menu

Krokiety z mięsem z rosołu

 

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowania żywności.

 

Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z rosołu? Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki. Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu.

 

Najlepszy moim zdaniem jest połączenie mięsa wołowego i drobiowego, zarówno dla rosołu jak i farszu. Do tego celu najlepiej wybrać tańszą lekko poprzerastaną wołowinę oraz udka z kurczaka. Takie połączenie to gwarancja wyśmienitego smaku i odpowiedniej konsystencji farszu.

 

U nas w domu przygotowuje się dwie wersje naleśników, jedna jest panierowana a druga smażona saute. W zależności od preferencji smakowych można wybrać sobie wersję lżejszą lub cięższą. Córki wybierają opcje bez panierki. Oczywiście takie krokiety z mięsem  najlepiej smakują z kubkiem gorącego czerwonego barszczu.

 

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie około 15 krokietów. Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem „krok po kroku”.

 

Krokiety z mięsem z rosołu

Naleśniki:

  • 250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • sól

 

Farsz:

  • 400 g cebuli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g ugotowanych udek z kurczaka
  • 1 kg ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi
  • 300 g warzyw z rosołu
  • sól, pieprz
  • ew. rosół do rozrzedzenia farszu

 

Do panierowania:

  • 3 jajka
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

 

Przygotuj naleśniki:

Ubij mikserem lub trzepaczką jajka z mąką, mlekiem, wodą i solą tak by nie było grudek.
Dobrze jest odstawić je na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Patelnię rozgrzej i smaruj odrobiną oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano.

 

Następnie cebulę pokrój w cząstki. Podsmaż na oleju aż zmięknie i będzie ciemno złota.

 

Udka obierz z mięsa. Wołowinę , kurczaka, warzywa z rosołu i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa, na grubych oczkach. Jeżeli farsz będzie za suchy podlej go rosołem, dopraw solą i pieprzem.

 

Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, zbierz brzegi do środka i zwiń jak roladkę.

 

Tak przygotowane paszteciki można bezpośrednio smażyć bez panierki. Tak zawsze robi moja mama i podaje je z kubkiem gorącego barszczu. 

 

Druga opcja bardziej kaloryczna, ale chyba smaczniejsza to klasyczne krokiety. Panierowane w mące, jajku, bułce tartej. Nie każdy obtacza naleśniki w mące, ja zawsze tak robie wtedy bułka lepiej się trzyma, a panierka nie odstaje. 

 

A Wy jak robicie?

 

Obsmażamy krokiety z każdej strony na rumiano.

 

Podajemy z kubkiem rosołu lub barszczu czerwonego

 

SMACZNEGO!!! 

5 odpowiedzi na “Krokiety z mięsem z rosołu”

  1. https://feeleat.blogspot.com/ napisał(a):

    Super, w kuchni nic się nie zmarnuje 🙂

  2. Trener biznesu napisał(a):

    Trochę trzeba się przy tym daniu napracować, ale zapewne warto 🙂 wyglada bardzo smakowicie

  3. Tomasz napisał(a):

    Czy takie krokiety, panierowane, nadają się do mrożenia? Jak długo można je przechowywać i jak najlepiej rozmrażać?

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      Tak można mrozić, najlepiej porozkładać je na tacy w zamrażarce tak, aby się nie dotykały i nie posklejały. W zamrażarce można je przechowywać nawet kilka miesięcy. Rozmrażać natomiast proponuje tak aby pozostawić je w lodówce na noc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję