DeseryTłusty czwartek
Oponki z ciasta parzonego
Oponki z ciasta parzonego to idealna propozycja na tłusty czwartek! Jeśli nie macie ochoty smażyć pączków, oponki będą dla Was fantastyczną alternatywą. I pomimo, że to tłusty czwartek, oponki tłuste nie będą, bo przygotowałem pieczoną wersję tego deseru. Są pyszne, delikatne i aż rozpływają się w ustach. Szybko się robią, ale jeszcze szybciej znikają.
Oponki z ciasta parzonego
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 6 jaj
- 1 łyżeczka spirytusu lub np. wódki
- 1 łyżeczka cukru np. białego
Przygotowanie:
Krok 1:
Zagotuj wodę z masłem. Następnie wsyp porcjami mąkę. Mieszaj cały czas, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Krok 2:
Następnie zacznij dodawać po kolei jajka, cały czas ucierając. Kiedy masa będzie jednolita, wlej spirytus i wsyp cukier. Jeszcze raz, szybko zamieszaj.
Krok 3:
Wyciskaj przez szprycę na papier do pieczenia. Piecz w 170°C przez 30-40, aż będą suche.
Oponki z ciasta parzonego możesz podać posypane np. cukrem pudrem lub polane lukrem. A jeśli masz ochotę, możesz przekroić je na pół i wypełnić kremem lub np. dżemem.
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<