X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePrzekąski na ciepłoZapiekanki

Zapiekanki z kurkami – przepis krok po kroku

Zapiekanki z kurkami – przepis krok po kroku

 

Zapiekanki, zapiexy, bułki z pieczarkami, wszyscy je kochamy. Te podawane z przyczepy, z okienka, czy z okrąglaka na krakowskim Kazimierzu. Niezależnie od lokalizacji, czy nazwy Polacy za nimi przepadają. Dzisiaj przygotowałem dla Was delikatną modyfikację tej potrawy- Zapiekanki z kurkami. Dzięki tej drobnej odmianie danie te nabrało aromatu leśnych grzybów. Poniżej dowiecie się jak przygotować takie zapiekanki krok po kroku.

 

 

Składniki:

 

  • 1 półbagietka
  • 2 cebule
  • 250 g kurek
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub 2 łyżki masła
  • 100 g sera żółtego np. edamski, gouda lub tylżycki
  • pikantny ketchup z jalapeno, mi najbardziej pasuje ten od Roleskiego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, czarny pieprz

 

Przygotowanie:

 

Krok 1:

 

Kurki oczyść z ziemi i resztek runa leśnego. Odkrój brudne końcówki nóżek, duże egzemplarze pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju roślinnym lub maśle do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj pokrojone grzyby, smaż jeszcze około 5 minut aż z patelni wyparuje cały nadmiar wody, a kurki się zarumienią. Całość dopraw solidnie solą i pieprzem.

 

Krok 2:

 

Półbagietkę przekrój na pół. Na każdy kawałek nałóż porcję podsmażonej cebuli z grzybami. Osobiście lubię dużo „farszu”, ale jeżeli będziesz nim oszczędnie dysponować starczy na 4 zapiekanki.

 

Krok 3:

 

Piekarnik rozgrzej do 230°C z funkcją termoobiegu. Zapiekanki posyp startym żółtym serem, zapiekaj w górnej części piekarnika przez około 10 minut.

 

Krok 4:

 

Jako miłośnik pikantnych sosów zapiekanki z kurkami podałem z ketchupem z jalapeno. Na koniec dla świeżości posypałem je drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

 

Coś dla miłośników ostrzejszych klimatów 😉

 

Zapiekanki z kurkami wyszły OBŁĘDNE dlatego dziele się z Wami tym przepisem. Śmiało mogę powiedzieć, że biją na głowę klasyczne zapiekanki z pieczarkami z najlepszej budki. Bardzo fajnie komponują się z ketchupem BIO z jalapeno, który jest ekologiczny i naturalny, bez glutenu, bez skrobi. Każde 100 gramów produktu to aż 218 gramów soczystych i pysznych pomidorów. Naprawę warto po niego sięgnąć, zwłaszcza jeżeli jesteście miłośnikami ostrzejszych klimatów, oczywiście na talerzu 😉

 

Kulinarna reduta

 

Teraz przygotowanie zapiekanek z kurkami nie powinno sprawić Wam absolutnie żadnego problemu. Jeżeli jednak pojawią się jakieś pytania, jestem na kulinarnym posterunku. Piszcie komentarze, będę rozwiewał Wasze wątpliwości na bieżąco 🙂

 

PS. Jeżeli nagle nabraliście ochoty na uliczne klasyki PRL-u, to podrzucam przepis na Bułki nadziewane pieczarkami

 

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również