X

Czego szukasz?

Przepis

Zastanawiacie się co smacznego przygotować na święta? To ja przychodzę z odsieczą i pomysłem na szynkę duszoną. Pyszna, aromatyczna, krucha bez wątpienia przypadnie do gustu Tobie i Twojej rodzinie. Szynka świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Szynka duszona świąteczna to przede wszystkim świetny pomysł na Twój świąteczny stół. Koniecznie spróbuj i daj znać w komentarzu jakie były Twoje wrażenia smakowe. 

Szynka duszona świąteczna

Składniki:

  • szynka – ok. 1 kg
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka stołowa miodu np. lipowego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • po szczypcie: gorczycy i kminku
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju np. rzepakowy
  • 0,5 l bulionu

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze wszystkie przyprawy wrzuć do młynka lub moździerza i po zmieleniu lub utłuczeniu wymieszaj je z miodem, solą i posiekanym czosnkiem. Następnie powstałą, gęstą masą posmaruj szynkę ze wszystkich stron.

Krok 2:

Włóż szynkę do szklanego lub kamiennego naczynia, przykryj, przyciśnij i pozostaw w chłodnym miejscu na noc, przewracając szynkę na drugą stronę.

Krok 3:

Po trzecie tak przygotowaną szynkę obsmaż na 2-3 łyżkach oleju, a następnie dodaj resztę bejcy,  i duś pod przykryciem w brytfance lub rękawie do pieczenia. Piecz do miękkości, około 90 minut.

Więcej mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również