X

Czego szukasz?

Przepis
Omlety i jajeczniceŚniadania

Jajka sadzone na boczku

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 duże plastry boczku, lub bekonu, lub jeszcze lepiej szynki z tłuszczykiem
  • 2 łyżeczka masła
  • sól
  • ew. 4 plastry żółtego sera

Sposób przygotowania

Na patelni rozpuszczamy masło i kładziemy plastry boczku lub innej wędzonki. Przysmażamy z obu stron, aż do zrumienienia. Następnie wbijamy na każdy plaster jajo, tak, żeby nie rozlało się żółtko. Delikatnie solimy. Czekamy, aż białko się zetnie. Podajemy na talerzykach po 2 jaja sadzone na plastrach boczku. W wersji wzbogaconej na każde jajo kładziemy plasterek żółtego sera. Czekamy, aż się roztopi.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również