BabeczkiRóżne przepisyTłusty czwartek
Babeczki marchewkowe. Przepis krok po kroku
Babeczki marchewkowe to jeden z ulubionych deserów moich córek. Przyznam, że ja też za nimi przepadam, szczególnie z kremowym serkiem i figami. Pisząc ten tekst zajadam się taką babeczką popijając kawę 🙂
Z tego względu, że wszystkim smakuje często pojawiają się w naszym domu. Przepis dopracowałam do perfekcji. Babeczki marchewkowe wychodzą lekkie, wilgotne i bardzo smaczne. Idealnie smakują również następnego dnia więc śmiało można je zabrać do szkoły czy pracy.
Babeczki Marchewkowe oto składniki potrzebne do przygotowania :
- 250 g marchewki startej na grubych oczkach
- 140 g cukru lub 0,5 szklanki miodu
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
- ew. 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Jajka z cukrem ubij mikserem na puszystą masę.
Dodaj olej. Następnie miksując dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wszystko miksuj na gładką masę.
Do wymieszanej masy dodaj startą marchewkę i ewentualnie orzechy jeśli lubisz, moje córki niestety nie przepadają. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotek i piecz w 180°C 20-25 minut.
Babeczki marchewkowe można podawać zaraz po upieczeni z lukrem, polewą czekoladową lub bez niczego. Ja jednak najbardziej lubię z kremowym serkiem i owocami. Poniżej przepis na krem z serka typu Philadelphia.
Potrzebujesz:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 200 g serka typu Philadelphia
Wszystkie składniki kremu zmieszaj ze sobą mikserem na idealnie gładką masę. Następnie przełóż go do rękawa cukierniczego.
Aby krem lepiej trzymał się babeczki zetnij czubki i rękawem cukierniczym ozdobnie nałóż kremową masę.
Ozdób ulubionymi świeżymi owocami lub polej ulubionym słodkim sosem.
SMACZNEGO!
Przepis na Proste ciasto marchewkowe
Przepis na Ciasto marchewkowe z kokosem, ananasem i orzechami
Dzień dobry, mam pytanie, ile szklanek startej marchewki to 250g?
Trudno powiedzieć jakiej pojemności masz szklanki. Użyj do ciasta dwie średnie marchewki.
Wyglądają oblednie! 🙂 Czy zamiast serka Philadelphia można użyć mascarpone ? Czy wtedy już trzeba zmieniać gramaturę? Pozdrawiam
Mascarpone jest zbyt wodnisty, lepszy jest taki kremowy serek philadelphia lub łaciaty.
Jest bardziej zwięzły i lekko słony.
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję 🙂
🙂
Uwielbiamy te babeczki
My też zwłaszcza dzieciaki.
Pozdrawiam i smacznego życzę 🙂
Dzięki super
Zachęcająco i apetycznie wyglądają babeczki, przepis wykorzystam, proszę napisać na ile babeczek jest ten przepis.
Asia dzięki za komentarz! Wychodzi 12 babeczek przepis idealny na jedną formę do muffinek.
Pysznie i apetycznie wyglądają te babeczki. Napewno wykorzystam przepis. Pozdrawiam
dzięki, koniecznie zrób będziesz zachwycona efektem!