DeseryŚniadaniaTłusty czwartek
Ciastka francuskie z jabłkiem
Zbliża sie tłusty czwartek, a Wy nie macie dużo czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. Przychodzę z inspiracją na bez wątpienia szybkie ciastka francuskie z jabłkiem. Ciastka są przepyszne, kruche i aromatyczne dzięki dodanemu cynamonowi. Proste w wykonaniu, a wyglądają świetnie. Do tego po upieczeniu bosko pachnie nam całe mieszkanie, więc posiadają same zalety 🙂
Ciastka francuskie z jabłkiem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 twarde jabłka np. ligol
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżka masła
Biały lukier cytrynowy
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- ew. jeszcze łyżka ciepłej wody
Przygotowanie:
Krok 1:
Jabłka obierz ze skórki i wyjmij gniazda nasienne, następnie pokrój w pół plastry. Na patelni rozpuść masło. Jabłka chwilę podduś, aż lekko zmiękną. Dosłownie 2 minuty. Na koniec, wsyp cukier waniliowy i cynamon.
Krok 2:
Ciasto pokrój w prostokąty 8 x 15 cm. Następnie na jedną połowę nałóż nadzienie jabłkowe. W drugiej zrób nacięcia co 2-3 cm pod skosem. Sklej brzegi ciastek lekko przyciskając obie warstwy.
Krok 3:
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piecz 15-20 minut w 190°C stopniach, aż ciasto się zrumieni. Można jeszcze wierzch posmarować jajkiem lub np. roztopionym masłem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<