują się z ketchupem BIO z jalapeno, który jest ekologiczny i naturalny, bez glutenu, bez skrobi. Każde 100 gramów produktu to aż 218 gramów soczystych i pysznych pomidorów. Naprawę warto po niego sięgnąć, zwłaszcza jeżeli jesteście miłośnikami ostrzejszych klimatów, oczywiście na talerzu 😉
Kulinarna reduta
Teraz przygotowanie zapiekanek z kurkami nie powinno sprawić Wam absolutnie żadnego problemu. Jeżeli jednak pojawią się jakieś pytania, jestem na kulinarnym posterunku. Piszcie komentarze, będę rozwiewał Wasze wątpliwości na bieżąco 🙂
PS. Jeżeli nagle nabraliście ochoty na uliczne klasyki PRL-u, to podrzucam przepis na Bułki nadziewane pieczarkami
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<