X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Chłodnik ogórkowy na kefirze. Przepis krok po kroku.

Chłodnik ogórkowy na kefirze. Przepis krok po kroku.

 

Kiedyś zdawało mi się, że istnieje jeden właściwy chłodnik, mianowicie ten z botwinki. Kiedy zacząłem zagłębiać się w temat, odkryłem całą gamę cudownych orzeźwiających zup na zimno. Francja ma swój vichysoisse, Hiszpania gazpacho, Bułgaria tarator. Na całym świecie powstały 100 odmian słodkich, wytrawnych chłodzących zup. Dzisiaj mam dla Was przepis na obłędnie pyszny chłodnik ogórkowy na kefirze, moją wersję letniego orzeźwienia.

 

Składniki:

 

  • 3 ogórki zielone
  • 500 g kefiru, ja użyłem Robico
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól, czarny pieprz 
  • oliwa z oliwek do skropienia zupy
  • ew. czerwony pieprz

 

Przygotowanie:

 

Umyte, nie obrane ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli mają w sobie dużo wody odciśnij nadmiar płynu. Pół ogórka jako dekorację pokrój w drobną kostkę.

 

Dodaj drobno posiekany koperek, skórkę otartą z cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Czosnek przeciśnij przez praskę, jeżeli jego smak ma być bardziej wyczuwalny dodaj dwa ząbki, jeżeli ma być subtelny jeden.

 

 

Chłodnik wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aż będzie odpowiednio zimny. Jeżeli chcesz skrócić czas chłodzenia, użyj produktów prosto z lodówki.

 

Do dekoracji użyj ogórka pokrojonego w drobną kostkę, oliwy z oliwek i roztartego w dłoniach czerwonego pieprzu, który fajnie kontrastuje z łagodnym smakiem chłodnika.

 

Inspiracja rodem z Bułgarii 

 

Dzisiejsze danie to inspiracja rodem z Bułgarii. Przygotowując chłodnik ogórkowy na kefirze z tyłu głowy miałem tarator, czyli zupę na zimno z Bułgarii. Chociaż tak naprawdę ten rodzaj chłodnika znany jest na całych Bałkanach. Podaję się go zazwyczaj jako przystawkę, lekko zaprawioną octem z rozdrobnionymi włoskimi orzechami. Ja wolę subtelniejsze smaki, dlatego zamiast octu użyłem soku z cytryny, a jako element chrupiący użyłem świeżego ogórka. Tradycyjny bałkański gęsty jogurt zamieniłem na kremowy, lekko musujący kefir

 

Chłodnik ogórkowy na kefirze poleca się do przygotowania. W razie jakichkolwiek zagwozdek jestem do Waszej dyspozycji. Wystarczy napisać komentarz pod wpisem lub na FB, ewentualnie na Instagramie.

 

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ewa Wagner

    Uwielbiam kefir, uwielbiam ogórki i koperek. To są moje smaki. Też czasami robię taki chłodnik

Sprawdź również