X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Chłodnik ogórkowy na kefirze. Przepis krok po kroku.

Kiedyś zdawało mi się, że istnieje jeden właściwy chłodnik, mianowicie ten z botwinki. Kiedy zacząłem zagłębiać się w temat, odkryłem całą gamę cudownych orzeźwiających zup na zimno. Francja ma swój vichysoisse, Hiszpania gazpacho, Bułgaria tarator. Na całym świecie powstały 100 odmian słodkich, wytrawnych chłodzących zup. Dzisiaj mam dla Was przepis na obłędnie pyszny chłodnik ogórkowy na kefirze, moją wersję letniego orzeźwienia.

Chłodnik ogórkowy na kefirze. Przepis krok po kroku.

Składniki:

  • 3 ogórki zielone
  • 500 g kefiru, ja użyłem Robico
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól, czarny pieprz 
  • oliwa z oliwek do skropienia zupy
  • ew. czerwony pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Umyte, nie obrane ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli mają w sobie dużo wody odciśnij nadmiar płynu. Następnie pół ogórka jako dekorację pokrój w drobną kostkę.

Krok 2:

Dodaj drobno posiekany koperek, skórkę otartą z cytryny, następnie sok wyciśnięty z połowy cytryny. Czosnek przeciśnij przez praskę, jeśli jego smak ma być bardziej wyczuwalny dodaj dwa ząbki, jeżeli ma być subtelny jeden.

Krok 3:

Chłodnik wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aż będzie odpowiednio zimny. Jeśli chcesz skrócić czas chłodzenia, użyj produktów prosto z lodówki.

Do dekoracji użyj ogórka pokrojonego w drobną kostkę, oliwy z oliwek i roztartego w dłoniach czerwonego pieprzu, który fajnie kontrastuje z łagodnym smakiem chłodnika.

Inspiracja rodem z Bułgarii 

Dzisiejsze danie to inspiracja rodem z Bułgarii. Przygotowując chłodnik ogórkowy na kefirze z tyłu głowy miałem tarator, czyli zupę na zimno z Bułgarii. Chociaż tak naprawdę ten rodzaj chłodnika znany jest na całych Bałkanach. Podaję się go zazwyczaj jako przystawkę, lekko zaprawioną octem z rozdrobnionymi włoskimi orzechami. Ja wolę subtelniejsze smaki, dlatego zamiast octu użyłem soku z cytryny, a jako element chrupiący użyłem świeżego ogórka. Tradycyjny bałkański gęsty jogurt zamieniłem na kremowy, lekko musujący kefir

Chłodnik ogórkowy na kefirze poleca się do przygotowania. W razie jakichkolwiek zagwozdek jestem do Waszej dyspozycji. Wystarczy napisać komentarz pod wpisem lub na FB, ewentualnie na Instagramie.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych zup znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Witam. Chcielibyśmy zrobić ten chłodnik na 50 osób i jakiepo proporcje produktów potrzeba? Pozdrawiam Halina Łańcucka

  2. Uwielbiam kefir, uwielbiam ogórki i koperek. To są moje smaki. Też czasami robię taki chłodnik

Sprawdź również