Boże NarodzenieDania główneWielkanocWieprzowina
Szynka duszona świąteczna
Zastanawiacie się co smacznego przygotować na święta? To ja przychodzę z odsieczą i pomysłem na szynkę duszoną. Pyszna, aromatyczna, krucha bez wątpienia przypadnie do gustu Tobie i Twojej rodzinie. Szynka świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Szynka duszona świąteczna to przede wszystkim świetny pomysł na Twój świąteczny stół. Koniecznie spróbuj i daj znać w komentarzu jakie były Twoje wrażenia smakowe.
Szynka duszona świąteczna
Składniki:
- szynka – ok. 1 kg
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka stołowa miodu np. lipowego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- po szczypcie: gorczycy i kminku
- pół łyżeczki majeranku
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju np. rzepakowy
- 0,5 l bulionu
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze wszystkie przyprawy wrzuć do młynka lub moździerza i po zmieleniu lub utłuczeniu wymieszaj je z miodem, solą i posiekanym czosnkiem. Następnie powstałą, gęstą masą posmaruj szynkę ze wszystkich stron.
Krok 2:
Włóż szynkę do szklanego lub kamiennego naczynia, przykryj, przyciśnij i pozostaw w chłodnym miejscu na noc, przewracając szynkę na drugą stronę.
Krok 3:
Po trzecie tak przygotowaną szynkę obsmaż na 2-3 łyżkach oleju, a następnie dodaj resztę bejcy, i duś pod przykryciem w brytfance lub rękawie do pieczenia. Piecz do miękkości, około 90 minut.
Więcej mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.