X

Czego szukasz?

Przepis
Omlety i jajeczniceŚniadania

Moja ulubiona jajecznica

Składniki

  • 5 jajek
  • 100 g boczku wędzonego lub szynki
  • 50 g tartego, żółtego sera
  • 1 cebula lub 1 dymka
  • 1 papryka
  • 1-2 pomidory
  • 50 ml oleju w zależności od „tłustości” wędzonki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Wędzonkę, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pomidory wcześniej sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i również kroimy. Topimy tłuszcz na patelni, zesmażamy wędzonkę, dodajemy cebulę i smażymy razem, aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy paprykę, a gdy zmięknie – pomidory. Dusimy składniki razem przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jaja, posypujemy żółtym serem i delikatnie mieszamy, tak, żeby żółtka nie rozpłynęły się na patelni. Gdy białka się dobrze zetną rozkładamy porcje na talerze. Jeżeli używamy dymki, pod koniec posypujemy jajecznicę szczypiorem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również