Przepis
Składniki
- 5 jajek
- 100 g boczku wędzonego lub szynki
- 50 g tartego, żółtego sera
- 1 cebula lub 1 dymka
- 1 papryka
- 1-2 pomidory
- 50 ml oleju w zależności od „tłustości” wędzonki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wędzonkę, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pomidory wcześniej sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i również kroimy. Topimy tłuszcz na patelni, zesmażamy wędzonkę, dodajemy cebulę i smażymy razem, aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy paprykę, a gdy zmięknie – pomidory. Dusimy składniki razem przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jaja, posypujemy żółtym serem i delikatnie mieszamy, tak, żeby żółtka nie rozpłynęły się na patelni. Gdy białka się dobrze zetną rozkładamy porcje na talerze. Jeżeli używamy dymki, pod koniec posypujemy jajecznicę szczypiorem.