X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Przepis na idealny rosół drobiowy

Przepis na idealny rosół 

 

Rosół! Temat rzeka! W naszym kraju to danie traktowane jest jako dobro narodowe! Leczy smutki, niestrawność, grypę i przeziębienie. Polecana jest w każdym wieku. Nie znam osoby która nie lubi tej zupy! Znam natomiast chyba z 500 przepisów na idealny rosół. Każdy z tych pochodzi z innego rejonu Polski. Wy na pewno też macie swoją ulubioną recepturę.

 

Przepis na idealny rosół to głównie najlepsze składniki

 

Pamiętajcie, że najważniejsze w rosole są składniki, dlatego warto zaopatrzyć się w wiejską kurę. Gdzie ją znaleźć? Najlepiej wybrać się na najbliższy bazarek i popytać. Prawdziwa wiejska kura ma inny lekko żółty kolor skory, niż drób przemysłowy. Poza tym kolor mięsa jest ciemniejszy, bardziej jak w dziczyźnie. Na moim bazarku przy ulicy Broniewskiego na warszawskich Bielanach płacę 25 zł za sztukę. Wolę sobie nadmiar zamrozić, niż raczyć się kurczakami z supermarketu. 

 

Dobrze także mieć warzywa ze sprawdzonego źródła, ja zaopatruję się u swojego dziadka, który ma gospodarstwo rolne we wsi Bramki koło Błonia. Wy poszukajcie warzyw na tym samym bazarku, na którym na codzień kupujecie, upieczecie 2 pieczenie na jednym ogniu.

 

Kiedy już masz te składniki to połowa sukcesu 🙂 Następną rzeczą którą wpływa na smak, jest podprażenie przypraw na patelni. Uwalniają one swoje olejki eteryczne i korzystnie wpływają na aromat zupy. Warto także przyrumienić z przyprawami cebulę.

Przepis na idealny rosół krok po kroku poniżej: 

 

  • Pół wiejskiej kury rosołowej 
  • 5 średnich marchewek 
  • ćwiartka selera
  • 2 pietruszki
  • 20 cm zielonej części pora
  • 1 nieobrana przypalona cebula
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 12 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duża łyżka soli
  • 3 litry wody

 

Do 5 litrowego garnka wlej 3 litry wody, włóż kurę wsyp pół łyżki soli i gotuj 60 minut na wolnym ogniu. Oczywiście jeśli dodacie jeszcze kawałek wołowiny typu pręga lub szponder to na pewno zupie nie zaszkodzi 😉

 

Kiedy na wywarze pojawią się szumowiny ściągnij je łyżką.

 

Po godzinie do wywaru dodaj delikatnie podprażone przyprawy na patelni.

 

Następnie dodaj resztę składników i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

 

SMACZNEGO!

 

Wideo z przepisem ROSÓŁ

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ania

    Rosół to dla mnie danie bez którego nie ma niedzieli. Zgadzam się że ilu kucharzy tyle idealnych przepisów, każdy smakuje inaczej, ale to jest właśnie magia rosołu 😉
    Osobiście uwielbiam rosół z perlika i nie wyobrażam sobie nie dodać czosnku.

  2. Anna Szukaska

    Chyba pół kury to trochę za mało na 3 l wody. Moja babcia opiekała krótko w piecu
    wszystkie jarzyny.

    • Jakub Kuroń

      Pół dużej kury w zupełności wystarczy. W efekcie otrzymujesz 1,5 litra mocnego rosołu. Ja opiekam tylko przyprawy, ale spotkałem się z opiekaniem warzyw.

  3. Adrianna

    A moim zdaniem każdy przepis na rosół jest dobry, ale najlepszy jest gotowany długo, powolutku na piecu 🙂 Może to tylko iluzja, ale czego bym nie zrobiła, nie smakuje mi tak jak rosół u babci, a mam już 30 lat. A moja babcia za każdym razem rosół doprawia „jak wyjdzie i co było w domu”, czasem dodaje dwa rodzaje mięsa czy prawdziwą kurę, a czasem nie, raz jest lubczyk, innym razem nie doda ziela angielskiego, tylko że na kuchennym piecu, zawsze pyszny.

    • Jakub Kuroń

      Masz rację, na kuchni opalanej węglem. Dzięki za mądry komentarz 🙂

  4. Agnieszka

    A jakieś propozycje co zrobić z mięsa z rosołu oprócz pierogów z mięsem, a najlepiej przedstawienie kilku wariacji Pozdrawiam

  5. Maria

    Jak dla mnie za duzo marchwi.jest za slodki.dodaje wolowinki kawalek i kaczki i tylko ziele angielskie
    Taki moj smak.pozdrawiam

  6. jardra1

    Witam Może to herezja ale polecam do rosołu dodać parę kropel sosu rybnego pogłębia smak. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Dlaczego herezja, jesteśmy otwarci na nowe doznania smakowe. Mam w domu sos rybny, wypróbuje następnym razem.

