X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiRóżne przepisyTłusty czwartek

Babeczki marchewkowe. Przepis krok po kroku

Babeczki marchewkowe to jeden z ulubionych deserów moich córek. Przyznam, że ja też za nimi przepadam, szczególnie z kremowym serkiem i figami. Pisząc ten tekst zajadam się taką babeczką popijając kawę 🙂

Z tego względu, że wszystkim smakuje często pojawiają się w naszym domu. Przepis dopracowałam do perfekcji. Babeczki marchewkowe wychodzą lekkie, wilgotne i bardzo smaczne. Idealnie smakują również następnego dnia więc śmiało można je zabrać do szkoły czy pracy.

 

Babeczki Marchewkowe oto składniki potrzebne do przygotowania :

 

 

  • 250 g marchewki startej na grubych oczkach
  • 140 g cukru lub 0,5 szklanki miodu
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • ew. 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

 

Jajka z cukrem ubij mikserem na puszystą masę.

 

Dodaj olej. Następnie miksując dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wszystko miksuj na gładką masę.

 

Do wymieszanej masy dodaj startą marchewkę i ewentualnie orzechy jeśli lubisz, moje córki niestety nie przepadają. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

 

Ciasto nakładaj  do 3/4 wysokości papilotek i piecz w 180°C 20-25 minut.

 

Babeczki marchewkowe można podawać zaraz po upieczeni z lukrem, polewą czekoladową lub bez niczego. Ja jednak najbardziej lubię z kremowym serkiem i owocami. Poniżej przepis na krem z serka typu Philadelphia.

 

Potrzebujesz:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g serka typu Philadelphia

 

Wszystkie składniki kremu zmieszaj ze sobą mikserem na idealnie gładką masę. Następnie przełóż go do rękawa cukierniczego.

 

Aby krem lepiej trzymał się babeczki zetnij czubki i rękawem cukierniczym ozdobnie nałóż kremową masę. 

 

Ozdób ulubionymi świeżymi owocami lub polej ulubionym słodkim sosem.

 

SMACZNEGO!

 

Przepis na Proste ciasto marchewkowe

 

Przepis na Ciasto marchewkowe z kokosem, ananasem i orzechami

 

Inne moje przepisy 

 

 

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Wyglądają oblednie! 🙂 Czy zamiast serka Philadelphia można użyć mascarpone ? Czy wtedy już trzeba zmieniać gramaturę? Pozdrawiam

  2. Zachęcająco i apetycznie wyglądają babeczki, przepis wykorzystam, proszę napisać na ile babeczek jest ten przepis.

  3. Pysznie i apetycznie wyglądają te babeczki. Napewno wykorzystam przepis. Pozdrawiam

Sprawdź również