X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • szynka - ok. 1 kg
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • po szczypcie: gorczycy i kminku
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 0,5 l bulionu

Sposób przygotowania

Wszystkie przyprawy wrzucamy do młynka lub moździerza i po zmieleniu lub utłuczeniu mieszamy z miodem, solą i posiekanym czosnkiem. Powstałą, gęstą masą smarujemy szynkę z wszystkich stron. Wkładamy szynkę do szklanego lub kamiennego naczynia, przykrywamy, przyciskamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc, przewracając szynkę na drugą stronę. Tak przygotowaną szynkę obsmaż na 2-3 łyżkach oleju, a następnie dodać resztę bejcy, wodę lub wywar i udusić pod przykryciem w brytfance lub rękawie do pieczenia. Piecz do miękkości, około 90 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również