      Warto eksperymentować: ja dodaję różne składniki kiedy chcę coś zmienić. Kiedyś dodałem kawałek skórki od parmezanu i miał fajny serowy posmak.

      Albo zamiast cebuli i natki palony imbir i kolendrę, wyszło pyszne 🙂

      Pozdrawiam

  7. Paula

    Ja dodaję obranego buraka, którego wyciągam odrazu jak tylko się rosół zagotuje, wtedy uzyskuję ładny, żółty kolor. Nie można gotować z burakiem, bo zrobi się różowy…

    • Jakub Kuroń

      Paula,

      Nie próbowałem ale uważam, że przypalona cebula + długie gotowanie wystarczy.

  8. Gosia Hoogvliet

    Ja zaś do rosołu dodaję wiązkę kopru,pewnie dlatego że go uwielbiam. A tak to robię rosołek identycznie jak ty. Pozdrawiam serdecznie.

    • Jakub Kuroń

      Gosia,

      Jak zostają mi końcówki koperku to też dodaję ale wolę natkę pietruszki 😉

      Pozdrawiam

  9. Grazyna

    Ja do rosołu warzywa dodaję na około 25 minut przed końcem gotowania i troszke mniej niz w Pana przepisie ..Próbowałam różne sposoby ,ten sposób dla mnie jest najlepszy .

    • Jakub Kuroń

      Grażyna,

      Warzywa nadają zupie kolor i smak. Po 25 minutach mam wrażenie, że są twardawe a kolor rosołu jest nijaki.

      Pozdrawiam

  10. Dolores

    ja tez osobiscie uwazam,ze ziele i listek plus czosnek to juz wywar do galarety, a nie do rosolu natomiast lubczyk jak najbardziej.Tradycyjny rosol to jest dobranie kilku odpowiednich kawalkow roznorodnego miesa i wloszczyzna.Smacznego!!!

    • Jakub Kuroń

      Dolores,

      Rosół jest i będzie zawsze tematem indywidualnym. Jak to się mówi „ile osób tyle rosołów”. I coś w tym jest, nigdy nie dostałem tylu wiadomości, co w sprawie rosołu. Dlatego ta zupa jest zupą narodową, każdy ma swój przepis idealny 🙂

      Pozdrawiam

  11. Jolanta

    Witam, nie będę polemizować co do przypraw bo te każdy daje według upodobań. Mogę tylko dodać, że ja gotuję rosół na kilku rodzajach mięsa. Daje mięso kurczaka, wołowinę i albo mięso indyka albo kaczki ( co w danej chwili jest dostępne).

    • Jakub Kuroń

      Jolanta,

      To jest przepis na bazie kury rosołowej. Uwielbiam też z dodatkiem pręgi wołowej. A najbardziej gęsi lub kaczki ale żona nie przepada ma jakiś uraz z dzieciństwa 😉

  12. Leszek

    U mnie podobnie ale tylko 3 marchewki izamiast tymianku daje lubczyk i kawałek chudego mięsa wołowego.

    • Jakub Kuroń

      Leszek,

      Lubczyk dajemy w sezonie jak nam obrodzi. A z wołowiny uważam, że najlepsza pręga. Ach ten kleik 😉

  13. Iwona

    Przepraszam, ale dla mnie prawdziwy rosół to ten bez ziela angielskiego i liści laurowych. Taki przygotowywała moja babcia, taki gotuje moja mama i cała jej rodzina i taki gotuje ja.
    Z dodatkiem liścia i ziela to prawie krupnik, tylko bez kaszy : /

    • Jakub Kuroń

      Każdy ma swój przepis, ja robię z liściem i zielem angielskim. Niektórzy robią z dodatkiem kapusty, mi to nie pasuje. Nie będę się spierał bo to nie ma sensu. Natomiast nie ma czegoś takiego jak „prawdziwy” rosół, czy inne danie. Musiałby być jakiś przepis-wzór (niczym metr z Sevres) a takiego nie ma.

      Pozdrawiam

  14. stefan

    Ja oprócz tych wypisanych składników dodaję cząstkę kapusty włoskiej i kilka prawdziwków suszonych , których w tym roku było nadmiar. Paluszki lizać aż do łokci

    • Jakub Kuroń

      Stefan ja jestem otwarty na wszystkie propozycje i mam świadomość, że każdy rosół robi inaczej. Wszystkie pyszne

Sprawdź również